АБВ няма място в чисто десен кабинет

АБВ няма място в  чисто десен кабинет | StandartNews.com

Трендафил Великов е член на Изпълнителния съвет на АБВ. "Стандарт" го потърси за реакция след обявения втори кръг преговори от страната на ГЕРБ.

- Бойко Борисов обяви, че започва нов кръг преговори с цел подписване на коалиционно споразумение. Готова ли е АБВ да влезе в управленската коалиция?
- АБВ няма как да е готова да подпише каквото и да е, преди да го види. Доколкото разбирам, това е продължение на първите консултации. Не знам дали точките, по които ще се преговаря, са същите, както и самият формат. Според мен това е продължение на тези разговори, а не правене на коалиционно споразумение.
- Възможно ли е този втори кръг разговори да доведат до споразумение между ГЕРБ и АБВ?
- АБВ има принципна позиция и тя се изразява в следното: ние сме много далеч да участваме в дясно управление. Ако управлението е коалиционно, в което участват ГЕРБ, БСП, други десни и ние като друга лява партия, е по-възможно да говорим за вариант, в който АБВ участва. Но личното ми мнение е, че място за АБВ в дясно правителство няма. Ние можем да изпълним нашата роля на социален коректив и като опозиция.
- Значи по-вероятно е да участвате във властта, ако БСП също участва?
- Ако правим такъв тип правителство, който е правителство на споделената отговорност, на националното спасение или с ясно разписано споразумение, в което ние можем да припознаем това, за което са ни избрали - а именно и елементи от нашата програма. Ако се прави кабинет, който да изпълни програмата само на една или най-много на две политически сили - не мисля, че АБВ би имала особен принос към него.
- Какъв мандат трябва да има едно евентуално бъдещо коалиционно управление - пълен или ограничен, както настояват от Реформаторския блок с цел свикване на Велико народно събрание?
- Това зависи от това как се справя кабинетът. Когато БСП и ДПС направиха правителството "Орешарски", те имаха желанието то да продължи цял мандат. Видя се, че то е неспособно да издържи и половината. Зависи от това как ще бъде построено и какви решения ще взима, защото освен политическите партии в парламента санкция върху всяко едно правителство има и народът. Истината е, че в момента България е изправена пред една тежка зима и за 60% от хората, които живеят под социалния минимум, ще бъде изключително трудно. Затова да даваме времеви хоризонт просто не е моментът.
- По време на преговорите беше ли повдигната темата за комисия "Енергетика", за която вие настоявате, и срещна ли тя подкрепа от ГЕРБ?
- Срещнахме разбиране на този етап от разговорите. Ще искаме да бъде създадена тази комисия, тъй като това ще доведе до ред в енергетиката и той ще помогне за това цените на тока да бъдат поносими за гражданите и фирмите. И благодарение на нея ще може решенията в сектора да се бъдат стратегически. Вижда се, че вече 25 години мерки на парче водят до хаос.
- АБВ ще кандидатства ли да бъде приета в ПЕС?
- Имаме намерение да го направим. Преди седмица получихме една висока оценка, по-скоро персонална - за Ивайло Калфин. Той отново бе номиниран от европейските социалисти и избран в т.нар. Комисия "Монти" за вътрешния бюджет на ЕС. Което е не само партийно и личностно признание, но и признание за България. Имаме ясно лице, както и претенция да сме представители на новото ляво - модерното, такова каквото е и в ЕС, и в целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай