Столична община раздава

Столична община раздава | StandartNews.com

Обругаването на Асен Александров е удар
по авторитета и достойнството на всички учители, казва Юлиян Петров, председател на
синдикат „Образование" към КТ "Подкрепа"

Да си учител е трудно, но да си добър учител, е още по-трудно. А да си добър директор може би е и най-трудно, защото трябва да имаш от всичко по малко. Директорът на 51-о СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров е точно такъв и затова нашият синдикат и аз лично заехме много категорична позиция в негова защита. Понеже сме убедени в неговия авторитет и професионализъм. Радвам се, че обществеността го подкрепи. Радвам се, че настоятелствата също го направиха и показаха, че са ангажирани с обществените процеси в образованието. Съжалявам, че другите институции си мълчат все още. Коментирахме с не малко журналисти и накрая се съгласихме, че има най-различен вид медии и някои използват тоя стил на евтин ПР, но в крайна сметка не това е най-важното. Важното е, че българското образование много лесно се търгува с комерсиални цели, а

това е пошло, защото разлюлява обществения идеал

а той се създава чрез учителя и чрез училищния директор.
От векове да бъдещ учител не е просто професия, а призвание. За съжаление никъде по света учителят не е богат, у нас също. Борим се за по-достойно заплащане на учителите, но много по-важен от парите е техният авторитет. Такива ситуации като бруталната атака срещу Асен Александров чрез компромата с голите снимки рушат точно авторитета на учителя. Не само на конкретния човек, станал мишена, а на учителя изобщо.
Всеки има лично пространство и когато някой по незаконен начин го направи публично достояние, човек рискува да бъде уязвен.
В конкретния случай Александров с нищо не е допринесъл за скандала. Той сам не е качил в училищния сайт тези голи снимки, а и вероятно те по някакъв начин са преправени. Но не това е същественото. Важното е, че

е недопустимо един добър директор да бъде отстранен по толкова нелеп начин

Александров трябва да продължи да работи, защото той е полезен за своето училище и за учениците в него.
Затова недоумявам защо от Министерство на образованието приеха оставката на Асен?
В крайна сметка, министър Кунева и заместниците й са в оставка, те си отиват след броени дни. Можеше в знак на уважение, като морална подкрепа, да кажат на Александров: няма да ти приемем оставката като съветник.
Така или иначе като дойде новият министър той ще реши кой да му бъде в екипа. Тази реакция и това отношение към един достоен човек ме подразни най-много. Говорих с Александров и му казах: "Асене, ти си бялата лястовица, на пръсти се броят в такава ситуация хората, които сами си дават оставките, при това без вина. Защото други, за къде по-големи и доказани прегрешения, не го правят".
Много приятно съм очарован от учениците и учителите като цяло в 51-о СОУ, които застават в защита на директора. Родителите също са много активни, те направиха много повече от работодателските организации, които трябваше да си защитят техния член, но и това не стана. Това означава, че ни липсва нещо по отношение на гражданското образование.
Асен е един чист човек и затова приема случилото се трудно и емоционално, ще го помни за цял живот. Още повече, че не го заслужава.
Когато говорим за Александров, трябва да имаме предвид, че това може да се случи на всеки учител. Затова, когато му оказваме подкрепа, ние защитаваме и бъдещето на нашите деца. Които имат нужда от достойни хора като Асен Александров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай