Юнкер смени чипа на Еврокомисията

Юнкер смени чипа на Еврокомисията | StandartNews.com

Успехът на Юнкер. Така най-кратко може да бъде определен целият период от започването на кампанията за изборите за евродепутати до одобряването на състава на новата Европейска комисия от лидерите на страните членки.

В тези 7 месеца 59-годишният Жан-Клод Юнкер показа, че и в политиката, както и в живота, няма невъзможни неща, стига да знаеш какво точно искаш. Той искаше да е първият демократично избран председател на ЕК и вложи не малко усилия в предизборната си кампания срещу основния си конкурент за поста - социалиста Мартин Шулц. ЕНП спечели тези избори и съвсем естествено и без напрежение Юнкер застана начело на новата ЕК. Веднага след това поиска да промени бюрократичните правила, по които действаше досегашният екип на Барозу, и без да вдига много шум, измисли новата структура със 7 заместник-председатели, на които реши да делигира повече права. С прословутото си чувство за хумор дори каза, че единственият ощетен е самият той, защото част от неговите правомощия се разпределят между заместниците му, но тъй като на неговата възраст е късно да започва кариера на диктатор, те ще имат възможност свободно да изразяват своето политическо мнение. Дълго време се въздържаше от коментар, когато британският премиер Дейвид Камерън открито го нападаше за федералистките му възгледи. Едва на финала Юнкер даде да се разбере, че няма да поощрява британските капризи. В парламента той открито обяви, че Великобритания не може да нарушава правилата за миграция на ЕС и той няма да прави компромиси с права, датиращи още от създаването на Европейската икономическа общност. Това даде повод на националиста Найджъл Фараж да каже, че тази е последната ЕК, която ще наставлява Великобритания, защото след това ще напуснат ЕС.

Хората на Фараж, както и крайнодесните и крайнолевите, заедно със Зелените не подкрепиха състава на новата ЕК, но Юнкер отново успя да излезе от ситуацията, като каза, че е щастлив, защото е получил подкрепата на едно проевропейско мнозинство, което ще му позволи да работи за Европа. Неслучайно медиите го нарекоха новия Жак Делор и припомниха, че през 60-те години на Великобритания 2 пъти й е отказвано членството в ЕИО.

И Делор, и Юнкер са радетели на икономическия просперитет на Общността. Затова Юнкер обеща да представи пакет от инвестиции за растеж на стойност 300 милиарда евро до Коледа, да се бори с младежката безработица и да направи така, че Европа да има най-големите постижения в социалната област. Инвестиции без дългове - това е неговото верую. Юнкер иска да реиндустриализира Европа, без да се отказва от целите за опазване на околната среда и без допълнителни финансови тежести за данъкоплатците. Амбициозно и дори леко невероятно на фона на растящия евроскептицизъм. Давайки си сметка за това, опитният политик сложи край на разширяването през следващите 5 години. "Тази ЕК ще е комисия на последния шанс. Гражданите губят вяра. Или ще успеем, или ще се провалим", заяви Юнкер и всички му повярваха, дори и тези, които не го харесваха. И точно в това е успехът на Юнкер, че владее ситуацията и променя с лекота убежденията на хората. Спомнете си как даде ресори на комисари от страни, който имат проблеми точно в тези области. "Нека накараме Европа отново да се раздвижи", казва Юнкер и моментално получи подкрепата на лидера на АЛДЕ Ги Верхофстад, според когото през последните 10 години ЕК се е превърнала в секретар на Европейския съвет, доминиран от Франция и Германия. Юнкер обаче не изпитва боязън нито към Меркел, нито към Оланд, дори напротив, чувства се равен с тях. Изключително диалогичен и харизматичен, той спечели симпатиите и на социалистите в лицето на Шулц. Ентусиазмът му направи политиката в Европа надпартийна и целенасочена. Такава каквато би трябвало да бъде и в България. Не е лесно, но Юнкер го може. И в това е успехът му!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай