Войводата и двамата байрактари

Влизането във властта ще бъде най-голямото изпитание за патриотичната троица

Войводата  и двамата байрактари | StandartNews.com

Доскоро те изглеждаха като орел, рак и щука. Или нещо като македонска чета, където всеки иска да е войводата. Особено люта беше враждата между Валери Симеонов и Волен Сидеров. Не бяха си говорили 7 години след като се разделиха със скандал. На Красимир Каракачанов му се падна ролята да ги помирява и обединява през юни миналата година. Преди това лидерът на ВМРО

направи коалицията с Националния фронт за спасение на България на Симеонов. Създаденият с доста усилия Патриотичен фронт влезе в миналия парламент със 7,28% подкрепа, събирайки 239 101 гласа, задминавайки "Атака". Големият коз в агитацията на ПФ беше, че със златния си пръст Сидеров е превърнал своята партия в патерица на управлението на БСП и ДПС при кабинета "Орешарски". На практика двете патриотични формации се биеха за един и същи електорат, а масло в огъня наливаше и личната вражда между Волен и Валерив. В крайна сметка в отминалия парламент Сидеров го игра кротка опозиция, а ПФ удари рамо на Бойко Борисов за втория му кабинет.
Искрите между хората на Сидеров и Симеонов периодично припламваха, а в ефира на двете партийни телевизии "Алфа" и "СКАТ" словесната сеч не спираше нито за ден.
Затова и мнозина бяха изненадани, когато ПФ и "Атака"

застанаха под едно знаме за президентските избори

миналата година. Тон за помирението даде Волен, който първи призова за обща кандидатура за президент, подкрепена от всички патриотични формации. Малко по-късно Симеонов поясни, че макар и в момента да не си говори със Сидеров, това може да се промени.
"Няма причина да не разговаряме, въпреки че имаме много неприятни спомени от атаките на "Атака" срещу нас – неща, които са свързани включително и с моето семейство. Но това са неща, които мога да преодолея", коментира Симеонов. И обеща да каже всичко в очите на Волен. "Доброто е, че е слязъл от божествения си пиедестал", заключи Симеонов за своя кумец Сидеров след което ледовете бяха стопени.
Каракачанов пък припомни, че още през 2013 година е призовал за обединение на патриотичните формации срещу разделението в обществото и политическата класа на леви и деси, на –фили и –фоби, на консерватори и либерали. Така на последния президентски вот сговорната дружина на патриотите събра внушителните 573 хиляди гласа за своята двойка Каракачанов-Явор Нотев, което правеше почти 15% на първи тур. По това време драмата с напиращите бежанци беше основна тема, което според всички експерти

наливаше вода в мелницата на Обединените патриоти

Те удариха тъпана и за още два болни въпроса за повечето българи- битовата престъпност, особено върлуващите в селата ромски апаши, както и мизерните заплати и особено пенсии. От ПФ дори се скараха с ГЕРБ заради ултиматума си възрастните хора у нас да взимат поне 300 лева.
Коктейлът от патриотарски и социални акценти вещаеше още по-голям фурор за Обединените патриоти на извънредните парламентарни избори през март. Особено след като бруталната подкрепа за ДОСТ от страна на Турция се превърна в основна тема на кампанията. А патриотите бяха най-дейни в отпора срещу партията на Местан. По тяхно настояване по-рано секциите в страните извън ЕС паднаха до 35, а в самия ден за гласуване Централната избирателна комисия задължи гласуващите изселници да попълват вътре в секциите декларациите на български език. Това доведе до безкрайни опашки и сериозно намали вота от Турция. Патриотите вдигнаха и барикадите по границата, макар че сцените с бутането на баби изселнички според мнозина изигра обратен ефект. В крайна сметка обединените патриоти задминаха ДПС като трета сила, но събраните 318 513 гласа бяха далеч от очакваните поне половин милион.
Въпреки това троицата Каракачанов-Симеонов-Сидеров сега държи клоча за следващия кабинет.
В който патриотите явно са твърдо решени да участват, а не просто да подкрепят. Колко министерски кресла ще вземат е въпрос на преговори. От тримата лидери най-гласовит след 26 март е Симеонов, който огласи оферти и към ГЕРБ, и към БСП. Даже предложи и голяма коалиция, която явно няма да се случи. Независимо от обсъжданите комбинации участието на патриотите във властта изглежда сигурно, освен ако Борисов не се запъне да прави кабинет на малцинството. Още по-интересното обаче ще е ако ГЕРБ и Патриотите направят правителство,

как ще мелят брашно заедно

Дори по въпроса за Ердоган, срещу когото патриотите скачат на кръв, докато Борисов държи да си запази достлука, за да не си докара беля с бежанците, които Турция държи в двора си. Не е ясно и дали от ГЕРБ ще са склонни да се развърже толкова кесията за пенсии и заплати, както настояват националистите. Интересно е и дали помежду си Атака и НФСБ няма да се хванат за гушите по въпроса за Москва, където хората на Волен са твърди русофили и подкрепят всички руски проекти у нас, докато Симеонов е повече от резервиран. Все въпроси, които чакат отговор, а той в голяма степен ще зависи от отношенията между тримата лидери. Най-тежка изглежда думата на Каракачанов, дори само защото ВМРО вкара 11 депутати срещу 9 за НФСБ и 7 на "Атака". 52-годишният "войвода" е и най-обигран политик между тримата, лавирайки в различни коалиции през годините. Роденият в Русе дипломиран историк изглежда по-спокоен, умерен и склонен към компромиси. Също като него зодия Овен е Волен Сидеров, но двамата нямат нищо общо като характер и поведение. На 19 април роденият в Ямбол лидер на "Атака" ще стане на 61 г. Бившият журналист като че ли изживя най-бурния си период, когато като депутат беше съден по пет дела за хулиганство, и покрай късното си бащинство доста се кротна. В момента най-рязък и скандален в думи и дела е 62-годишният Симеонов, роден в Долни чифлик, зодия Риби.
Пълният отличник от ямболската математическа гимназия, където се сприятелява със Сидеров,
има диплома и по електроинженерство от ВМЕИ – София. Сред любопитните моменти в биографията му са трите години като електромеханик на траулери на „Океански риболов", с които кръстосва морета и океани. Бивш синдикален лидер и един от основателите на СДС – Бургас. През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати. Много по-известна е кабелната му телевизия, която се оказа политически трамплин първо за Волен, а след това и за него. За последно Симеонов нахока Слави Трифонов заради ултиматума му към новия парламент бързо да се захваща с мажоритарния вот.
Докато бяха в подстъпите на властта тримата лидери загърбваха всякакви лични дразги и спорове. Големият въпрос е дали искрите между тях няма да избухнат в тежки скандали, когато Обединените патриоти вече станат част от управлението на държавата. Защото властта е най-тежкото изпитание за всеки политик, особено у нас. Горчивите примери са много, но малцина си взимат поуки от тях. Затова голямото изпитание за Каракачанов, Сидеров и Симеонов започва сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай