Бъчварова ще спре ченгеджийските номера

Бъчварова ще спре ченгеджийските номера | StandartNews.com

В ГЕРБ няма разнобой за оставката на Вучков
Не е трудно да се намери по-способен главен секретар от Лазаров, казва Румен Иванов

Депутатът от ГЕРБ Румен Иванов е бивш шеф на РДВР Добрич. Роден е през 1962 година в Генерал Тошево, завършил е факултета "Национална сигурност" на Академията на МВР и Юридическия факултет на БСУ. В парламента е един от изявените спецове по нормативни документи и законотворчество, както и експерт по въпросите на националната сигурност, МВР и службите. Иванов е и един от създателите на партия ГЕРБ.

- Вучков е стойностен професионалист, но подходи неадекватно
- Опасно е рокадите в сектора за сигурност да се обявяват предварително
- Рокадите в МВР няма да предизвикат трусове сред служителите

- Г-н Иванов, стабилен ли е кабинетът след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков?

- Аз мисля, че днес (четвъртък -б.р.) всички въпросителни около стабилността на кабинета отпаднаха. Няма основание за притеснение в подкрепата на партиите и коалициите, които стоят зад него. Не е без значение пак да се напомни, че коалиционното правителство е съставено от ГЕРБ и реформаторите, а останалите две партии - Патриотичен фронт и АБВ подкрепят програмата на кабинета.

- Но ако те не гласуват "за" оставката на г-н Вучков в зала, какво следва все пак. Отново разнобой?

- Аз мисля, че няма драма около оставката на г-н Вучков. всички в парламента сме разумни хора и разсъждавайки, би трябвало да стигнем до извода, че подкрепата на оставката в парламента е неизбежна. И това ще се случи, аз съм убеден.

- А защо се стигна изобщо до оставката на Вучков ? Добре се познавате с него, предполагам, че вече сте разговаряли.

- След подадената оставка не съм разговарял с г-н Вучков. А иначе за никого не е тайна, че той беше един много стойностен колега и в миналото Народно събрание сме участвали заедно в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. И сега като министър постоянно е присъствал в комисията, винаги е бил много лоялен към всички. Нека си припомним, че преди приемането на Закона за МВР г-н Вучков обиколи всички парламентарни групи, разясни философията на закона, обясни ясно и категорично какво искаме да постигнем с тези промени. Може би и затова законът беше приет сравнително лесно, като изключим обструкциите от страна на БСП, които така или иначе ние ги очаквахме.

- Непремерен емоционален ход ли беше подадената оставка от Вучков?

- Както вече казах, г-н Вучков е един много уважаван от мен човек, изключителен професионалист и в никакъв случай не искам да си позволя аз да му давам оценки. Но въпреки всичко си мисля, че в сряда той не подходи адекватно към ситуацията. Действително не беше подходящият момент, в който трябваше да се подава оставката в знак на несъгласие със становище на правната служба на Министерския съвет дали може или не по тези правила да се поискат оставките на г-н Лазаров и на г-н Писанчев. Затова и днес (вчера - б.р.) премиерът в Народното събрание ясно и категорично оповести, че това е обида към него и към целия кабинет.

- Вие съгласен ли сте с мнението на премиера, че това са "ченгеджийски номера"?

- В МВР от много дълго време се прилагат такива "ченгеджийски номера". И беше крайно време тази порочна практика да спре. Трябва да се залага на отговорни позиции, да се обяснява какво се прави, да се действа адекватно. А не с дребни хитрини и номера да се решават проблемите.

- Мислите ли, че някой е подтикнал г-н Вучков да предприеме тази крачка в този ден?

- Лично аз нямам информация или мнение някой да го е подтикнал. Но познавайки г-н Вучков, си мисля, че това е негово лично решение.

Убеден съм, че след време той ще го отчете като грешка.

- Румяна Бъчварова наследи Вучков, има ли тя нужната квалификация и познания, за да оглави МВР?

- Ако погледнем назад във времето, министри на вътрешните работи са били много хора, които на пръв поглед не са имали нужната квалификация за тази дейност. Но нека не забравяме, че министърът все пак е политическо лице. И да не забравяме, че има и професионално ръководство на МВР. Министърът е подпомаган от свои заместници в изпълнение на функциите си, от професионалното ръководство в лицето на главния секретар и останалите ръководители в МВР, които са наясно със задачите, които им предстоят.

Аз съм убеден, че г-жа Бъчварова ще се справи, а назначаването й е един много силен и отговорен политически ход на премиера. Крайно време е в МВР да се внесе спокойствие. Хората не трябва да се стряскат от действията на служителите на ведомството, да не се говори за полицейщина, за операции от рода на "Червеи", "Лиани" и т.н. С назначаването на г-жа Бъчварова за министър на вътрешните работи това спокойствие в органите на МВР неминуемо ще дойде.

- Как си обяснявате промяната в позицията на премиера за оставката на главния секретар на МВР Лазаров?

- Позицията на премиера е изключително мъдра и държавническа. В сряда абсолютно деликатно, обяснявайки със становището на правната дирекция на Министерски съвет, че процедурата не е изяснена, е отхвърлил темата за разговори. Както вече казах, тази тема въобще не е трябвало да се поставя в ситуацията, в която бяхме. Колкото до оставането на г-н Лазаров, мисля, че достатъчно категорично от парламентарната трибуна премиерът обяви, че иска оставките и на него, и на шефа на ДАНС Писанчев.

- По подобен начин обаче той обяви преди месец, че няма да ги иска, за да не предизвика трусове.

- Точно тук стигаме до отговора на предния въпрос. В системата за сигурност не трябва да се създава дълъг времеви вакуум. Ако премиерът беше обявил преди два месеца, че ще иска оставките на тези длъжностни лица, нека си представим какво щеше да се случи. И каква безтегловност щеше да е там. Абсолютно нелогично е рокадите в службите да се обявяват дълго време, преди това да бъде сторено. Колкото до г-н Лазаров - знаем как той беше избран за главен секретар. Именно с промените в Закона за МВР, които бяха наложени тогава от министър Цветлин Йовчев и Христо Бисеров като шеф на правната комисия. Той беше избран, за да изпълнява тези задачи в МВР, рамкирани в този закон. При коренната промяна в закона как един и същи човек би изпълнявал еднакво добре ангажиментите си преди и сега? Мисля, че дори за него няма да е комфортно да изпълнява ангажиментите си.

- Ще има ли разнобой при гласуването на оставката на Вучков в парламентарната група на ГЕРБ? Имате ли колеги, които застават на неговата позиция?

- Разнобой в ГЕРБ категорично не допускам да има. Всички в парламентарната ни група разсъждават трезво и разумно, всички се питаме защо точно в този ден беше направен този ход с оставката на Вучков. В никакъв случай не отправям упрек нито към него, още по малко към премиера за реакцията му. Напротив - всички в групата бяхме доволни от това, че премиерът дойде в Народното събрание и обясни всичко пред депутатите.

- Шефът на парламентарната група на ГЕРБ г-н Цветан Цветанов обясни няколко часа след оставката, че се надява Вучков да преосмисли решението си.

- Както г-н Цветанов, така и всички от групата не ГЕРБ не бяхме запознати с мотивите на подаване на оставката. Не бяхме наясно дали е реален факт, или само е декларирана от страна на г-н Вучков. Предполагам, че това е имал предвид г-н Цветанов. Но след приключване на заседанието всички бяхме единодушни, че оставката вече е факт и няма какво да се преосмисля.

- Служителите в МВР трябва ли да се притесняват след толкова рокади в ръководството?

- Не, аз не мисля, че смяната на министър и евентуалната смяна на главен секретар биха повлияли върху работата на министерството, защото след приемането на закона за МВР ясно и точно е разписано какви са функциите и на ГДБОП, и на Националната полиция. Мисля, че функциите на главния секретар няма да се изпълняват по зле от сега. Не мисля, че ще е трудно да се намери човек с по-добри възможности от тези на г-н Лазаров.

- Познавате системата. Какъв трябва да е следващият главен секретар?

- Министърът ще реши. Но като профил трябва да е човек, преминал по стълбицата на йерархията. А не спуснат от друга служба.

- Г-н Вучков дали ще се върне като депутат?

- Това е лично негово решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай