Входът на държавата трябва да носи името на Левски

Ако не беше организацията на Апостола, нямаше да има Априлско въстание

Входът на държавата трябва да носи името на Левски | StandartNews.com

Летище София да носи името на най-великия българин Васил Левски. Това предложи в. "Стандарт" в началото на 2017 г., през която честваме 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Идеята набира все повече поддръжници. Днес предлагаме мнението на акад. Константин Косев, който подготвя книга за Левски.

 

С две ръце заставам зад предложението летището в София да бъде именувано Васил Левски. Редно е, а и такава е практиката в много държави -летището да носи ярко изразено национално име.
Все пак столичният аеропорт е входната врата на България, през него толкова много хора и туристи. А по-ярко име от Левски не можем да измислим. Затова очаквам предложението да ще срещне горещо одобрение. Сегашното название Враждебна е твърде тривиално, географско наименование. А и като кръстим летището на Левски, ще отдадем нужната почит към създателя на нашата държава. Неслучайно казвам това. Няколко години преди Освобождението никой изобщо не е мечтал, не е можел да си помисли, че след 5 години ще има българска държава. Никой! И ако някой някого е казвал, че това ще стане, са щели да го вземат за луд. Защото Левски фактически направи от българите само за 3 години политически субект на международната арена. Създаването на неговата невероятна политическа организация е нещо уникално. Сега ще издадем книгата за Левски и съм се старал легендата за него да бъде разказана във възможно най-малко страници. Как Апостола успява само за две години и половина да направи от нищото българската държава. Книгата се казва "Васил Левски - възкресението на България" и ще е около 100 страници.
Интересното е, че още тогава хората са разбрали какво е направил. Любен Каравелов, който формално е шеф на Левски като председател на БРЦК, чувства, че остава на втори план. Левски много критикува Каравелов и обкръжението му, понеже те се отнасят пренебрежително към плана му за създаването на Вътрешната организация. Смятат, че това е наивно, утопично, нереално и не желаят да участват в тази идея. Тогава Левски им казал: "Ами, като не искате, вие сте по-умните, аз съм прост човек, аз ще я я направя, пък вие, ако искате, ако някой ден решите, заповядайте. Обаче организацията ще е в България! А не някъде си в чужбина". Те му се присмяли. Левски се връща в България и след 2,5 години и 2 обиколки из страната, прави нещо уникално - такова чудо няма по света. Такава конспирация е непозната по света. Когато Левски се явява след 2,5 години при Каравелов през 1872 г., вратата отваря жена му. Тя не го познава, пита го кой е той. "Васил Левски", отвръща Апостола. Хората, които тогава са в дома на Каравелов, били вцепенени, не могли да повярват, че той стои пред тях. Каравелов излязъл, хвърлил се и започнал го целува и прегръща. Гледали го като пантеон, като човек с ореола на главатар на цялата българска нация. И фактически след обесването на Левски, неговата организация, последователите му, стоят в основата на Априлското въстание. Ако не беше Левски, Априлското въстание е нямало да се случи. И Захари Стоянов категорично описва това.
Акцентът в книгата ми е създаването и управлението на Вътрешната революционна организация. Ако трябва с 2 думи да се опише Левски, това е лидер-месия. Такива са хора като Наполеон и Александър Велики в световната история. Те движат прогреса на човечеството. А това е мащабът на Левски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай