Загуби с вкус на победа

Загуби с вкус на победа | StandartNews.com

В събота вечер децата таланти и Кобрата накараха България да се гордее

Има загуби, от които боли, и загуби, които те изпълват с гордост. Не съм фен нито на Евровизия, нито пък на бокса. За сметка на това обаче в събота вечер и песенният конкурс, и мачът на Кобрата с Кличко ме накараха да се гордея като българин. Сигурно същото почувстваха и милиони наши сънародници. Нещо, което напоследък рядко ни се случва като нация.

"Абе тоя подиграва ли се?", със сигурност ще възкликнат мнозина, които не са почитатели на олимпийския принцип, че най-важно е участието.
За мен обаче в събота България записа двойна победа. Независимо от второто място в детската Евровизия на Крисия, Хасан и Ибрахим и нокаута на Кубрат Пулев.
Все пак някой дали изобщо си е представял преди година-две, че

нещо може да развълнува толкова много цялата нация

И да я накара да стиска палци за Крисия и Кубрат.
Нека не забравяме, че 8-те участия на България на голямата Евровизия досега винаги са били белязани със скандали, като изключим петото място на Стунджи и Елица в Хелзинки. Надали някой е забравил Човека глас, Азис в пола и останалите нескопосани родни напъни. А дали е кич конкурсът и какъв е смисълът от него е друг въпрос.
В събота обаче България обра овациите с трите си талантливи деца. Второто място на Крисия и близнаците пианисти в Малта е безспорен успех, защото показа, че когато към таланта се добави мисъл и визия, това носи плодове. БНТ и Би Ти Ви обединиха усилията си, като инвестираха в детското трио. Песента даде възможност гласовите данни на Крисия да бъдат допълнени с брилянтно изпълнение на пианистите.

Вероятно не съм бил единственият, който се е изкефил на максималните 12 точки от Кипър, Сърбия, Хърватия и Холандия за талантите ни. Вотът на двете балкански страни може да се приеме и като жест на съседска солидарност. Максималната оценка от Кипър със сигурност е благодарение на гурбетчиите ни там. Много символично е обаче, че точно Холандия, където антибългарските настроения бяха толкова силни, се поклони на нашите таланти.
Успехът на Крисия, Хасан и Ибрахим не беше единственият повод за изблик на национално самочувствие.
Кубрат Пулев загуби тежко от световния номер 1 Владимир Кличко на ринга, но го направи мъжки.
"Продължавам напред. Не ми достигна опит, може би този мач дойде прекалено рано за мен", каза Кобрата. Цял свят обаче разбра, че България

има голям боксьор и най-сърцатата агитка

препълнила залата в Хамбург.
Дори Кличко, който защити прякора си Железния чук, похвали представянето на Кобрата след мача.
Затова за мен в събота България постигна две огромни победи! Хейтърите да си гледат работата! Крисия, Хасан и Ибрахим са истински таланти, Кубрат пък - истински боец! Четиримата са достойни за възхищение! Шапо, биха казали французите, просто сваляйки им шапка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай