Япония става нация на "побеляващите коси"

Япония става нация на "побеляващите коси" | StandartNews.com

В Страната на изгряващото слънце раждаемостта бавно, но сигурно залязва

Младите търсят не реални, а виртуални връзки, фетишизмът е на мода

Токио - София

Японците не са малка нация. По официални данни са над 129 милиона. Но през 1913 г. те са били с 0,17% по-малко, отколкото през 2012 г. Япония е сред страните, чието население намалява. Процентът все пак е значително по-малък в сравнение със спада от 0.5% в България (най-високият в света). Но практически населението на Япония е намаляло с 244 000 души през 2013 г. Точно както в България икономическите аспекти на етнографския спад ще бъдат значими и в Япония. Населението на Страната на изгряващото слънце в продуктивна възраст се е смалило до 80 милиона, т.е. на нивото от началото на 80-те години на миналия век. Възрастните японци пък живеят по-дълго от преди, като формират най-застаряващото население в света. Разтревожено от този проблем, правителството издига едва ли не като държавна цел задължението на всяка жена да ражда поне по три деца. Но изпълнимо ли е това в един особен вид общество като японското?

Според правителствени проучвания почти 50% от японките и 60% от японците на възраст от 18 до 34 години са необвързани. Британският седмичник Обзървър неотдавна сензационно разкри, че японците са загубили интерес към секса. Изданието цитира установени от сериозно социологическо изследване факти, според които 45% от жените и 25% от мъжете на възраст 16-24 г. в Япония казват, че нямат желание за любов. Но защо все повече японци избират интимния аскетизъм и живота без деца? Нали за разлика от България, където подобна тенденция е резултат от бедността, Япония е сред най-богатите страни в света? Един от отговорите е, че младите жители на островната държава вече почти не прекарват време заедно извън работата. Tе не се женят и не правят деца, а някои от тях просто не искат да имат поколение. Други смятат, че е твърде скъпо да имаш бебе и че икономическите перспективи не са достатъчно обещаващи, за да се поеме родителски риск. Много японци просто не могат да си позволят да създават и отглеждат деца. Заплатите са в застой от 1990 г., а цените на жилищата са се вдигнали рязко. Mладият японец тези дни има основателни причини да смята, че стандартът на живота му ще спадне неимоверно, ако трябва да финансира съпруга и деца. Особено като се има предвид, че съпругата му вероятно няма да работи. Работа в Япония често изисква служителите да се трудят над 50 часа седмично. В тази страна се счита за срамно, ако някой се прибере в къщи преди колегите си, разказва ми местeн банкер в Токио.

Освен финансовите причини действат и други неблагоприятни фактори. Много неща са се променили в манталитета на японците, за които по традиция е характерен колективизмът. Светът на гейшите и самураите все повече изчезва в мъглата на миналото. На негово място се появяват нови тенденции и роли в отношенията между половете. Както и в България, много от икономически независимите японки гледат на децата като на спирачка за кариерата. Много жени се оплакват, че мъжете въобще не проявяват интерес към тях. Също така с популярността на западните мъжки идоли някои японски момичета и млади жени вече не намират сънародниците си от противоположния пол привлекателни. Други пък обвиняват младите мъже, че са обсебени от виртуалната реалност и виртуалните приятелки, вместо да търсят истинските. Според администраторката на хотела, в който бях отседнала, някои от младите японци са толкова уплашени от реалните жени, че

предпочитат кибер приятелки

пред реалните връзки с жените. А и голяма част от тях се увличат по непълнолетни манга героини. Все повече мъже в Япония се насочват към онлайн порно и игри като Nintendo Love Plus, в която играчите си имат връзка с виртуална аниме приятелка. Стотици хиляди млади мъже са hikikomori. Това са самотници, които избягват контакт с хора и се отдават на видеоигри и четене на комикси в домовете на родителите си.

В страна, където всичко е стока, сексът и всичко свързано с него се продава добре. Но в случая става дума не за реалния секс, а по-скоро за заместителите на половия контакт. В Токио и на други места в страната има пететажни сексмагазини, пълни с възможно най чудати стоки. Разпространени са и кафенетата, където се предлагат всякакви необикновени услуги. Има заведения, където самотният клиент може да си купи прегръдки или да си наеме гадже. За допълнителна такса от 70 USD, услугата пристига в костюма на любимата манга фигура на клиента. Манга е японската дума за комикси и карикатури. Тя има почитатели сред почти всички социални слоеве и възрастови групи в Япония. Много от японците убиват дългите часове в метрото с четенето на приключенията на любимите си герои.

Нещо необичайно, поне за нас европейците, се случва в Япония. Наскоро в Токио се откри ново кафене на име Soineya, където клиентите си плащат, за да

спят прегърнати с жени без полов контакт

просто защото са самотни. В действителност Soineya е само последната мода в дългата поредица от тематични кафенета в Япония, които са превзели Япония. Не е изненадващо защо Soineya се намира в квартала Akihabara. Там гъмжи от прочутите Кафене с прислужница, където жените се обличат като камериерки и служат на господарите си. В Япония има и кафенета с котки и зайчета. Освен яденето и напитките в тези заведения клиентите могат да си купят време с животните, за да ги погалят и да си поиграят с тях. Тези заведения са популярни, защото много от градските жители са самотни, но не могат да отглеждат домашни любимци в малките си жилища. Тези заведения обаче са само върхът на айсберга. Има кафенета, където гостите могат да си купят за половин час "майка", заместител на истинската. В други заведения пък посетителите могат да се забавляват с истински, живи аниме герои. В тези kigurumi кафенета прислужниците са облечени като аниме героини и носят маски с огромни очи и други белези от аниметата. Прекараното време в едно от тези кафенета беше може би най-странният час в живота ми. Седнала бях сред бизнесмени в костюми, носещи котешки уши и Hello Kitty значки, търсещи отмора след дълъг работен ден. Заведението от общо 40 кв. м беше боядисано изцяло в розово, а тапетите бяха плюшени. Kлиентите галeха стените все едно, че са кученце или коте. Храната ми представляваше картофено пюре под формата на мече с муцунка, а пържолата пристигна със заешки уши. Средната възраст на забавляващите се в заведението не бяха хора до 30 години, а доста над тази възраст. Къщата имаше и много строги правила за поръчките. Сервитьорките обръщаха внимание на клиентите само ако те си потъркат бузите, имитирайки с ръцете си котешки лапи. Освен това трябва да извикат "мяу, мяу".

Според социолозите манията на възрастните японци за детските неща, като ученичките и мангите, идва от желанието им да се върнат в младежките години, когато не са били под натиска на работата и когато момичетата около тях са били по-достъпни и наивни. Говори се също, че в Токио

има "машини за гащички"

където ученички си хвърлят бельото за пари, а след това то се купува от бизнесмени фетишисти. Носталгията към младостта и ученическата невинност стига до такива крайности в Токио, че участничка в популярна женска музикална група си обръсна главата от чувство за вина, когато се оказа, че вече не е "невинна", защото си има гадже.

Тези тенденции всъщност съпътстват "нацията на побеляващите коси", както наричат Япония. Страната е с най-голям дял на жители над 50-годишна възраст и най-нисък дял на младежи под 15 години и тази дупка ще продължи да се разширява. В страната отсега продават повече памперси за възрастни отколкото за бебета. Проучванията показват, че с продължаването на тази тенденция японците може да изчезнат след 1000 години. Правителство на премиера Шиндзо Абе се опитва да спре тази негативна динамика с различни инициативи. Но икономистите смятат, че ситуацията няма как да се промени достатъчно бързо, за да се предотврати демографската криза. Рано или късно, Япония вероятно ще трябва да разчита на имиграцията, смятат експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай