Западните Балкани през погледа на театъра

Публиката видя 15 представления, гостуваха трупи от 6 страни

Западните Балкани през погледа на театъра | StandartNews.com

От 16 до 21 май във Враца се събраха традиционно театрални трупи от Балканите, , между които 7 спектакъла на театри от Сърбия, Румъния, Македония, Хърватска, Словения, Черна гора. България участва с особено силни изпълнения на любими актьори като Мариус Куркински в „Черното пиле" по Николай Хайтов, на Иван Юруков в „Пилето, което казва ку", както и на млади актьори, привлекли вниманието към комедията на Гогол „Ревизорът", поставена от Нина Димитрова, а също и домакините от Враца, под режисурата на проф. Възкресия Вихърова, в спектакъла „Летене". Театърът от Шумен представи известната пиеса на Константин Илиев „Нирвана", а театър „199"- адаптация по нашумелия съвременен роман на Милен Русков „Чамкория".

Нашият беден Северозапад, с фокус Враца, изнесе един голям театрален форум, който беше съзвучен с домакинството на България на Западните Балкани, като част от българската мисия – европредседателство 2018 -та. И ясно показа, че освен дипломация, разбирателство по икономически, инфраструктурни проекти, регионът ни има голям потенциал и опит в общуването чрез изкуство. Очертаха се силни творчески енергии, с които се славят Балканите, емоции и креативни идеи, както и висок професионализъм. Театърът е поле на сериозно общуване между културите на Балканите и поради факта, че в трите зали на театъра –домакин Враца, всеки ден от фестивала влизаше публика, общуваше с различни проблеми и болки на балканските страни. Въпреки обезлюдяването на региона, известен като най-бедният в ЕС, фестивалът функционира като инжекция за публичност, като начин да покажем, че изкуството последно ще напусне българския Северозапад. Жилавият нашенец разбира, че

духът, общуването и креативността ще го запазят

Сред гостуващите спектакли на балканските театри особено впечатляващи с ярките си проблеми, които белязват днешното битие на съседите ни се очертаха - „Четирима братя" на сръбския театър от Крагуевац и „Дамата с камелиите" от Загреб, Хърватска. Сръбското представление миришеше на земя, на примитивни страсти между четирима братя, които семейството свързва и разделя. И след всички трагични разправии кой ще наследи грижите за семейството и съответно земята, оставена им родителите, четиримата братя се прегръщат като неразделни. Те не напускат тази взривоопасна територия, маркират характерната патриархалност,наред с жестокостта и предрасъдъците на едно семейно обкръжение. Спектакълът дело на режисьора Драган Яковлевич заедно с четиримата силно въздействащи актьори, разкриха, че семейството може да бъде взривоопасна зона.

Спектакълът от Загреб по известния сюжет на Дюма „Дамата с камелиите" пък излъчваше горчивия аромат на скъпо платената свобода, когато с любовта си, нарушаваш нормите на обществото. Хърватското представление представи една забележителна актриса- Сенка Булич, която с емоцията и таланта си разтресе театралните рамки на фестивала на малките форми във Враца.

Докато спектакълът от Сърбия се развива около една маса, където хвърчат искри и обвинения между четирима братя, то в този, от Хърватия се развихря на едно легло, където

дамата с камелиите преминава през нежност, страст, смърт

И двата театрални факта от голяма класа изразяват типични проблеми на двете балкански страни. Българското участие в арт форума във Враца 2018-та има две характерни черти- показва нашето разбиране за малките театрални форми, като изградени преди всичко на добър текст, на силни автори и герои. На сцената на фестивала звучаха текстове на Николай Хайтов -„Черното пиле", както и на Милев Русков- по романа му „Чамкория" И двата театрални факта са моноспектакли- на забележителния Мариус Куркински и на спорния Захари Бахаров. Спорен защото театърът не е само текст и илюстрация на авторовия герой. Илюстратор на всякакви теми и ситуации направи и младия Иван Юруков пленник на една доста нетеатрална посока на реализация в малките форми.

Сред българските участници се откроиха младите актьори. Много ярки, не илюстративни, знакови. Впечатляващо е изпълнението на Ирина Митева от спектакъла „Нирвана" на Шуменския театър. Драматично и естетско, с особена крайност, самообладание и красота, при използване на всички актьорски средства. Смешно-страшни са и героите на Голол в спектакъла „Ревизорът" , под режисурата на Нина Димитрова.Тези млади актьори прекрачиха с този свой безспорен успех от студентския театър в НАТФИЗ на сцената на Сатиричния театър. В този ред на подмладяване на кръвта в театъра, на гледните точки и средства наистина знаков е и спектакъла на домакините от Враца „Летене", под режисурата на проф.- Възкресия Вихърова.

Арт диалогът на територията на малките форми и търсения не спирал вече три десетилетия, чрез фестивала във Враца.Той показва една привлекателна територия, където балканците се изповядват и бележат чертите на времето и диалога с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай