Войната на Тръмп: Последният пирон в ковчега или възраждане на индустрията

Има опасения, че загубите може да стигнат $1 трилион, а 400 000 работни места да бъдат закрити

Войната на Тръмп: Последният пирон в ковчега или възраждане на индустрията | StandartNews.com

В края на миналата седмица САЩ наложиха на Китай мита в размер на 34 млрд. долара върху редица китайски стоки, с което напрежението нарастна до степента на търговска война между двете най-големи икономики в света. Китай отвърна на удара на САЩ с налагането на подобно мито в размер на 25% върху 545 американски продукта, също на стойност 34 млрд. долара. Мексико, Канада и ЕС също започват да въвеждат контрамита срещу американски продукти. Преди дни еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че е обезпокоена от търговския конфликт между САЩ и Китай. Тя предупреди, че търговските войни не се печелят лесно. Ескалирането на напрежение от налагането на мита от САЩ и Китай е притеснително, защото вреди на световната икономика, твърдят икономисти. И припомнят, че от предишни търговски войни е ясно, че често от тях губи и този, който ги е започнал.

Очакванията са, че загубите на САЩ от започнатата търговска война ще са най-малко $1 трлн., изчисляват експерти, цитирани от световните агенции. Според синдикатите е възможно за бъдат закрити близо 400 000 работни места в САЩ.

Най-тежък удар ще понесат индустриите, които разчитат на ниско квалифициран труд.

За някои работници в САЩ митата на Тръмп може да са последният пирон в ковчега. Мерките, предприети от американския президент, ще създадат работни места, но може да закрият много повече, е заключението на АП. Агенцията разказва какво се случва в един завод за пирони в американския щат Мисури. Там работниците се опасяват, че митата върху вноса на стомана може да им струват работата. Mid Continental Nail Corporation е била просперираща компания, наемаща около 500 души в Поплар Блъф - индустриално градче със 17 000 жители в централната част на САЩ. Сега ръководството на предприятието е обезпокоено от въведените мита от 25% върху вноса на стомана, като предупреждава, че има риск да затвори завода. Компанията била принудена да повиши цените на своята продукция, за да компенсира допълнителните разходи. С тази мярка обаче

тя вече не може да конкурира пироните, произвеждани в чужбина

Тези мита не са "особено мъдра политика", посочва Крис Прат, финансов и оперативен директор на Mid Continent. "Ние трябва да я променим", казва той пред Франс прес.

В постройка, приличаща на обор, работници размотават гигантски бобини стоманена тел сред десетки бръмчащи и скърцащи машини. Миризмата на нажежен метал и прах бие в носа още на влизане на фона на силния шум, идващ от различни посоки. На това място слагането на тапи в ушите е задължително. "Мислехме, че след като сме най-големият производител на пирони в САЩ, нашите работни места са сигурни. Очевидно случаят не е такъв", отбелязва Шон Хюи, който е началник-смяна.

Много работници в завода са гласували за Тръмп. Президентът на САЩ е получил в района над 60% от гласовете на изборите през 2016 г. Работниците в предприятието харесали обещанието на Тръмп да възроди американското промишлено производство. "Искам да видя една Америка при равни условия с другите страни. Тръмп изглежда, беше готов да направи това", подчертава Хюи.

Подкрепата за милиардера се запазва, но тези

служители искат новите мита да не важат за техния завод

за да може той да продължи да внася евтина стомана от мексиканската група Deacero, която е неговият собственик.

Молбата им е една от над 20-те хиляди, получени в администрацията на Тръмп. Според ръководството на предприятието, ситуацията е критична: поръчките са намалели със 70% и един от трите завода в комплекса в Поплар Блъф вече е затворен. 60 работници били съкратени и стотици други може да бъдат сполетени от същата участ. Ако нищо не се промени до края на лятото, възможно е самата компания да бъде закрита.

А Mid Continental, на която се пада дял от 50% от пироните, произведени в САЩ, е ключов икономически фактор в региона. Работата в компанията е единственият източник на доходи за 54-годишната Даян Брогдън, оператор на машина, и за нейната дъщеря, която учи в университет. "Страхувам се да не загубя всичко, което имам. Мисля, че съм прекалено стара, за да започна всичко отначало", казва жената, която работи в предприятието от 8 г. и си е купила къща само преди няколко месеца. Тя все още е благосклонно настроена към американския президент, но иска той да преразгледа някои свои решения, "взимайки предвид, че хора може да останат без работа заради някои негови мерки". Чувство, което е споделяно от мнозина нейни колеги. С надеждата да привлекат  вниманието на милиардера, те започнали медийна операция с отворено писмо, публикувано на цяла страница в местен вестник.

Новите мита обаче се оказаха от полза за други предприятия:

производителят на стомана US Steel прекрати "техническата безработица" на 500 свои служители

за да увеличи капацитета на един от своите заводи, намиращ се на два часа и половина път от Поплар Блъф.
Сам Андърс, на 28 години, става пряк свидетел на това активизиране на металургичния сектор, тъй като пътува от град на град, работейки за компания, която поддържа пещи. Тя не успява да смогне на търсенето. Андърс е в Поплар Блъф за ремонтни дейности в завод за производство на двигатели, който се намира точно срещу този за пирони.  Десетки хиляди работни места ще бъдат създадени в металургичния сектор благодарение на тези мита, но е възможно стотици хиляди други да изчезнат заради ответните мерки на засегнатите страни.

Лора Бом, икономист от изследователския институт Trade Partnership Worldwide, очаква да бъдат закрити до 400 000 работни места в САЩ. "Вече виждаме това, казва тя. Има работни места, зависещи от стоманата - от
пироните до автомобилите. Ще бъдат загубени работни места и в ресторантите например, защото хората, които остават без работа, не ходят вече по ресторанти."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай