Война и мир по новия Толстой

Война и мир по новия Толстой | StandartNews.com

Ураган от южни страсти разбуниха в традиционно заспалото ни общество думите на новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой за България: "Конечно. Просто eш купим целиком. Половину побережья мы там уже купили".
Логично. Като водещ в "Первый канал" Толстой винаги е правил впечатление на нахъсан, превъзбуден и често краен журналист.

В същия си познат стил направи той коментара си за България и пред българските си колеги.
Просто забрави, че вече не е журналист, а представител на великия руски народ. Народ, към който в България от два века насам питаем особено силни чувства на надежда, признателност, уважение, благоговение дори.
"Русия! Колко ни плени
туй име свято, родно, мило!"

Чели ли сте тези думи на българския поет Иван Вазов, г-н Толстой? Познавате ли древната и драматична история на българския народ, пренесъл в Русия християнската религия, кирилските букви и култура - така, както аз познавам историята на вашия, руския народ?

Познавате ли творчеството на големите български поети така, както аз рецитирам поезията на Пушкин, Лермонтов, Блок, Есенин?
Сигурен съм, че

дори не сте и чували за Ботев, Яворов, Смирненски, Вапцаров

някои от които също написаха прекрасни стихове за Русия. Сигурен съм, защото ако ги бяхте чели, нямаше да си обърнете езика така нагло за България!

Не че не сте прав, г-н Толстой. Напротив - прав сте и именно в това се състои проблемът.
Защото, ако оставим настрани емоциите и погледнем фактите в очите - те са още по-красноречиви от вашето категорично изказване.

Ваши сънародници вече са изкупили около 320 000 жилища у нас - не половината, а около 30% от легловата база в черноморските ни курорти. Продажбите обаче текат усилено и в момента и мои познати продават много апартаменти на руски граждани и фирми в столицата ни София. Така че, г-н Толстой, вървите усилено към заветната си цел - да изкупите цяла България. След което ние ще ви плащаме наеми, за да живеем. Така, както

ви плащаме 95% от нужния за икономиката и бита ни природен газ

и 100% от нефта и ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй".
Така, както ще ви изплатим и задължението си към "Атомстройекспорт" за двата произведени у вас за АЕЦ "Белене" ядрени реактора. Реактори, които после ще трябва да поставим като паметник на висшата ни държавническа глупост.
Всичко това са факти, г-н Толстой.

Факт е и това, че като лоялен член на ЕС България търпи колосални загуби и от санкциите, които Брюксел под натиска на Вашингтон наложи на Русия. Пак поради факта, че България е лоялен член на ЕС, проиграхме реализацията на всички енергийни проекти с руско участие на наша територия - "Южен поток", "Белене", "Бургас - Александруполис".
Кой спечели от всичко това?

Българският народ? Политиците ни?
"Время покажет". Но "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме", беше написал нашият Апостол на свободата Васил Левски.

Не е ли крайно време да си припомним тази мъдрост и вече да не позволяваме на времето да ни обръща, а да започнем ние да го обръщаме?

Не е ли крайно време да си припомним и думите на Цар Борис III, казани в отговор на въпроса на външен министър на Германия Йоахим Фон Рибентроп още през лятото на 1942 година:
"Винаги с Германия, никога срещу Русия."
Да, "Время покажет".

Но именно времето отдавна показа, че през тези повече от 1300 години драматична история никой не успя нито да купи, нито да обезличи българския народ. Дори и 649 години робство!
Четете и учете историята, г-н Толстой!
Така, както аз четох и изучавах "Война и мир", "Ана Каренина", "Казаци" и "Възкресение" на вашия велик роднина - граф Лев Толстой!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай