В преговори се играе за 1:1, а не за победа

В преговори се играе за 1:1, а не за победа | StandartNews.com

Изборното говорене пречи, вратите остават отворени

Боряна Димитрова, социолог (Пред БНТ)

На мен ми се иска да отбележа, че до този момент в България ние не сме имали такъв преговорен процес за съставяне на мнозинство и на правителство. Всички договорки досега са текли зад кадър, извън парламента.

В момента наблюдаваме две неща - от една страна, сравнително точно ограничаване на позициите, които са близки, и тези, по които има червени линии, непримирими различния. Извън това обаче има и една втора линия, която като че ли се оказва много по-пикантната и будеща много по-сериозни спорове какво ще стане. Това е стилистиката на преговорите - кой на кого хлопва вратите, дали отваря врати, или си запазва вратичка за бъдещи преговори. В много голяма степен ми изглежда има едно продължаване на стилистиката от преди изборите. Имаме два жанра в политика. Единият жанр, това са предизборното състезание - максимализиране на позиции, желание за максимална победа, победа 1:0, ако е възможно. Преговорите са друг жанр, в който вече не се максимализира. Има един такъв израз, че в преговорите победата не е 1:0, победата е 1:1. Всяка една от страните трябва да постигне своята победа, за да може да се върви нататък. Процесът, който наблюдаваме в момента, е една мъчителна трансформация на преход от предизборна кампания към преговори, които да могат да удовлетворяват по някакъв начин и двете страни, и да получат подкрепата и на избирателите на всяка една от партиите. От проведените до сега преговори всеки си запазва възможността да има следващо развитие. Мисля, че никой не гледа на този първи кръг преговори като на окончателните, като на финалните, и всеки запазва възможността.

Не изключвам, ако този преговорен процес е в два, в три тура. Нека да си припомним, че една страна с много по-големи опити във воденето на преговори, каквато е Германия, водеше 2 месеца преговори за правителство. Не е въпросът да бъде съставено бързо правителство. Ако пък погледнем обратния пример на българска почва - на 21 май беше избран 42-ото народно събрание, на 29 май беше излъчено правителството на Орешарски. Това не му донесе дълъг живот, така че не всяко по-спокойно формиране на правителство означава непременно успех, но пък бързането е почти сигурна гаранция, че ще бъде набързо и непрозрачно сглобено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай