Важно е да сме медиатор в македонската криза

Важно е да сме медиатор в македонската криза | StandartNews.com

Коз за Зоран Заев ще е да вкара албанци в листите

Посещението на лидера на СДСМ Зоран Заев е добър знак за България, тъй като по този начин страната ни се позиционира като конструктивен играч. При първото правителство на ГЕРБ темата се използваше с цинично електорални цели в края на 2012 г., когато ние размахахме заплахата за налагане на вето подобно на Гърция. Тази заплаха не ни донесе особени ползи, нито пък ГЕРБ спечелиха някакви гласове. В Брюксел се гледаше на България като страна, която създава проблеми по всички теми, свързани със Западните Балкани. Докато сега влизаме в ролята на медиатор и ни търси дори Заев като приятелска страна. Македония няма друг такъв съсед, тъй като само ние сме членове на ЕС, а пък Гърция по обясними причини не може да има глас при разрешаването на кризата. Важно е, че ни потърси партията с корени от югославско време, свързана и с партизаните на компартията отпреди това.
Дълго време се мислеше, че ВМРО-ДПМНЕ е пробългарската партия в Скопие и при Любчо Георгиевски наистина така стояха нещата. Сега България показва, че може да играе и с другите политически сили в Македония, и то не от някакъв теснопартиен интерес или заради краткосрочни сметки, а защото позицията ни е принципна. Затова посещението на Зоран Заев е добро развитие за нас.
В регулирането на политическата криза в Македония се включи и ЕС. Брюксел с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан настоява за споделяне на отговорността между основните партии. Дяволът обаче се крие в детайлите и е важно какъв вариант ще се изработи. Опозицията неслучайно настоява за експертно правителство - по този начин се надява да избута ВМРО-ДПМНЕ от властта. Партията на Никола Груевски се е укрепила на всякакви нива - 9 г. е във властта и владее държавния сектор, който според някои сметки дава хляб на 100 000 семейства. Владеят също службите и репресивния апарат. Идеята на експертното правителство е полека да очисти държавата и да подготви почвата за нови избори, които да не се проведат веднага, а след известно време. Може би тази формула е нереалистична, тъй като Груевски няма да отстъпи просто така. Другият вариант е да се състави някакво коалиционно правителство - двете големи партии да поемат отговорността. Този сценарий изглежда доста добре в очите на Брюксел, въпросът е, че може да се окаже нож с две остриета за опозицията. При коалиционно правителство СДСМ ще влезе в известна формула и дори без Груевски като нищо ще легитимира наново управлението на ВМРО-ДПМНЕ. Ако по-скоро се проведат избори, те по дефиниция ще бъдат спечелени от Груевски и той ще се върне на бял кон. Когато той контролира клиентелните мрежи и държавните служби, а освен това не е пуснал контрола над МВР и всички канали за оказване на натиск, шансовете СДСМ да се върне на власт не са големи. Затова Заев се опитва да намери точната формула - да спечели контрол над властта и заедно с това да не легитимира ВМРО-ДПМНЕ.
След инцидента в Куманово напрежението спада. Реакцията на албанците, особено в Куманово, беше много зряла. В македонския интернет направи почти 1 млн. гледания клип на местен албанец, който красноречиво обяви, че е необяснимо да се играе със съдбата на хората. Сред албанците се наложи мнението, че ги използват за отклоняване на вниманието. Това, заедно с подадените оставки в правителството, намали градуса на напрежението. Още не знаем какво точно и защо се случи в Куманово, но след намесата на западните посланици основните герои от инцидента веднага си подадоха оставките, включително и братовчедът на Груевски.
Въпреки че Куманово вече не е в новините, е нанесена сериозна щета. Редовите албанци са много недоволни от своите лидери. И двете албански партии се снишиха и не осъдиха случващото се. Остава подозрението, че те са вътре в схемата с Груевски, зависими са от него или ги държат с агентурни данни. Натискът върху тях се засилва, което значи, че има ниша за нова албанска партия, която да спечели протестния вот на недоволните от статуквото. Ако Заев си изиграе добре картите и реши да вкара в листите албанци, СДСМ ще успее да обере част от този вот, което ще бъде революционна стъпка - македонска партия да пробие етническата граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай