US изтребители ни хвърлят в прегръдката на Турция

US изтребители ни хвърлят в прегръдката на Турция | StandartNews.com

Чисто нови самолети ще ни струват доста повече от 600 млн. лв.

Въпросът за окомплектоването на Българската армия с нови бойни изтребители стоеше още преди 15 години. Тогава част от самолетния ни парк беше унищожен и на въоръжение останаха само МиГ-21 и МиГ-29 като основни изтребители във Военновъздушните сили (ВВС). Двамата основни изпълнители на дългогодишната проатлантическа политическа линия са бившият военен министър Тодор Тагарев и сегашният - Велизар Шаламанов. Познавам техния мироглед и техните действия - те провеждат политика, която не е само българска, а общонатовска. Тази политика преследва пълното отделяне на Русия от България във всички области - икономически, културни и духовни. Всичко останало е вторично и подчинено на тази стратегическа линия.

Преди години имаше вариант да купим шведски изтребител "Грипен", който сега е изключен като опция от плана за модернизация на армията до 2020 г. Тези самолети притежават добри тактико-технически данни. Оттам нататък всички варианти с купуването на американските F-15 или F-16 имат задкулисна основа. Ако ние обновим нашия парк с щатски самолети от някоя от двете модификации, това означава да станем абсолютно зависими от Турция. Южната ни съседка произвежда F-16 по лиценз и притежава всички възможности за сервизно обслужване, снабдяване с резервни части, снаряжение, въоръжение и т.н. В предложението за изтребителите е обяснено,че всички грижи по самолетите ще се поемат от Турция.

Аз съм привърженик на пълния суверенитет на България, но който днес говори за пълен суверенитет, не е много в час, тъй като

подобен вариант няма как да се осъществи

Така че спорът е дали да сме зависими от руската или от турската страна.
Покупката на високотехнологично военно изделие, поддръжката, снабдяването с боеприпаси, обучението на пилоти и т.н. е доста скъпо. Ако самолетите са нови, предвидените 600 млн. лв. няма да стигнат за покупката и въвеждането на 10 нови изтребителя, тъй като един изтребител струва поне 60 млн. лв.

Когато се сменя военна техника, която е използвана и обслужвана по различни парадигми, може да настъпи голям срив. Трудно е например военен пилот, който е летял 10 години на МиГ-29, бързо да се приучи на F-16. Това е сериозен проблем, който допълнително натоварва цената.

Настоящата политика по отношение на ВВС ще продължава и ще се налага с всички средства и ние

не можем да се противопоставим от никаква гледна точка

Което и правителство да дойде, дори премиерът да се казва Янаки Стоилов, особена разлика няма да има. Въпросът за избора на изтребители е първо политически въпрос, а след това военнотехнически.

Обновяването на самолетния парк е неизбежно и отделяните досега годишно 1,5% от БВП за военни цели няма да стигнат. Неслучайно в НАТО и ЕС върви агитация да се повишат разходите за отбрана до над 2 процента. Не само ние отлагаме модернизацията - на никого в Европа не му се харчат пари за въоръжаване. Ако в другите североатлантически страни става дума за подмяна на парка, при нас въпросът опира за цялостна замяна, което винаги е по-скъпо. Ако искаме нови изтребители, ще трябва да затягаме коланите. Самолетите ни са съветски, тоест руски, и всички се налага да бъдат изчистени и заменени с нови по стандартите на НАТО. Няма смисъл да сравняваме западните самолети с МиГ-29 или МиГ-31, тъй като, както вече казах, въпросът не е военнотехнически.

По принцип ако сме сериозна държава, не би трябвало да има значение какво оръжие ползваме. Гърция и Турция, които са в НАТО от основаването на пакта, спокойно купуват руско оръжие. България обаче не може да си позволи самостоятелност, тъй като нямаме кадърни политици и държавници. Нашите се подмазват - едни на Изток, други - на Запад.

Разправията за самолетите между руския вицепремиер Рогозин и министър Шаламанов показва, че хората, които отговарят за съдбините на България, не са наясно с процесите, които текат в света. Външният министър Даниел Митов успя най-адекватно и деликатно да отговори на предизвикателството от Кремъл. На нас в Москва гледат като на една геополитическа въшка. Рогозин, с когото имам честта лично да се познавам, не подходи много джентълменски към нас, като каза: "някой си там Шаламанов". В сравнение с военния министър на Русия армейски генерал Шайгу обаче наистина е "някой си там" временен министър. Русия и САЩ са велики държави и могат да си говорят, каквото си искат, докато ние трябва да си знаем гьола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай