Управленската програма на БСП е за поне 10 г.

Управленската програма на БСП е за поне 10 г. | StandartNews.com

- Г-н Паргов, на какво ще разчита БСП в кампанията си за изборите на 26 март?
- БСП натрупа ресурс и набра инерция в изминалата президентска кампания. Основното, което показаха хората на 13 ноември миналата година с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, беше желанието за промяна. И то качествена и съществена промяна в управлението на държавата, което да доведе до подобряване на икономическия статус и благосъстоянието на българина. Платформата, с която влизаме в тази предизборна битка, показва точно това наше желание да осъществим промяната по качествено нов начин. Разчитаме за това на новите лица в листата, разчитаме на откровен диалог с всички избиратели, без значение на техните политически пристрастия. Разчитаме на представители от неправителствения сектор, както и на различни съсловия и браншови организации, с които да обсъдим приоритети в програмата ни, да ги допълним, ако е нужно - да променим някои или да ги подобрим, за да може наистина тази програма на БСП да стане национална програма за развитие на България след 26-и март.

- Новите лица в партията не са малко, това ли е промяната на Столетницата?
- Факт е, че в листата има много нови лица. Решенията на Конгреса бяха категорични в посока оттегляне на лица, които са натрупали по-дълъг опит в политиката и в Народното събрание. Новите лица носят със себе си нов тип поведение, нов манталитет. На това, в комбинация с нашата платформа, залагаме да убедим избирателите да гласуват за коалиция „БСП за България". Истината е, че най-младият ни кандидат в листите в София е само на 22 години. Но, разбира се, ние не забравяме и опитните кадри. Част от тях не са в нашите листи за предстоящите предсрочни парламентарни избори, но всеки един от тях ще има свой нов път на развитие в рамките на партията и държавата, на база натрупания опит от тях през годините.

- В какъв процент, според вас, е изпълнима програмата на БСП?
- Ние неведнъж сме заявявали, че България няма нужда от мандатни програми. Мандатното мислене, което беше наложено не само в България, но и в цяла Европа, видимо не води до добри резултати. Нашата програма е отвъд мандатното мислене, тъй като тя е много амбициозна и изисква голяма последователност и много усилия за нейното реализиране. Тя обхваща поне 10-годишен период на реализация, за да бъдат достигнати желаните резултати. Говорим най-вече за развитие на икономиката, базирана на българско производство, за развитие на земеделието. За преминаване от консуматорско общество в държава, произвеждаща повече собствена продукция. Да заемем нови и да възстановим загубени пазарни ниши, както на европейски, така и на световни пазари, оттам да повишим благосъстоянието на българина. Това означава да има по-голям растеж на икономиката, по-голяма заетост, намаляване на безработицата и повече добавена стойност. Оттам ще имаме и нужните средства за повишаване на доходите, в това число и пенсиите. БСП е единствената партия, която е актуализирала пенсиите. на нашите родители и то в далечната вече 2008 година. Мисля, че сега е време да помислим и за възрастните, но и за активното население. Чрез по-силна икономика ще имаме повече средства и за инвестиции в образованието и здравеопазването, които не са на нужното равнище, предвид влошения здравен статус и ниската грамотност на големи групи от населението. Нужно ни е достъпно и качествено здравеопазване. Образование, което гарантира грамотност и създава кадри, полезни на българската индустрия. Трябва да се гарантира сигурността, както на държавната граница, така и на всеки български дом. Необходима ни е култура и духовност, които градят ценностната система на нацията. Всичко това е напълно изпълнимо, стига да има политическа воля за промяна.

- Какво ще кажете на вашите избиратели, защо не сте в листите?
- Това е въпрос, който ми задават много често в последния месец. Миналата година бях избран с огромно мнозинство за председател на най-голямата организация в БСП - софийската. В нашия устав има разделение на публичните от партийните ръководни постове. Имах многобройни номинации за народен представител в София, включително за водач на листа. Но между това да остана на поста, на който бях избран с това мнозинство, или след по-малко от една година да поема по друг път, избирам първото. Предпочитам да не излъжа онези хора, които ме подкрепиха през 2016-а и дадоха своето доверие да ръководя градската организация в София през следващите 4 години.

- При какви условия бихте направили коалиция, ако БСП е първа политическа сила, но няма мнозинство за кабинет?
- Проблемите в България, на Балканите, в Европа и света изискват търсенето на широк консенсус в обществото по темите, свързани с защитата на националния интерес. Нито една от политическите сили, визирам БСП и нашия основен опонент ГЕРБ, няма да има нужното абсолютно мнозинство от 50% + 1, за да състави самостоятелно правителство. Тоест коалиционният формат ще продължи да се налага като форма на управление в България, както е в последните години. Разбира се, България има нужда от нов модел на управление, различен от досегашния, като ние виждаме като възможен носител на това лявопатриотичната коалиция. Ние ще правим коалиция след изборите, ако сме първа политическа сила, основно на база допирните точки в програмите на партиите, които ще бъдат част от тази коалиция. Обединените патриоти имат сходни с нашите програма политики и идеи в своята платформа, което е добра основа за следизборно споразумение и коалиционно управление.

- Какви са предимствата на Корнелия Нинова да е премиер?
- Корнелия Нинова несъмнено се утвърди като носител на промяната първо в БСП след избора й на Конгреса, а след това и с тази дългоочаквана победа и промяна в президентската институция, която постигнахме през миналата година. Сега сме на път да направим следващата крачка под нейно ръководство. Тя е последователна, умее да отстоява принципни позиции и показва твърдост на характера, която е необходима в сложното и противоречиво време с много проблеми, в което живеем. Считам, че тя би била успешен премиер с тези лидерски качества, които притежава. А навръх националния празник Корнелия Нинова беше избрана и за вицепрезидент на Социнтерна, което е признание в международен план за нея, за БСП, а и за България.

- Какво, според вас, трябва да направи БСП, за да спечели тези избори?
- Разбира се, да използва максимално ефективно следващите 20-25 дни, които остават до изборния ден, за да стигнат нашите послания до максимален брой избиратели. Това трябва да направят, както кандидатите ни за народни представители, така и всички членове и симпатизанти. Нашата амбиция е да бъдем първа политическа сила и на тези избори. Призовавам всички, които търсят реалната промяна, да я поискат като гласуват на 26-и март с №10 в интегралната бюлетина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай