Западът воюва срещу най-богатите терористи

Западът воюва срещу най-богатите терористи  | StandartNews.com

ИД печели от дъмпинг с петрол, данъци, отвличания и търговия с антики

Джихадистите разполагат с 1,3 млрд. паунда, твърдят анализатори от Женева

Ислямска държава е могъщ враг не само заради фанатизма на своите главорези и камикадзета, но и защото има зад гърба си огромна финансова мощ. Богатството на халифата е оценявано на 1,3 млрд. британски лири. Това прави ИД най-богатата терористична организация в историята.

Милиардите са придобити от петролни полета, електроцентрали, изнудване, данъци и ограбване на антики. С богатството ИД може да си позволи не само да плаща на чуждестранни бойци, които се присъединяват към каузата в Близкия изток, но и лесно да се разширяват извън границите на региона, за да извършват атаки на Запад, пише Корил Чарлтън в "Дейли онлайн".

Проучване предлага основните пера, които попълват хазната на терористите. 1 млн. паунда дневно са приходите само от продажби на суров петрол, отвличанията носят 30 млн. паунда годишно, данъци от 20 на сто, с които се облага население от 10 млн. души, както и контрол над 40 на сто от производството на Ирак на пшеница.

Това благосъстояние позволява на групата да процъфтява и да бъде уникално предизвикателство за световните лидери, които се опитват да потиснат жадните за кръв джихадисти.

ИД

дори въведе собствена валута

златен динар, сребърен дирхем и меден филс.

Дни след атентатите в Париж, които погубиха 129 души, Стив Килилеа, изпълнителен директор на Института за икономика и мир, коментира пред "Дейли мейл" новата тактика на Ислямска държава. "Мишените вече са предимно цивилни жертви, а не толкова военни и обекти от правителството. Смятам, че това, което целят, е да създадат повече тежки телесни повреди към повече "меки цели". След атентатите в Париж можем да видим ефекта на нарастващата паника сред цивилното население", казва Килилеа.

Той добавя, че ИД в момента функционира като държава, която събира данъци, с икономика, основана на черния пазар, и тактика на изнудване в мафиотски стил.

"Виждаме добре финансирана организация, която може да купува войници и да финансира терор извън границите си, смята Килилеа.

Освен че е най-богатата, ИД е и най-смъртоносната групировка в света в момента. Освен 20 000 души, които са загинали по бойните полета на Близкия изток, през миналата година ИД

е виновна за смъртта на 6073 души в общо 1071 терористични атаки

Кристина Скори Лианг от Центъра за политики в сигурността в Женева разкрива, че халифатът финансира убийствата в света чрез 10 петролни полета в Ирак и Сирия, контролирани от джихадистите.

Богатството от петрола служи за няколко цели - осигурява енергия за около 10 млн. население, които живеят под контрола на ИД, и помага за функционирането на военната машина, казва Лианг. Но най-важното - петролът се използва за средство за контрол над враговете си.

Звучи невероятно, но ИДИЛ генерира около 1 млн. паунда дневно, като продава 34-40 000 барела суровина на независими търговци.

Нефтът нелегално се продава в Йордания, Турция, Иран и даже на воюващия с джихадистите Иракски Кюрдистан. По данни на Business Insider не се е срамувал да върти такъв бизнес и режимът на Башар Асад. За посредници властта в Дамаск е използвала предприемачи посредници.

ИД налага тотален дъмпинг в цените на нефта, който продава. Миналата година джихадистите търгуваха барела от $20 до $35, докато на световните пазари цените бяха два пъти по-високи. Въздушните удари по контролираната от джихадистите територия в Сирия не успяха да парализират този бизнес. "Нефтът продължава да

се товари на танкери и се доставя в Турция

но Анкара си затваря очите", коментира пред Газета.Ru анализаторът Теодор Карасик.

ИД също така контролира най-малко 8 електроцентрали в Сирия, като газът осигурява 90 на сто от енергията, използвана едновременно от ИД и териториите, контролирани от режима на Асад. И докато битката между тях продължава, никоя страна няма да унищожи толкова ценен актив, смята Лианг.

Според нея в териториите под контрола на ИД се прибират по 10 на сто данък върху доходите, 10-15 на сто данък върху приходите от бизнес, както и 2 на сто ДДС. Взимат се също така пътни такси и митнически такси за преминаващите автомобили, както и такси за контрабанда на наркотици и оръжие. Терористите прибират и "такса заминаване" от 650 паунда за всеки, който напусне територията.

Християните са карани насила да плащат "джиза", религиозен данък или "такса охрана", докато не приемат да изповядват исляма.

Приходи за халифата се събират и чрез 2 държавни и от над 90 частни банки.

Друг вид рекет е контролът върху продукцията от пшеница и плячкосването на исторически антики. Приходите от отвличанията, които са друга обичайна практика на ислямистите, се оценяват на около 30 млн. паунда всяка година.
ИД не е така уязвима като други терористични групи, защото експлоатира собствени данъци и може да увеличава ставките и данъчните приходи по свое желание, смятат експертите от Женевския център по сигурност.

В същото време, за да покажат прозрачност и професионализъм, ИД публикува годишен доклад за бизнес стратегията си на терор и разрушение, като включва специфични инвестиции до нивото на стойността на всяка самоубийствена мисия.
Експертите от Института за икономика и мир разкриват, че все по-често се извършват атаки от типа "вълк-единак". Това се смята за най-голямата заплаха за Запада, като делът на подобни атаки е 70 на сто от 2006 насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай