За да има ръст трябва политическа стабилност

 За да има ръст трябва  политическа стабилност | StandartNews.com

Усещаме, че е криза, когато шоколадът стане лукс, казва Светла Лесова

Новата "Мисис Икономика" Светла Лесова е директор на "Монделийз България" от 1 февруари 2015 г. Фирмата е част от базираната в САЩ международна компания за производство на закуски, кафе и разтворими напитки Mondelez International. Нейни продукти са шоколадовите изделия Milka, Toblerone, Своге, Suchard, марките кафе Jacobs и "Нова Бразилия", бисквитите Oreo, Belvita и TUC.
Преди сегашния си пост Лесова е била директор "Продажби" в компанията за Източна Европа, Близкия изток и Африка за две години и половина. Работила е също в българското подразделение на Procter&Gamble, а преди това в Gillette - България. Завършила е "Бизнес администрация" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

- Госпожо Лесова, първо искам да ви поздравя с голямата награда, "Мисис Икономика" звучи страхотно.
- Много благодаря.
- Освен че сте "Мисис Икономика", разбрах, че сте майка на три деца, включително малко бебе.
- Да. Малката ми дъщеричка става скоро на годинка, бързо мина времето.
- Това прави постижението ви още по-значимо. Трудно ли е да бъдеш едновременно добър мениджър и грижовна майка ?
- Просто исках да имам всичко, не исках само едното или другото. Не знам дали е по-трудно, отколкото когато си мъж мениджър. Всъщност
трудността идва от факта, че жената мениджър винаги е подценявана. Това е нещо, с което може би ние, като жени, сме свикнали по дефиниция да го приемаме, но се стараем да го оборваме и
то възможно най-бързо.
Действително досега в повечето случаи, когато съм на бизнес среща, а в много голяма част от тези случаи аз съм единствената жена, просто се вижда в погледите на мъжете този елемент на подценяването. Точно като жена шофьор. Аз смея да твърдя, че съм по-добър шофьор от доста мъже. Та от тази гледна точка, първоначалният старт при дамите мениджъри отнема малко повече време. Нямаме тази първа скорост, която се дава при мъжете като предпоставка, като даденост.
- А с какво са по-добри жените мениджъри в една критична ситуация ?
- Аз не мисля, че дори е редно да смятам, че жената мениджър е с нещо по-добра от своя колега мъж. Виждала съм много случаи, в които една жена мениджър допуска много повече грешки с екипа си, отколкото един мъж, който има повече чувство и усет за работа с хора. Всичко е въпрос на личност и характеристика на ръководителя. През годините съм се сблъсквала и с двата варианта. И даже много често, когато са ме питали: Ама вие сте жена, как се справяте като мениджър, дори го смятах за лека обида този въпрос.
- Каква беше изминалата година за бизнеса, който представлявате, и какво очаквате в следващата?
- Ами годината не беше никак лесна, много турболентна. Започнахме с едни плахи очаквания за това как ще върви като потребление и като икономика. В началото на годината започнахме да виждаме едни прогнози за подобрение, които ние реално не ги усещахме в бизнеса чак до такава степен. И точно когато пък нещата започнаха да набират добра посока, отново се появява на хоризонта един облак от политическа несигурност, която неизменно води след себе си и икономическа несигурност. Годината беше доста циклична, за щастие нашата компания, смея да твърдя заради екипа и хората, които останаха верни и мотивирани да работят, ние завършихме наистина много успешно.
- След успешния финал на 2016-а за вас, оптимист ли сте за следващата година ?
- Следващата година е също толкова непредвидима, както 2016 г. Очакванията ми са за малък ръст, но не двуцифрен. Всичко обаче ще зависи от това дали ще съумеем да се стабилизираме политически.
- Много се разчита на повишеното потребление като фактор за задвижване на икономиката. Всички препоръчват да ядем шоколад за по-добро настроение в трудни моменти. По време на криза увеличава ли се потреблението на вашите продукти ?
- Не, не е така. Във време на криза фактически шоколадът е луксозна стока. Когато хората нямат достатъчно пари, предпочитат да имат достатъчно средства да си купят хляб. От тази гледна точка всъщност нашите продукти много се влияят от спад в потреблението.
- Какво ще си пожелаете за следващаата година, в личен план и в по-широк - на бизнеса, на българите ?
- В личен план искам да си пожелая да имам това прекрасно семейство и всички да сме живи и здрави, да се радваме един на друг. Това е най-важното. В бизнеса пожелавам първо на моята компания да продължаваме да бъдем все така успешни на пазара и хората в нея да се чувстват наистина спокойни за работата си. Защото тогава човек дава най-доброто от себе си. Точно в момента даже ме хващате в навечерието на нашето коледно парти, което всички очакваме с нетърпение. Предпочетохме да го направим преди старта на големия ни бизнес месец, какъвто е декември.
На българския бизнес като цяло пожелавам стабилност и сигурност. Разчитам, че нашите управляващи ще могат да дадат сигнал към България и към света, че сме една сигурна и стабилна икономика. Пожелавам си да бъдем по-добри и толерантни едни към други като бизнесмени и като институции. Защото когато институциите и бизнесът работят в съдружие, тогава всъщност България извлича най-много полза от това.
- А чува ли властта гласът на бизнеса?
- Досега смея да твърдя, че да, чуваше го. Не знам как ще продължи нататък.
Да си пожелаем властта да има разум и мисъл за
хората в тази държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай