Всички партии вече прихванаха идеите на БСП

Между ГЕРБ и ДОСТ има достатъчно достлук, казва Манол Генов

Всички партии вече  прихванаха идеите на БСП | StandartNews.com

Досегашният депутат Манол Генов е втори в листата на "БСП за България" за Пловдив-област.

Пред "Стандарт" той коментира предизборната кампания и основните акценти в програмата на левицата.

- Господин Генов, как бихте коментирали опитите на Турция да се меси в изборния процес у нас и каква трябва да е българската реакция ?
- Това е откровен и демонстративен опит за вмешателство в суверенна държава, при това в момент на изборен процес. Не са случайност, а нарочно търсен ефект призивите на турски министър да се гласува за ДОСТ, както и агитацията за нея на турския посланик. Недопустимо е, още повече, че с такива намеси откровената цел е да те да се чуят и от Европа и така заплахата да бъде с двоен ефект. За съжаление, последващата реакция на българските власти не бе особено адекватна. За мен, най- категоричната и еднозначна реакция даде президентът Румен Радев с оценката си за случващото се. Но служебното правителство изпусна момента ясно и категорично да заяви, че това е недопустимо дръзко вмешателство. Държа да припомня многозначителната оценка на доскорошния български премиер и лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов по тази ситуация. Що за държавническа стратегия има в съвета му да бъде посмекчен тонът към Турция, аз не разбирам. Да не забравяме, че „ крушката си има опашка", след като лидерът на ДОСТ открито призова на президентските избори на 6 ноември 2016 г. неговият електорат да подкрепи кандидата на ГЕРБ. И последвалият резултат удостовери, че между ГЕРБ и ДОСТ има достатъчно достлук. Аз държа да припомня още нещо. В 43-тия парламент аз лично настоявах на няколко пъти правителството на ГЕРБ да огласи какви мерки за сигурност и суверенитет има държавата ни по повод финансирането, което прави турския ДИАНЕТ за мюсюлманите у нас, защо с такива пари се издържат училища, кои са емисарите им. Лично тогавашният премиер на няколко пъти се опита да омаловажи този процес, а той тече в страната ни вече 17 г.

- На какво трябва да разчитаме при кризисна ситуация с бежанците, ако Турция реши да ревизира споразумението с ЕС за мигрантите.
- Това е поредното размахване на пръст към Европа, което по-скоро се прави с цел да мобилизира и респектира турското общество за предстоящия на 16 април референдум. Турция е изключително икономически зависима от ЕС, разчита на 60% износ в тази посока. Но в същото време ние сме държава с обща граница, при това сме външна граница на Европейския съюз. Наш и на ЕС е ангажимент тази граница да бъде в безупречен статус и да издържи на подобни заплахи. В същото време цяла епопея се оказа изграждането на ограда на границата ни. Бившият премиер прави демонстрации пред кого ли не колко сме сигурни като граница тук, истината е, че самото българско общество не вярва на това.

- От каква промяна има нужда България и ще успее ли БСП да отговори на очакванията на хората?
- Още преди началото на предизборната ни кампания, аз заявих, че шестгодишното управление на ГЕРБ в два незавършени мандата докара нещата дотам, че да искаме най-сетне да обърнем държавата с главата нагоре. Време е, защото нито държавата, нито хората имат още опции за изтърпяване и пробване. Това пагубно управление, започнало от 2009 година и приключило в края на януари 2017, отне много от устоите на държавността и на обществените отношения. Казвал съм вече и ще го повторя: истински разломи се отвориха навсякъде. Целият спектър на обществените отношения са изхвърлени от нормалния контрол на държавата и са в плен на инстинктите на по-силния. Корупцията си остана работещата кръвоносна система в организма на държавата при управление на ГЕРБ. Да, време е да му се сложи край на това. Имаме нужда от управление, което да върне вярата на хората, че законът работи, а държавата показва адекватни рефлекси във всичките й сектори.
Безнадеждността е стряскаща, авторитаризмът на ГЕРБ успя да наложи внушението, че всичко в тая държава се решава от един човек- километрите магистрали, парите за тази селска църква, финансирането за оня стадион, а кметовете трябва да рецитират благодарно колко милиони е дал лично премиерът. Това не е държава, това е еднолично царство. България продължава да е най-бедната страна с критично нисък рейтинг на правосъдието и убийствена оценка за състоянието на свободата на словото и медийната независимост.
- Бедността ли е най-големият бич на прехода и какъв е пътят за изкореняването на този проблем?
- Бедността е тресавището на прехода ни, но истинският бич е обезверяването, усещането, че държавата липсва или се управлява така, че да продуцира бедност. Всички сектори на държавността са обрасли в бюрократичност и незрели политики, които откровено имитират работа, а не решават проблеми качествено. Да се замислим за миг какви са ползите от държавната политика в продължение на десет години за т.нар. ромско включване. Кухи мерки, социална политика, която позволява изтичане и злоупотреба с пари кеш, вместо с тях да се прави така, че да се извадят от деградация цели слоеве от обществото. Похарчени са стотици милиони левове за красиви заглавия на проекти и кампании с нулев ефект. За да се плеснем сега по челата и да разберем какъв огромен процент от децата в страната са буквално или функционално неграмотни. Същото е и с зле направените програми в подкрепа уж на безработните и малкия бизнес, през които минават едни пари и една заетост за 6-12 месеца и сетне пак нищо като устойчивост. Бедност и безнадежност е етикета на цели региони в страната ни и ГЕРБ управлението има огромен принос за това. Нали всички сме чували за цената на труда и цената на имотите в Северозападна България. Нали всички сме гледали репортажи за села, между които не се ремонтират пътища по 30-40 г. и липсва канализации. Хайде да сложим край на това и да покажем, че държавата е навсякъде, а не само в бизнеса със столичното метро или магистралите.

-Всички проучвания сочат, че България е в сериозна демографска криза. Кои са най-спешните мерки за справянето с тази криза – социални и икономически ?
- Когато БСП обявихме предизборната си платформа, нашите политически противници се опитаха да вложат ирония колко не е сериозно това да е сред основните приоритети на следващото управление. Пробваха се да им е смешно как така щели сме да подпомагаме млади семейства с безлихвени жилищни креди, как било невъзможно да се правят данъчни облекчения за семейства с деца и пр. За да се стигне до края на кампанията, когато лично Бойко Борисов да заобещава как те щели да дават неограничено финансово подпомагане за ин витро процедури на нуждаещи се, щото било важно. Възмущаваха се как така сме щели да актуализираме пенсиите на ниво 300 лева минимална, след като това било финансова катастрофа за държавата. И веднага след това започнаха да обявяват в предизборни срещи как всъщност това било възможно и те щели да го направят. Да, демографската криза за България е толкова сериозна, че е вече реално проблем на национална сигурност. Спешните мерки не са 1,2,3. Те са комплексна политика и тя засяга не една и две сфери. И ние в БСП имаме стратегия и план как това да се овладее. Но ще започнем веднага с данъчните облекчения за семейства с деца, с политики, обгрижващи и стимулиращи младите хора да имат деца и да остават да се реализират тук. За да се случи това пък трябва да има стимули за развитие на регионите, а не увеличаваща се диспропорция между столица и провинция, между областни и малки градчета и села.
-Смятате ли, че има дефицит на справедливост в обществото и ако да – как БСП може да премахне това чувство у българите?
- Усещането за липса на справедливост е болезнено. И то има много измерения. От правосъдието и защитата на личната сигурност, през цената на труда и възможностите за реализация. И още, и още. Пак ще кажа, че за натрупаното усещане за невъзможна справедливост призът се пада на управлението на ГЕРБ. Провалената реформа в правосъдната система и дори несъстоялият се опит за реформа в сектора на МВР са показателни. Ако ти разбият къщата и няма на разположение полицаи, за да направи навреме оглед, за каква справедливост ще се надяваш да дойде? Ако водиш съдебно дело за имот или бизнеса си и съдебните процедури позволяват 5-6 годишно протакане, откъде да повярваш на справедливост като държавен ангажимент на закона? Ако комшията ти доверява, че си е уредил фалшиво диспансеризиране пред ТЕЛК и получава фантомно инвалидна пенсия, по- голяма от твоята шивашка заплата, коя справедливост ще те успокои? Няма да продължавам. Ще кажа, че на това БСП управлението ще сложи край.

- При изборна победа, кои са политическите формации, с които БСП може да състави управленска коалиция?
-Не знам някоя партия до момента да е дала правилният отговор. Най-важното е БСП да има колкото е възможно по-голяма преднина. След това е ясно, че ще има варианти, но колкото и да са те, ясно е, че БСП няма да направи компромиси с платформата си. И мисля, че няма да ни се наложи, защото за един месец предизборна кампания толкова много партии започнаха да прихващат от идеите на БСП, че вече съм оптимистично настроен.
- По кои приоритети за Пловдив ще работите, след като станете депутат ?
- Не гледам на себе си като на „тесен специалист" в парламента. За времето на 43-то народно събрание с работата си показах, че добрият парламентарист не носи провинциален комплекс, ако знае как да отстоява интереси на хората и законодателни политики. Убеден съм , че и така ще продължа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай