Заразно насилие превзе училищата

Заразно насилие превзе училищата | StandartNews.com

Караме се какво да има в учебниците, а не учим децата да общуват нормално

Клип с жестока гавра над момиче беше пуснат в социалните мрежи. На видеото, което се появи, се вижда, че докато едната побойничка напада момичето, удря я, дърпа я за косата и я поваля на земята, другата снима случващото се с телефон. В края на клипа ученичките карат жертвата да се съблече гола. За коментар на причините за агресивното поведение потърсихме психолога Пламен Димитров.

Поредният случай с насилие в училище изисква да кажем, че кризата не е просто в нашите деца. Ние така се отнасяме на пътя, така се държат и политиците ни. Усещането, че е в реда на нещата някой непрекъснато да доминира над другите, поражда насилието. Желанието да се прилага сила, вместо да се търсят други решения, води до там, че за един забравен мигач хората могат да се пребият. За голямо съжаление общуването ни е дефектно. Родителите нямат време да общуват с децата, защото повечето са потънали в грижи за оцеляването. Ама пък има други, които имат ресурса, но невинаги културата им позволява. Тази постболезнена потребност от значимост и показност в интернет, ни превръща в роби. Когато човек има болезнена малоценност, той е готов да се изложи и да направи какви ли не глупости, за

да го покажат и да стане известен по някакъв начин

То ще са насилие, пиянства, сватби, абитуриентски балове и т.н. Всичко това, цялата тази балканска и ориенталска малоценност, избива по всички тези начини.

В същото време имаме дечица, които печелят олимпиади по математика и други науки. Те обаче са подтиснати, защото сред връстниците им е важно кой е с по-големи татуировки, с повече кинти, за да хвърля салфетки. Културата ни е сбъркана, защото в нея са заложени такива модели на поведение. Притиснати от недоимък, нямаме даже културен елит, който да изглежда убедително. Много пъти съм разговарял с училищни психолози, които са поставени в унизително поведение. Тях не ги считат за педагогически кадри, а за някакъв помощен персонал, а е точно обратното. Все едно да ти дойде психиатърът в лудницата. Самите учители имат много проблеми, и в семейството на децата също има проблеми. Училищното насилие е част от системния проблем на общественото насилие. А него го има на много места- в бита ни, в ежедневието, в политиката, в отношенията.

Представяте ли си, ако у нас свободно се продаваше оръжие, какво щеше да е в момента. Ние с автомобилите не можем да се справим и се избиваме, а

какво ще стане, ако всеки втори има пистолет или пушка

В същото време отстраниха психолозите от процеса на даване на разрешителни за притежаване на оръжие.

Голям проблем в образованието е, че не се набляга на междуличностните отношения, а те не са по-малко важни от математиката и от българския език. Как децата общуват в група е от огромно значение, а не само какво да има в учебниците. група. Но нито учителите са готови на това, нито просветното министерство. С превръщането на учебния план в най-голям приоритет, училището бяга от реалността. Може би има напрежение, може би живеят в трудни условия тези деца, може би имат семейни проблеми, за които никой друг не се сеща и някой трябва да се намеси. Това е реалният живот, с който обаче не се занимаваме.

Има и друг проблем. Самото задълбаване, включително и медийното, некомпетентното говорене, поражда двойно насилие. Сигурен съм, че този клип с побоя и унижението на момичето е повторен по всички сутрешни канали. Понякога самите журналисти трябва да се въздържат, защото това налива сила у тези, които са го организирали. Има и друг проблем. Колко часа годишно директорите на училища ходят на консултации при психолози, психиатри, други специалисти ? А това е една превенция, за да не се стига до крайни ситуации. Този процес беше убит с едни стандартни формули - ходене на курс. А когато възникне някакъв проблем, детето го плашат с психолог.

Записа: Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай