07:25 ч.

08.01.18

5 мин.

0

3

0
Възходът на бизнесдамите

За 20-а поредна година американското списание "Форчън" представи годишната си класация за най-влиятелните жени в бизнеса през 2017-а. През годината бе отбелязан рекорд, показателен за възхода на дамите в бизнеса. Дами са начело на 32 от 500-те най-големи компании в класацията "Форчън". Това се разбра в деня, когато "Форчън" публикува класацията си за 100-те най-известни в света жени от политиката, бизнеса и други области на човешката дейност. В тази класация са включени 51 бизнес дами. От тях 26 са изпълнителни директори на големи компании. Ето някои от попадналите в челото на класацията.


1. Рут Порат, финансов директор на Google, Alphabet


В Google я наричат "Рут Вейдър", а тя намира това за фантастично. Но явно и Уолстрийт я харесва. 59-годишната Порат е финансов директор от май 2015 г., а от тогава акциите на компанията са скочили с повече от 70% и в момента е втората най-скъпа компания в света след Apple. И макар да свързват името на Порат със сериозна финансова дисциплина и прекратяването на някои проекти, тя настоява, че е по-фокусирана върху инвестициите, отколкото върху съкращаването на разходите.


2. Фийби Новакович, президент и главен изпълнителен директор на General Dynamics


Тази успешна 59-годишна дама е начело на военна компания, един от големите изпълнители на държавни поръчки. Въпреки че през 2016 г. продажбите на компанията й падат слабо, тъй като разходите за отбрана се насочват към друг вид технологии, тя успява да даде тласък за разширяване на възможностите за киберсигурност и това помага на General Dynamics да сключи нови договори и да регистрира оперативните печалби и добри маржове миналата година.


3. Сафра Кац, съизпълнителен директор на Oracle


55-годишната Кац е начело на сериозна експанзия, включваща наемането на 5000 нови инженери, търговци и други служители, за да затвърди бизнеса на компанията с облачни технолигии. Поделението, което е най-динамично развиващото се на Oracle, донесе 4.6 млрд. долара приходи в последната фискална година на компанията, което е с 60% повече от предходната година. Катц оглавява и придобиването на NetSuite за 9,3 милиарда долара, което е най-голямата сделка в историята на Oracle. В свободното си време тя ръководи инвестиция от 3,5 милиарда долара в инициативи STEM и е в преходния екип на президента Тръмп.


4. Мег Уитман, главен изпълнителен директор, Hewlett Packard Enterprise


Близо 2 г., след като HP раздели бизнеса си на две, 61-годишната Уитман продължава да „реже" парчета от компанията. Това означава, че продажбите на HPE, специализирана в сървъри и мрежови системи, все още намаляват, дори когато печалбите отново започват да растат. Уитман сега е подложена на натиск да изпълни обещаните резултати, а именно ръст на приходите.


5. Джини Ромети, президент и главен изпълнителен директор на IBM


Натискът върху 60-годишната Ромети расте, защото приходите на IBM продължават да се свиват. През юли технологичният гигант съобщи, че продажбите са отбелязали 21-вото последователно тримесечие на спад. През май, известният инвеститор Уорън Бъфет продаде една трета от акциите си в IBM. Но има и ярки успехи в приходите от по-нови дейности, като аналитичния бизнес, облачните технологии, мобилния бизнес и сигурността вече съставляват 45.6% от продажбите. Това е с близо 5% ръст спрямо предходната година.


6. Шерил Сандбърг, главен оперативен директор, Facebook


Под ръководството на 48-годишната Шерил Сандбърг, през 2016 г. компанията увеличи рекламните си приходи с 57%, до 26,9 милиарда долара. Цената на акциите на "Фейсбук" достигна нови висоти. Сандбърг е сред съвременните жени лидери и визионери. Тя често говори по важни за обществото въпроси, включително здравната реформата и равноправието на половете. Книгата й, в която разкрива скръбта по загубата на съпруга си - „Вариант Б", оглави списъка на бестселърите миналата година.


7. Абигейл Джонсън, председател и главен изпълнителен директор, Fidelity Investments


Fidelity обяви приходи от 15,9 млрд. долара през 2016 г. - четвъртата поредна рекордна година. Въпреки това компанията все още се бори да спре изтичането от своите взаимни фондове и тези за дялово управление. Инвеститорите изтеглиха 58 милиарда долара миналата година. В отговор 55-годишната Джонсън, която пое лидерския пост от баща си през 2016 г., налага различни части от бизнеса като пасивни инвестиционни продукти и позволява на клиентите да проследяват собствеността си в Bitcoin.


8. Мерилин Хюсън, президент и главен изпълнителен директор, Lockheed Martin


Въпреки че президентът Тръмп нарече изтребителя F-35 на Lockheed Martin прекалено скъп, той остава съюзник на компанията, чийто най-голям клиент е правителството на САЩ. Военният концерн е и основен бенефициент на увеличения бюджет за отбрана на Белия дом, както и на новите споразумения за износ на оръжие със Саудитска Арабия. Цената на акциите на Lockheed се е повишила с 26% през изминалата година под ръководството на 61-годишната Хюсън.


9. Индра Нуи, главен изпълнителен директор, PepsiCo


PepsiCo най-после назначи президент през юли, предизвиквайки коментари, че 61-годишният главен изпълнителен директор може да обмисля пенсиониране. Но Нуи твърди, че няма намерение да се оттегли и защо трябва да го прави? Приходите са се повишили през 2016 г., печалбите са скочили с 16%, а акциите са надминали повечето от тези на основните конкуренти.


10. Мери Бара, главен изпълнителен директор, General Motors


За трета поредна година 55-годишната Мери Бара е начело на класацията на „Форчън" и като истински лидер в автомобилната индустрия здраво седи на шофьорското място. Доказвайки, че GM няма да се предаде в ерата на електрическите коли, тя успя да изпревари Model 3 на Tesla, като пусна в продажба през 2016 г. Chevrolet Bolt EV с батерия, която може да надживее тази на Tesla. Компанията работи и в други перспективни сегменти. Тя вече тества автономни модели Bolt, а новата услуга за споделяне на автомобили Maven предлага сделки с шофьори на Uber и Lyft. Акциите започнаха да отговарят на този положителен тренд, като се покачиха с 25% през последните месеци. Приходите нарастват с 9% през 2016 г. - най-големият ръст в продажбите на GM от години.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:06 · 20.01.2018
А тази на снимката що сте я изтипосали там сред успелите жени бе ? Дъщерята на комуниста убиец Буруджиев , затрил пенсиоирания генерал Луков един от хората с най голям принос за възстановяването на българската армия след ПСВ . Извинявам се ако греша но на нея ми прилича г-жата от снимката.
Потребител · 23:25 · 12.01.2018
и ние имахме РЕНЕТА ИНДЖОВА НО комунетата й видяха сметката тотално дстаналите бг бизнес дами крият по няколко мъжки трупа закопани някъде и оперират успешно с техните капитали до пълното им свършване
Потребител · 12:41 · 08.01.2018
Бизнес даните са пълен провал ,хората са вдигнали ръце от тях и се молят да ги изгонят или да се махнат сами.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент