1000 българчета проплакаха с помощта на "Искам бебе"

1000 българчета проплакаха с помощта на "Искам бебе" | StandartNews.com

Ако 12 месеца не забременявате, потърсете специалист

Стрес, замърсяване и лоша храна също са сред причините за безплодие, посочва Радина Велчева

Фондация "Искам бебе" подкрепя семействата, които искат да имат деца и защитава техните интереси. Работи за промяна на обществените нагласи към хората с репродуктивни проблеми. Информира, финансира и осигурява емоционална подкрепа на българите, които водят битка, за да имат свое дете. Как "Искам бебе" помага в борбата за бебе на бъдещите майки? Какви са трудностите пред дамите, решили да заченат "ин витро"? И защо реши да предаде щафетата във фондацията?"Стандарт" попита Радина Велчева, председател на УС на Фондация "Искам бебе".

- Г-жо Велчева, как фондация "Искам бебе" помага в борбата за бебе на бъдещите майки?

- Опитваме се да бъдем полезни по различни начини. Стремим се да осигуряваме на двойките с репродуктивни проблеми необходимата им информация, свързана най-вече с намиране на средства и оказване на необходимата емоционална подкрепа, за да се случи навременното им лечение. "Искам бебе" има координатори в над 40 града в България. Друга наша сериозна задача е да инициираме политики, насочени към подобряването на демографското състояние на страната. Създадохме и т.нар. групи за психологическа взаимопомощ, в които семействата имат възможност да се консултират със специалисти по репродуктивна психология. Инициираме и създаването на общински програми в помощ на семействата, борещи се за дете, защото държавният фонд "Ин витро" не може да покрие една голяма част от разходите. До момента имаме създадени програми в 43 града.

- Пред какви трудности се изправят жените, които не могат да забременеят по естествен път и прибягват към "ин витро"?

- Най-различни. Много често проблем е липсата на достатъчно адекватна информация за проблема. Това води до забавяне на лечението. Друг проблем е, че специализирани клиники има само в няколко града. На хората, които живеят в по-отдалечени места, им се налага да пътуват непрестанно. Друга спънка пред двойките е необходимостта да отделят много време за лечението си, което пък им създава понякога проблеми с работодателите.

- Все още ли има предразсъдъци в обществото спрямо хората с репродуктивни проблеми?

- Когато преди 9 години създадохме "Искам бебе", темата "безплодие" беше табу. Безплодието беше присъда! Двойките с репродуктивни проблеми бяха подложени на стигма и никой не смееше да споделя открито проблема си. Това се дължеше главно на незнание. Особено тежко беше, когато имаше наличие на т.нар. "мъжки фактор", т.е. когато проблемът се оказва при мъжа. Срещам се непрекъснато със семейства, при които мъжете изпадат в по-тежка депресия от жените.

Слава Богу, днес нещата са много различни. Струва ми се, че само за няколко години сякаш беше измината цяла епоха.

- Колко бебета"имате"вече? А колко очаквате да се родят тази година?

- Със сигурност са над 1000. Ето, само за последните 2 седмици се родиха три бебета. Още едно бебе е на път да се роди всеки момент. Това са моментите, в които виждаш, че усилията си струват. А колко още ще се родят през годината - никой не може да каже. Ние се борим за всеки един живот.

- По колко двойки годишно финансирате?

- Опитваме да намираме средства за голямата част от хората, които се обръщат към нас за помощ. Трябва да се има предвид, че финансирането не е единствено за ин витро процедури, а и за изследвания, за редица допълнителни процедури. Това са все разходите, които държавният фонд не може да поеме.

- Каква е средната възраст на хората, които ви търсят за помощ? Каква е най-честата причина за безплодието?

- Двойките, които идват при нас, са на различна възраст. През последните години обаче, се оформи един сериозен проблем. Много съвременни жени предпочитат първо да осигурят кариерата си, а след това да се замислят за дете. И нерядко това става след 40-годишна възраст. Междувременно биологичният часовник тиктака. Особено що се отнася до жените. Яйчниковият резерв често се оказва изчерпан и много дами остават учудени, когато установят, че вече не могат да имат деца. Изключително важно е за бебе да се мисли навреме. А причините за безплодие могат да бъдат най-различни. В последно време редица специалисти отбелязват, че проблемите идват заради стреса, замърсяването, лошата храна и други външни фактори.

- Как държавата помага и има ли още какво да се желае?

- Като цяло, особено в последните години, държавата помага. Създаването на Център "Фонд за асистирана репродукция", по-известен като Фонд "Ин витро" беше огромна победа. Фондът се създаде много трудно и с цената на тежки усилия от страна на "Искам бебе" и "Зачатие", но резултатите са вече видими. Вече са родени над 7000 бебета.

- Кога една двойка трябва да се обърне за помощ и към какъв специалист?

- Приема се, че ако в рамките на 12 месеца не се стигне до желана бременност, значи съществува репродуктивен проблем и е редно двойката да потърси помощ от специалист.

- Защо решихте да предадете щафетата на младите, кой ще поеме поста ви и с какво ще се занимавате след това?

- Убедена съм, че колкото и да е полезен един човек, той не е незаменим. И ми се струва, че дойде време да се оттегля, за да дам възможност на хората, които тепърва ще искат бебе, да разработят нови пътища и идеи. А иначе ще продължа да се занимавам с неща, които са много близо до досегашната ми дейност. Стартирам един може би доста амбициозен медиен проект, разказващ за добрите неща, които се случват ежедневно около нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай