Женско царство в родните училища

Женско царство в родните училища | StandartNews.com

Типичният учител у нас е дама на 47 години

Типичният български учител е жена на 47 години. Преподавателите у нас са средно с 4 години по-възрастни от колегите си по света, сочи международното проучване за преподаване и учене TALIS. То е направено сред учители и училищни директори от различни държави не само в Европа, като всяка от тях участва с извадка от около 20 учители от 200 училища, избрани на случаен принцип. Анкетираните са общо около 100 000.

От проучването става ясно, че учителите ни може да са по-възрастни, но пък школските ни директори са по-млади с година от колегите си. Феминизацията сред учителите у нас е огромна - 81 на сто от преподавателите са жени срещу 68% в другите държави. В България обаче 100% от учителите са висшисти срещу 90 на сто за останалите страни. По-голям е и броят на учителите, които са завършили педагогическо образование. В същото време средният стаж на един български учител е с пет години по-дълъг отколкото на неговите колеги в другите държави.

Синдикатите отдавна алармират, че учителското съсловие у нас застарява и в близките десет години ще бъдат оголени много работни места. В същото време обаче българските даскали преподават на по-малки паралелки, отколкото колегите им в Европа. Любопитно е също, че преподавателите у нас хабят по-малко време за бумащина и за налагане на ред и дисциплина в класните стаи въпреки оплакванията им в тази посока. Според проучването те отделят 4% от времето си за административна работа и оправяне на документацията, докато в чужбина за това се хаби двойно повече време.

Като цяло от проучването излиза, че родните даскали отделят най-много време за преподаване въпреки съмнителните резултати на възпитаниците им на финала. Колегите им от Европа обаче прекарват повече време в планиране на уроците си и на това, което ще покажат пред учениците в класната стая.

Сериозно разминаване обаче има в данните за това колко учители участват в допълнителни обучения. Много се говори, че у нас нищожен процент от преподавателите се включват в курсове, защото това не е обвързано нито със заплащането им, нито с кариерното израстване. Оказва се обаче, че въпреки всичко участието на нашите преподаватели в допълнителни обучения е по-високо от средното за TALIS. Общо 49 на сто са участвали в някакви форми на обучение, независимо дали от неправителствени организации или организирани от МОН.

Проучването показва също, че около половината от директорите на училища в чужбина са мъже, докато у нас мениджмънтът на школата е поверен предимно на нежния пол. Под една трета от училищните директори са мъже, като средната им възраст е 51 години. Те имат по-дълъг директорски стаж, но по-кратка практика като учители. От проучването става ясно обаче, че явно в повечето страни няма ограничение на директорските мандати, за което у нас усилено се настоява. У нас 92% от школските шефове влизат и в класната стая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай