Всяко подценяване на тероризма струва скъпо

Всяко подценяване на тероризма струва скъпо | StandartNews.com

Гл. ас. д-р Чавдар Стоянов, доктор по европейско, международно и международно наказателно право

В свои анализи учени и политици през последната година с основание посочват, че дори в изминалите няколко века появата на всяка нова национална държава е свързана в една или друга степен с насилствени действия, които са довели до отделянето на съответна територия от предходна политическа общност.

Още през 2004 г. проф. Васил Проданов в свое изследване посочва, че "хора, наричани преди това терористи, се превръщат в легитимни лидери на нововъзникнали държави", а "това, което в очите на едни е кървав екстремизъм, за други е законна съпротива, отпор на агресия" и своеобразна "борба за освобождение". Оценката на политически мотивираното насилствено и агресивно поведение винаги е била идеологически оцветена, разглеждана от различен зрителен ъгъл. Ето защо едни и същи действия са били заклеймявани от определени субекти като терористични, а от други - възхвалявани като борба за висши ценности и блага.

Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ накараха международната общност да преосмисли своето поведение и да предприеме бързи мерки за актуализиране и модернизиране на международните стандарти и вътрешното законодателство на суверенните държави относно всички възможни мерки за борба с международния тероризъм. Но първият сериозен опит в това отношение е поставен още с Конвенцията относно предотвратяване и преследване на тероризма, изработена от Обществото на народите и подписана в Женева на 16 ноември 1937г. В нея за първи път се дава легална дефиниция за тероризъм - посочва, че това са "престъпни действия, насочени срещу държавата, които целят да предизвикат ужас у определени лица или сред населението". Конвенцията е ратифицирана само от Индия, което е показателно, но 24 държави я подписват. Сред подписалите я е и България. Този пример ясно показва, че международната общност за дълъг период от време сериозно и незаслужено подценява тероризма и не е единна в оценката и действията си. Затова днес именно тероризмът е водещ, световен проблем, първостепенна заплаха за сигурността и мира. Излишната идеологизация е сериозна пречка в борбата с него. Заплахата е глобална, реална и всеки опит за подценяване ще бъде заплатен прекалено скъпо. Тероризмът днес е форма на вече официално обявена война срещу цивилизацията и свободата. Целта е максимално деструктивно да се въздейства върху демократичните общества и държави, като се разрушат основите на тяхното управление. Той предизвика тежки сътресения в социалната действителност. Затова борбата изисква воля, единодействие на всички държави и огромни ресурси. Ако се реагира адекватно, не само битката за ценностите на свободата, но и войната за мира ще бъде спечелена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай