Анаис Сотие: България е приятно приключение

Анаис Сотие: България е приятно приключение | StandartNews.com

Красива, чаровна и талантлива: така българската публика определи след личните си срещи една от най-популярните в момента писателки на юношески романи в Европа Анаис Сотие. Гостуването на дамата у нас е свързано с проекта "Предизвикателството да четеш" - част от месеца на Франкофонията, който се чества от над 890 милиона франкофони по цял свят.

30-годишната авторка, която изглежда като тийнейджърка, е родена и живее във Франция. Тя има два издадени романа, които се радват на огромен успех сред младежката аудитория. Засега не е планирано "Сини очи на тротоара" и "Американска супа" да бъдат преведени на друг език, затова Анаис сама разказва за тях извън Франция. Пътуването й е по предварително подготвена програма, част от която е турне в по-големите градове и срещи с ученици от френските паралелки на елитните училища. Досега е посетила София, Пловдив и Стара Загора. Споделя, че е с прекрасни впечатления и нито за миг не би се поколебала, ако има повод отново да дойде в нашата страна.

В Пловдив Анаис гостува на "Алианс Франсез", прочутата културно-образователната институция, чиято основна цел е да промотира езика на Молиер и Стендал. Затова и всички събития, свързани с март и Франкофонията, са образователни. "Слагаме акцент върху езика като избор", обясни директорът на "Алианс Франсез"-Пловдив Теофана Брадинска, която е и почетен консул на Франция в града на тепетата.

Тя уточнява, че до края на месеца са предвидени множество образователни прояви, турнири и развлекателни игри по интернет, както и традиционните конкурси "Златното перо" за написване на есе на френски език и "Олифран" - състезание, провеждано по интернет със зададена тема и нейното развиване в роман.

На 25 март е виртуалният информационен сеанс с база Пловдив за изучаващите френски език. Предстояща новост в "Алианс Франсез" ще бъде и модерна класна стая, изцяло оборудвана от Френския институт за България, където обучението ще се провежда със специално интерактивно табло. Паралелно тече усилена подготовка за 12-ото издание на международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" и Френската седмица, която ще се проведе на площад "Стефан Стамболов" от 22 до 28 юни. На 15 май в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия в Пловдив ще бъде открита изложба със 100 оригинални гравюри от ХVIII и ХIХ век. В близките няколко дни едно от централните събития в програмата е гостуването на Анаис Сотие и нейната роля в проекта "Предизвикателството да четеш".

- Анаис, разкажете за себе си.
- Живея във Франция. Пиша от пет години, като първият ми роман "Сини очи на тротоара" бе публикуван през 2012 година. Радва се на голям успех в родината ми. Вторият е "Американска супа". Все още събирам отзиви.
- Какви са коментарите на критиката?
- Франция е страна, в която издават много книги. Най-ниският тираж е 5000. Затова отзивите са важни за автора. Никой не ме е обидил.

Не съм получавала заплашителни писма

Отзвукът по-скоро е приятен и насърчителен.
- Повечето автори от нежния пол се насочват към поезията. Вие защо избрахте прозата?
- Силно въздействие върху мен оказа Кристоф Оноре. Неговите творби винаги са ме впечатлявали много. Затова реших формата, в която пиша, да е като неговата - романи за младежи. Веднага искам да кажа, че макар да изглежда лека, тази литература всъщност е доста интензивна и сериозна.
- Самата вие какво четете?
- Всякакви романи. Няма определена тематика, която предпочитам пред останалите. Напоследък попадам все на книги, в които главният герой е жена. И това много ми харесва.
- А като писател - каква е вашата тематика?
- Първият ми роман е по спомени от детството. Но това не са точно мои спомени, а взети назаем от приятелка. Прибавих свои само там, където оформях характерите и образите. Разказвам за раздялата на една двойка - и как тази раздяла се преживява много лошо от двете деца. Особено трудно е за по-малкия брат, който се казва Ото. Големият, Луи, също страда. Но като забелязва, че братчето му е по-нещастно, решава да му помогне. Запознава се с момиче, което впоследствие му става приятелка. Тя му помага да разбере защо е нещастно неговото братче. Другият ми роман "Американска супа" е на 100 процента
върху преживявания на моя дядо

- Какво означава "Американска супа"?
- Това е специалитетът на моя дядо, който, за съжаление, почина. Преди това обаче ме помоли да разкажа неговата история, която е свързана с Гърция през ХХ век. Така написах романа си.
- И двата сюжета са подходящи за кино. Бихте ли искали да ги видите на екрана?
- От първия роман наистина би се получил интересен филм. За втория не знам как бих се почувствала да видя дядо си, пресъздаден от актьор. Опитът може и да е интересен.
- В България участвате в проекта "Предизвикателството да четеш". Четат ли младите хора във Франция?
- Това е въпрос за преподавател по литература. Надявам се, че да. Макар да не мисля, че френските юноши четат повече отколкото връстниците си в България или Германия.
- Над какво работите в момента?
- Върху текст за "възрастната" публика. Но ще се опитам да го превърна в четиво за тийнейджъри. Но все още нямам дори ръкопис.
- По време на срещите в българските градове видяхте ли се с наши писатели?
- Не, за съжаление. Но пък се срещнах с много ученици, част от които пишат. Въпросите, които ми задаваха, бяха прицелени точно в сърцевината на тази дейност. Две момичета от Пловдив - за които по-късно разбрах, че пишат поезия - ме попитаха как трябва да се твори, че след това авторът да не изпитва срам от работите си. Отговорих им, че е невъзможно. И не става дума точно за срам, а за притеснението как публиката ще приеме новата ти творба.

С времето обаче се свиква

Защото това е нормална част от писателството. Момче ме попита какви са качествата, които трябва да притежава човек, за да напише книга. Други се интересуваха откъде идва удоволствието да пишеш и какво усещаш в подобни моменти. Имаше въпроси за свободното време, за детските ми години... Получиха се и много спонтанни разговори. Прекарах на тези срещи изключително приятно.
- Познавате ли някаква част от българската литература?
- Не, но вече имам доста имена на ваши автори, които ще прочета във Франция.
- Харесва ли ви България?
- Гостуването ми се оказа уникална възможност да открия страна, която не съм познавала. Приятно приключение - бих дошла отново. Тръгвам си с чувството за страхотни моменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай