Няма глоби за клошари, а за вандализъм

 Няма глоби за клошари, а за вандализъм | StandartNews.com

Около 200 пункта за предаване ще бъдат изнесени извън населените места

Имаме пълната подкрепа на всички за високите санкции срещу хулиганите, казва Красимир Живков

- Над 2000 контейнера за смет бяха унищожени през миналата година
- Повече от 800 работни места са открити в новите системи за управление на отпадъците
- Свалянето на банковите гаранции с 10 хил. лв. ще извади сивия сектор на светло

Приключи общественото обсъждане на проекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, някои от текстовете на който предизвикаха несъгласия в обществото. Предстои анализ на направените забележки и предложения и внасянето на документа в Министерския съвет. Ще останат ли глобите до 1000 лв. за социално слабите, които се препитават около контейнерите за изхвърляне на битови отпадъци? Защо е необходимо пунктовете за изкупуване на отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло да бъдат изместени извън населените места? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

- Г-н Живков, защо е необходимо да се правят промени в Закона за управление на отпадъците?

- На първо място измененията и допълненията в закона се налагат поради европейски директиви, които трябва да се транспонират в нашето законодателство. На второ - поради натрупаните през последните години въпроси, които с промените в ЗУО сега се опитваме да разрешим.

- Какви въпроси?

- Става дума за отразяване на коментари на Еврокомисията, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Конституционния съд. Предлагаме мерки за изсветляване на бизнеса и облекчаване на административната тежест. С промените също така се взимат предвид множеството жалби, постъпили през годините в МОСВ от граждани. Сред тях например е желанието за преместването на пунктовете за предаване на отпадъци от хартия, пластмаси и стъкло извън населените места - така, както този въпрос беше решен със ЗУО през 2012 г. само за пунктовете за предаване на отпадъци от черни и цветни метали.

- Тогава обаче имаше сериозни протести и брожения. А защо подготвените преди две години изменения на ЗУО не бяха приети и трябваше да се чака, докато подготвите и внесете тези?

- Аз мога да коментирам проекта, който ние подготвихме и предложихме за обсъждане. Подчертавам, че той е резултат на назрялата необходимост както да се отразят новите европейски политики, така и от няколко наболели, важни за обществото въпроси.

- Кои са тези наболели въпроси по-конкретно? Според мене един от тях "наболя" веднага след като публикувахте проектозакона за обществено обсъждане. Става въпрос за високата глоба - от 300 до 1000 лв., за бездомници, които ровят в кофите.

- Откакто започна обсъждането на проекта за изменение и допълнение на ЗУО, се срещаме с абсолютно всички заинтересовани страни - браншови организации, неправителствения сектор и т.н. Искам категорично да отбележа, че това е и политиката на МОСВ - да бъде провеждан колкото се може по-широк дебат по промените, за да бъдат взети под внимание и разрешени всички поставени въпроси. Немалко организации вече изпратиха своите становища. Вчера беше срещата с Националното сдружение на общините, което е изключително важно за нас, тъй като именно те изпълняват цялостната политика по управление на отпадъците по места. Срещахме се и с организации от типа на "Градски номади" и пр., чухме всички мнения. Предстои да обсъдим всички поставени въпроси и ще направим съответните корекции в проектозакона.

- Да се върнем на глобата за клошарите?

- Промените на ЗУО най-малко се правят заради станалата вече популярна в обществото "глоба за клошари". Но тъй като при общественото обсъждане на текстовете с наказанията се появиха притеснения за социален проблем, ние ще ги прецизираме така, че да не пораждат напрежение. Целта ни в никакъв случай не е била да се отнесем несправедливо към определена група социално слаби хора, а да въведем дисциплинираща санкция срещу вандализма. Отново заявявам - текстовете ще бъдат прецизирани, така че да не се създава социално напрежение. Още повече, че и в сега действащия закон има глоба за т.нар. явно маловажни случаи на административни нарушения, според които глобите, налагани с фиш от общинските инспектори, са от 10 до 50 лв.

Държавната политика е насочена към реални грижи за хората, които нямат работа, чрез откриване на повече нови работни места. Досега във всички региони на страна вече са изградени 45 системи за управление на отпадъците, в които бяха открити над 800 постоянни работни места. Вече се финансира изграждането на инсталации за предварително третиране, компостиране и анаеробно разграждане на биоразградими отпадъци, на центрове за повторна употреба на отпадъци, в които ще бъдат открити нови работни места. С промените в закона ние всъщност предлагаме дисциплиниращи санкции срещу вандалски действия като разрушаване и подпалване на контейнерите и пр. - глоба от 300 до 1000 лева. Целта на високия им размер е да играе ролята на възпиращ фактор срещу подобни хулигански прояви. През 2015 г. в страната са разрушени, откраднати, запалени и напълно унищожени повече от 2000 контейнера за събиране на отпадъци, което е над 10% от общия им брой.

Тук бих искал да обърна внимание на факта, че законът само създава една рамка. Съгласно чл. 22 на ЗУО общините чрез своите наредби за опазване на обществения ред и планове за управление отпадъците управляват и контролират цялостния процес на местна почва, така че почти всичко е в техните ръце.

- Вие сам казахте, че промените в ЗУО въвеждат у нас новите европейски директиви. Според тях до 2020 г. ние трябва да постигнем 50% рециклиране на отпадъците, а до 2030 г. - 65%, което е над два пъти над сегашните 29%. Какво предвиждат измененията в ЗУО за стимулиране на рециклирането на отпадъците у нас?

- Не само проектът, а и цялостната политика на МОСВ е насочена към това стимулиране. Към повишаване на рециклирането и оползотворяването на отпадъците беше насочено изграждането на регионалните системи за управление на отпадъците, финансирано чрез старата ОПОС, а сега, в новата програма са заложени огромни средства и за надграждане на тези системи, включително и чрез внедряване на инсталации за сепариране, компостиране, анаеробно третиране и т.н., за да се използват отпадъците повторно, потретно и т.н. Конкретно за строителните отпадъци целта дори е още по-висока - те да бъдат рециклирани минимум 70%. Генералната политика е да се генерира колкото се може по-малко боклук за депониране. Именно затова и през настоящия програмен период акцентът е поставен върху биоотпадъците поради факта, че като количество те са почти половината от битовите отпадъци, така че инвестирането в инсталации за компостиране и анаеробно разграждане ще допринесе за постигането на намаляването на отпадъка за депониране до 50% до 2020 година.

Тъй като целта е, първо, да генерираме по-малко отпадъци, и второ - да увеличим дела на повторната им употреба, ще се инвестира и в изграждането на центрове за повторна употреба, където ще се ремонтират мебели и електроуреди, за които ще се създаде един вторичен пазар.

- От години сред основните цели на промените в ЗУО е ограничаването на сивия сектор в бизнеса със събирането на отпадъците. Какво залагате за целта в новите изменения на ЗУО?

- Залагаме редица мерки, сред които и намаляването на банковата гаранция от 25 хил. на 15 хил. лева, необходима за издаване на съответното разрешение за извършване на дейности с отпадъци от черни и цветни метали. Искам да подчертая, че това е една от препоръките, които ни отправи КЗК с решение от 2015 г. за противодействие срещу сивия сектор. С намаляването на банковата гаранция ще падне и финансовата тежест върху фирмите, които имат площадки за дейност с черни и цветни метали, като съответно се надяваме тези, които досега са се занимавали с нея незаконно, да излязат на светло. Друга мярка за ограничаване на сивия сектор е въвеждане на банкови гаранции отново от 15 000 лв. за дейности с излезли от употреба МПС и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Такива гаранции досега не съществуваха. Това гарантира равнопоставеното третиране.

- Защо е необходимо да се изместват пунктовете за предаване на хартия, стъкло и пластмасови отпадъци извън населените места?

- Първо, защото при нас пристигат множество жалби срещу пунктовете, които са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и къде ли още не в близост до жилища. Оказа се дори, че на Женския пазар в София, само на метри от министерството, има пункт за изкупуване на отпадъци. А работата на всеки подобен пункт е свързана с извозване на отпадъците с камиони, вдигане на шум, на прах и пр. неща, които тормозят живеещите наоколо. В МОСВ има много постъпили жалби от граждани срещу шума и замърсяванията около пунктовете, разположени в жилищни райони. Освен това тук не говорим за изместване на всички пунктове, а на около 1/4 от тях - т.е. от 900 пункта за отпадъци в цялата страна, в жилищни райони са около 200 и само те подлежат на преместване в промишлени и складови зони.
Втората причина тези 200 пункта да бъдат изместени извън населените места е да уеднаквим изискванията към всички видове оператори, които се занимават с изкупуване на отпадъци. Знаете, че фирмите за отпадъци от черни и цветни метали още с влизането в сила на закона през 2012 г. бяха изместени извън населените места.

- Кога да очакваме влизането на проектозакона за изменение и допълнение на ЗУО в парламента?

- До края на тази седмица приключваме с разговорите с неправителствения сектор. След което работната група ще обобщи всички становища и препоръки и ще подготви проекта за внасянето му в Министерския съвет, като се надявам това да стане в началото на март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай