Всеки втори не се чувства европеец

Всеки втори не се чувства европеец | StandartNews.com

Българите най-недоволни от живота си, шведите благоденстват

Малко повече от половината българи не се чувстват граждани на Европейския съюз, показват резултати от пролетното изследване на "Евробарометър", публикувани на сайта на службата. Проучването е проведено след изборите за Европарламент.

Освен сънародниците ни такива отговори са дали единствено жителите на Италия и Гърция.

У нас делът на хората, които не се чувстват част от Обединена Европа, е 53%. В Италия те са точно 50%, а в Гърция - 51%.

Българите са и гражданите на ЕС, които са най-недоволни от условията си на живот. Едва 35% от запитаните са отговорили, че жизненият им стандарт ги удовлетворява. Най-доволни от битието си са гражданите на Швеция - 97%, Дания - 96%, Холандия - 94%, и Люксембург - 93%.

Именно шведите са и хората, които са най-уверени, че гласът им оказва влияние при вземането на европейските решения. 78% от тях са на мнение, че са успели да си кажат думата в Европа. Следват ги Дания - 75%, и Холандия - 63%. Общо 11 са страните, чиито жители вярват, че успяват да повлияят при вземането на важни за общността решения.

В България делът на гражданите, които смятат, че гласът им има значение, е 42%. Той надвишава само с един процент този на хората, убедени, че в Европа нищо не зависи от тях - 41%. Средният дял на гражданите на ЕС, които смятат, че гласът им има значение за вземането на решения в европейските институции, съвпада с българския. Той обаче е с десет процентни пункта по-малък от дела на онези, които имат усещането, че гласът им в Европа не се чува.

Допитването показва също, че 35% от гражданите на ЕС имат положително отношение към него. Този резултат представлява нарастване с 4 процентни пункта в сравнение с последното проучване през есента на 2013 г.

Доверието в институциите на ЕС като цяло остава на ниско ниво - 31%, но доверието в националните правителства нараства с 3 процентни пункта.

Средно 56% от европейските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. Най-много сред тях са малтийците, румънците и литовците, а еврооптимистите в България са 62 процента.

В отговор на въпроса кои са двата най-важни проблема на ЕС, средно над 1/3 от европейците смятат, че това са икономическата ситуация (39%) и безработицата (34%). Националните резултати обаче показват и други притеснения. В Германия, Австрия и Чехия най-много запитани са изразили притеснение от състоянието на публичните финанси, а в Малта хората се тревожат най-много от имиграцията.

Тя се споменава по-често, отколкото в останалите страни членки, и от анкетираните във Великобритания (29%), България и Германия (по 28%). Хората у нас се тревожат най-много за икономическата ситуация (34%), имиграцията, безработицата (18%) и състоянието на публичните финанси (14%).

Проучването сочи, че 55% от европейците подкрепят единната европейска валута. От гражданите, живеещи в еврозоната, такава подкрепа дават 67%. Единствените държави, където мнозинството от запитаните са против еврото, са Швеция (77%), Великобритания и Чехия (по 73%), Дания (66%), Полша (47 процента "против" срещу 37 "за") и България (42 процента "против" срещу 41 "за"). Съпротивата срещу еврото е нараснала най-рязко в България (с 6 процентни пункта) от есента насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай