"България без цензура" ще има най-малко 30 депутати

"България без цензура" ще има най-малко 30 депутати | StandartNews.com

Светлин Танчев, зам.-председател на ББЦ и говорител на КП "България без цензура"

- Към коалиция "България без цензура" се присъедини и Партията на българските жени на Весела Драганова. Какво ви обединява?

- Голяма част от успеха на ББЦ се дължи на силните социални послания, които лидерът ни Николай Бареков отправя. Съюзът с партията на г-жа Драганова е закономерен, защото залагаме на безплатните лекарства и здравеопазване за майките, децата и пенсионерите, а освен това и двете партии сме позиционирани в център-дясно. ББЦ разполага с най-силната женска партийна организация в България - "Евромайки", и е нормално да съберем съмишленици заради общите каузи, които имаме.

- Как ще бъдат структурирани вашите листи спрямо отделните политически субекти, които влизат във формацията - ББЦ, ЗНС, "Гергьовден", ЛИДЕР?

- Подходили сме абсолютно демократично и се съобразяваме не толкова кой каква тежест има на изборите, кой какви гласове вади, а наистина да се получи едно разпределение на листите така, че най-отговорните, смислени лица, които имат идеи, които имат енергия, да попаднат в лидерски позиции. И смятам, че и другите политически сили имат достатъчно подготвени кадри.

- Имаше сигнали за напрежение в структурите ви заради местата в листите за коалиционните партньори. Разрешихте ли споровете?

- Имахме малко брожение в нашите структури, че прекалено много сме дали места на други формации. Но мисля, че и те самите разбират, че е важно на качествените хора да се дават път и възможности да вървят напред и да отстояват идеите, за които реално ние се борим. Въпреки че партията ни е нова като организации, структурите са единни.

- На евроизборите във вашите листи имаше много преференции, ще работят ли те и сега, за да измерите електоралната тежест на отделните партии?

- Не, вижте, не е това смисълът да се гласува с преференции. Причината да има преференция е хората да могат да преценят кой смятат, че трябва да бъде техен народен представител и да отстоява техните интереси. Така че от тази гледна точка сме абсолютно демократични, не насърчаваме никой от нашите структури, както и от другите формации, да играят с преференции, но пък в крайна сметка хората имат свободата и е абсолютно тяхно право да подбират и да слагат своята преференция за този, който те предпочитат. Забелязвам, че бившите ни партньори от ВМРО много акцентират на броя гласове за техните кандидати, които не повлияха кой знае колко на общия резултат. Надявам се вотът да се основава на свободния избор, а не на партийните механизми.

- ВМРО бяха ваши съюзници на евроизборите, но сега са ваши опоненти. Влязохте в коалиция с ЛИДЕР, стиковахте ли вече предизборната си платформа с новия коалиционен партньор?

- Аз не бих казал, че ВМРО са ни опоненти и до ден днешен се озадачавам от хода, който направиха, защото смятам, че имаме много общи каузи и много общи точки в нашите програми, особено в сферата на патриотизма. В последните 3-4 дни работим с ЛИДЕР доста интензивно и изграждаме екип. Правят се предложения, правят се и компромиси. В българската политика трябва да се разбере, че част от европейските ценности са да знаеш къде, кога и как да правиш компромиси и в същото време да не компрометираш своята идея и да я отстояваш докрай. Хубавото е, че тази вече нова, по-широка коалиция е доста по-мащабна като подкрепа. Виждам, че идеите и това, за което се събираме, са универсални, не е било нужно нито от наша страна, нито пък ЛИДЕР от тяхна, да правят кой знае колко компромиси. Смятам, че управленската ни програма ще е на много високо ниво, защото изцяло отразява реалните проблеми на българите и е абсолютно изпълнима. Партньорите ни са хора, които имат своята демократична визия и смятам, че сравнително бързо и лесно ще се разберем, особено когато не е водещо егото на дадени политически лидери или отделни субекти в партията.

- Кои са основните икономически акценти в програмата ви?

- За да улесним икономиката, аз винаги слагам на първо място електронното правителство, което ще разреши много икономически проблеми, свързани с обществените поръчки, достъпа до информация и работата с администрацията. Това ще промени коренно и системата на здравеопазването, ще се знае всеки човек колко пъти е влизал в болница, какви лекарства са му изписвани. Смятаме, че по-либералният подход, едно отдръпване на държавата от икономиката и прехвърляне на някои функции като проверките на самите браншови организации също ще доведат до намаляване на корупционните практики и в крайна сметка до по-добър бизнес климат.

- Кога планирате да обявите листите на коалицията?

- Не искам да се обвързваме в срокове, защото все още ги дискутираме. Приоритетно заложихме да изработим нашата управленска програма, да си координираме всички останали визии и стратегии и оставихме на последно място реденето на листите. Може би средата или края на другата седмица поне водачите на нашите листи ще станат ясни.

- Говори се, че вие ще станете водач в София-област, така ли е?

- Да, имаме този вариант за момента, не мога да отрека. Все пак и ЛИДЕР имат доста добър кандидат за София-област. Аз лично нямам някакви егоистични нагласи, не бих се обидил дори и да не съм водач на листата за София-област.

- Имате ли вече прогноза от резултата на вота на 5 октомври?

- Аз лично смятам, че ние няма да сме с под 30 депутати в следващия парламент. Не мога да прогнозирам и да говоря за цифри, както някои наши опоненти, 150-160 депутати и т. н. Смятам, че трябва да сме реалистични и да си отвоюваме мястото, но не с приказки и с лъжи, а с действия и реални положителни резултати за живота на обикновените хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай