Ако са патриоти, всички българи по света да гласуват

Ако са патриоти, всички българи по света да гласуват | StandartNews.com

Ще пусна бюлетина за Цецка Цачева, защото другите кандидати бледнеят, казва Кубрат Пулев

Кубрат Пулев е една от емблемите на българския спорт. В момента той се готви за първия си мач като професионалист пред родна публика. На 3 декември тази година той ще се изправи на ринга в "Арена Армеец" срещу бившия световен шампион Самюъл Питър. Двамата ще спорят за вакантната титла на Световния боксов съвет в свръхтежка категория. Кобрата вече успешно завоюва европейската титла с победа срещу британеца Дерек Чисора през май. "Стандарт" откри Пулев в Германия в навечерието на президентските избори:

- Господин Пулев, предстои ви важен мач, при това в "Арена Армеец". Къде ви намирам да се подготвяте?

- Подготвям се в Германия, защото има по-добри условия и е по-спокойно. Мога да се уединя и да тренирам наистина здраво. В България имам много приятели, познати, трудно е да се концентрирам. Иначе у нас също имаме добри специалисти в бокса, а и такава хубава зала направихме.

- Коя е голямата ви цел на ринга ?

- Моята единствена и голяма цел в професионален план е световната титла. Сега предстои този мач на 3 декември, който се опитваме да направим пред родна публика. Надявам се така да зарадвам всички българи, които не могат да дойдат да гледат мой мач в чужбина.

- Често казвате, че сте горд като българин. С какво можем да се гордеем като нация ?

- С всичко, което е България. Историята ни, уникалната природа и най-вече великите българи, които са дали живота си за родината, за да я има и да пребъде.

- В България обаче напоследък се създава напрежение заради наплива от бежанци. Какъв е вашият коментар ?

- Разбирам притесненията на хората от това, че идват чужденци, за които не се знае какви са, откъде са и какво могат да направят. Но пък от друга страна ги разбирам и бежанците, защото представете си колко е лошо човек да няма дом и да се чуди къде да отиде. Аз смятам, че всичко това е политика и кризата с бежанците се диктува от някъде.

- Как гледате на отрядите доброволци по примера на Динко и Перата, които ловят бежанци по границата. Има ли нужда държавата от такава помощ ?

- България си има гранична полиция, има си закони. Лично на мен ми се иска институциите да работят повече, за да има по-силна държавност.

- В интервюта сте казвал, че с приятелката ви Андреа се интересувате от история. Кое е последното място, което посетихте двамата?

- Музеят на София, който се намира в бившата градска баня. Там беше страшна разруха, а сега е великолепен музей. Трябва да се водят децата, а не да викаме колко е скучно в София. Но трябва да бъде реставрирана и другата половина на банята.

- Смятате ли скоро да създавате семейство, замисляте ли се вече за деца ?

- Сега съм се концентрирал върху мача. Андреа също си има кариера и я гони. Тези неща също ще се случат като им дойде времето, но засега не бързаме.

- Изкушавате ли се да заживеете постоянно в чужбина, както направиха много българи през последните години ?

- Аз съм в чужбина, когато трябва да тренирам или имам мачове. Иначе за мен България е най-красивата държава и най-хубавото кътче от цялата планета. Бил съм на много прекрасни места, но България си е България. Бих казал на младите, които стягат куфари за Терминал 2, че никой не трябва да бяга от себе си. По-добре да останат и да се преборят за по-добър живот в родината си, защото всичко зависи от нас.

- Вие контактувате с много хора по света. Препоръчвате ли им да развиват бизнес в България ?

- Винаги. Пред всички познати говоря с хубаво за България. Абсолютно винаги. За съжаление често срещам наши сънародници, които са негативни към родината си. Обичат да казват как това или онова не е наред у нас, да го изтъкват. Може би са свикнали да плюят българското. Истината обаче е, че трябва да започнем да се обичаме, да искаме България да се промени. Ако го направим, желаното ще се случи.

- Като човек, който винаги има активна позиция, бихте ли дали съвет какво е нужно да се направи за спорта в България ?

- В спорта, както и в държавата, е нужно силно управление, за да вървят нещата напред. Трябва да има държавна политика, която да насърчава бизнеса да спонсорира спорта, за да имаме от една страна повече условия за масов спорт, а от друга елитни спортисти. Аз продължавам да смятам, че сме спортна нация. Може вече да сме около 7 милиона население и даже по-малко, но пак имаме големи спортисти. Сигурен съм, че и за напред ще имаме шампиони, с които да се гордеем.

- Вие сте приятел с премиера, как оценявате управлението на кабинета "Борисов 2" ?

- Вижте сега, аз не искам да влизам в подробности, не искам да давам оценки, защото не съм съвсем навътре в нещата. Аз наблюдавам политиката и работата на властта като един човек от народа. Мога да кажа единствено, че правителството се справя, но трябва още много, много, много повече. Важното е, че сегашните управници могат да го постигнат. Когато сме говорили на тези теми с премиера, аз съм му го казвал и лично на него. Защото когато някой не може, тогава е най-лошото. Не може да искаме нищо повече от него. Докато когато някой може, има потенциал, от него може и трябва да се изисква. Нещата са много ясни. Когато народът има очаквания, няма начин управлението да не ги задоволи, защото иначе по един или друг начин ще си замине.

- В неделя в България предстоят избори, ще успеете ли да гласувате?

- Ами да, това, че съм в чужбина и тренирам, изобщо не означава, че няма да отида да гласувам. Смятам, че всички българи, които са пръснати по света, трябва да отидат и да гласуват. Независимо къде са, те не трябва да забравят кои са, откъде са тръгнали. Доброто си отношение към България могат да го проявят като отидат и гласуват. Преди това да се поинтересуват кои са кандидатите. А не да казват "не ме интересува". Лесно е да кажеш няма да отида да пусна бюлетина, а ще ходя да си пия кафето. После обаче не би трябвало да роптаеш и да изкарваш някой друг виновен, че в държавата ти нещата не са наред. Именно сега е моментът хората да отидат и да гласуват, независимо че изборът не е толкова голям. Много важно е обаче да си направят едно кратко проучване и да си създадат свое лично мнение, а не просто да слушат какво им казва този или онзи.

- Вие избрахте ли вече за кого ще гласувате ?

- То е ясно при мен за кого ще гласувам. Казват няма за кого, затова няма смисъл да ходя до урните. Не, аз смятам че има. Може и да не е идеален кандидатът, за когото ще гласувам, но въпреки всичко е по-добър от останалите. Така че на мен това ми е достатъчно.

- Ще ни го кажете ли вашия фаворит или ще го запазите в тайна ?

- За кандидата на ГЕРБ ще гласувам, защото другите ми бледнеят спрямо нея.

- А вие виждате ли перспектива в България ?

- Естествено, че виждам. Определено България се развива. Ако върнем лентата назад преди 20 години как беше и видим сега как живеят хората, разликата се набива на очи. Естествено, малко е бавно темпото, но в крайна сметка пак ще кажа, че всичко си зависи от нас, българите в държавата. При това не само от управляващите, но и от целия народ. Всеки един от нас трябва да полага усилия да променя към по-добро нещата. Да промена себе си, да променя околните, за да няма равнодушни към несправедливостта и нещата, които ги дразнят. С други думи да не свикват с това, което не им харесва, а да имат една нетърпимост и да го променят. Защото от нас зивиси всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай