Ясно да се дефинира кой пациент е спешен

Ясно да се дефинира кой пациент е спешен | StandartNews.com

Плащаш или чакаш - пред тази дилема ще са изправени болните българи само с 6 диагнози. Това е заложено в проекта на Министерството на здравеопазването (МЗ) за разделянето на основния пакет за болнично лечение на НЗОК. Как го оценяват лекари, пациенти и шефове на здравни фондове? През тази седмица "Стандарт" ще ви предложи всички мнения. Днес ви предлагаме позицията на д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната
пациентска организация (НПО).

При тези 6 пътеки, които отиват само в допълнителния пакет, ще се дефинира т. нар. планов прием или листи на чакащите. При останалите, които са и в основния, и допълнителния пакет, е важно да видим какви ще са критериите кой пациент е спешен и кой може да бъде отложен. Тук ще бъде разковничето - при ясното им дефиниране. Много пациенти и клиники ще успеят да се мотивират защо са спешни, затова точно тук трябва да са насочени усилията за контрол на НЗОК. Но има и риск да станат дълги листите на чакащи, затова един от механизмите, който трябва да се заложи, е период за изчакване. В Англия това е 3 месеца.

Добре е, че част от дейностите се изкарват в амбулатория. Досега изкуствено пациентите се вкарваха в болница за нещо, което може да се направи за 15 минути. Смятам, че това са първи крачки на реформата и трябва да видим как ще работи този модел. Ако видим, че е добър, ще го разширим, ако е лош, ще направим крачка назад. Трябва обаче да се помисли и за финансирането на системата. Бюджетът на НЗОК е ясен отсега, въпросът е какво ще бъде разпределението вътре по пера. Моето лично мнение е, че ако ще правим реформа, която да помага за лечението на социално значимите заболявания, трябва да отпаднат лимитите поне в извънболничната помощ. В самата болнична система има промени - здравна карта, възможностите за правене на консорциуми, което ще доведе до промяна в бюджетите, които клиниките ще получат. Но като цяло парламентът гласува лимитиран бюджет. Лично аз никога не съм подкрепял твърдите лимити и не смятам, че са вариант за развитие на здравеопазването. Според мен бъдещето трябва да бъде в повишаването на контрола и пренасочването на средства там, където са наистина нужни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай