Алберт Попов: Целта ми е злато от световното в Сочи

Алберт Попов:   Целта ми е злато от световното в Сочи | StandartNews.com

Да си модел за подражание на младите е огромна отговорност, категоричен е алпиец номер 1

Алпиецът Алберт Попов е най-актуалният български скиор в последните години. Независимо че е само на 18, Аби, както му казват приятелите, вече е спечелил всичко, което може да се спечели на неговата възраст. Неколкократен носител на купа "Тополино" (неофициално световно първенство за деца), шампион на България в слалома при мъжете. През 2015-а спечели два сребърни медала от европейския младежки олимпийски фестивал. Започва сезона като 61-и в световната ранглиста на слалом. Алберт е един от 100-е млади български таланти, участващи в кампанията "Спортните чудеса" 2015 на "Стандарт".

- Алберт, постиженията ви през 2015-а ви наредиха сред най-добрите млади български спортисти, номинирани в кампанията "Спортните чудеса" на "Стандарт". Чувствате ли това за ваш личен успех?

- Разбира се, че не, без семейството ми, българска федерация по ски и екипа, който е винаги до мен, това нямаше да е възможно.

- Лесно ли е да си модел за подражание на младите спортисти в България?

- Това е отговорност, която те кара да си още по-стриктен и добър във всичко, което правиш.

- Започвате сезона като 61-и в световната ранглиста на слалом. Това не е постигано от български скиор от времето на Петър Попангелов. Лесно ли се влиза в елита на световните ски?

- Със сигурност не е лесно, има много лишения,

рядко виждам семейството, приятелите си

Трябва много труд и постоянство, добри треньори, добро възстановяване, силен екип, добра организация и сериозни средства.

- Как премина подготовката ви за новия състезателен сезон?

- Първоначално с лагери на Белмекен и на морето. На сняг подготовката ни стартира с 5-дневен камп в залата до Хамбург. След това се преместихме за 5 дни на ледника "Хинтертукс". Върнахме се за 10 дни до София и после продължихме отново на "Хинтертукс". Заради лошото време в района се наложи да се преместим за няколко дни в залата в Хамбург. Сега заминаваме за "Пицтал", където ще се подготвяме до старта на Световната купа в Зьолден в края на месеца.

- Как успявате да съчетаете тренировките в елитния спорт с уроците?

- Частно училище "Увекинд" проявява голямо разбиране и съм им благодарен за това. През сезона ми е доста трудно и нямаше да се справя без тяхната помощ и подкрепа.

- Имало ли е момент, в който ви е било толкова трудно, че да искатеда спрете със спорта?

- Не, трудно е наистина, но спортът за мен е всичко, с което съм се занимавал, откакто се помня и

въпреки трудностите обичам ските

и винаги карам с удоволствие.

- Какви са амбициите ви за предстоящия сезон?

- Цел номер едно ми е да успея да се преборя за стълбичка, за злато на юношеското световно първенство в Сочи (Русия). Също така ще карам европейска купа с по-преден номер и ще имам шансове да се боря за още по-добри точки и следователно по-добра стартова позиция в световната купа.

- Кой е вашият идол в алпийските ски?

- Марсел Хиршер и Хенрик Кристоферсън и двамата са постигнали много на млади години и са хора със силен характер, аз също се смятам за такъв и мисля, че един ден мога да бъда като тях.

- Погледнато статистически вървите по пътя на 4-кратния световен шампион Марсел Хиршер. Мечтаете ли да стигнете до неговите успехи?

- Разбира се, Марсел е постигнал много с труд и лишения, надявам се да съм здрав и също толкова успешен за в бъдеще.

- Какво е настроението в този наистина сериозно подмладен национален тим по ски?

- Настроението между нас, състезателите, е супер, разбираме се идеално. С Йоан и Камен се познаваме още от първите стъпки в ските на "Витоша" в ски клуб "Мотен".
Пламен Вълков

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай