Удавената солидарност

Удавената солидарност  | StandartNews.com

Европа се люшка между съчувствието и страха от нелегалните имигранти

В Средиземно море се разиграва най-жестоката трагедия от голямата война насам. Само за седмица загинаха над 1200 клетници, тръгнали от африканските брегове да търсят късмета си в Европа. По пътя за Малта или Италия претъпкани рибарски гемии се преобръщат и потъват, а в заключените в трюмовете им стотици хора се давят. Свидетелите описват ужасяващи сцени - веднъж изхвърлили 15 християни зад борда от претоварено корито. Друг път съдовете се потопяват от снаряди на либийски терористи, или пък се изтласкват обратно в морето от катерите на европейските крайбрежни охрани. Кошмарният геноцид в Средиземно море и този път силно разтърси управите на Евросъюза.

В понеделник външните министри се събират на извънредна спявка в Люксембург да обсъждат мерки за справяне с хуманитарната криза. Междувременно европейските правителства заклеймиха трафикантите на хора, които с разнебитените гемии пращат на сигурна смърт бежанците. Вътре в съюза обаче критиците напомниха, че миналата есен самите европейски правителства прекратиха спасителната операция "Mare Nostrum" ("Наше море"), която за няколко месеца спаси 150 хиляди животи в морето. Спасителните дейности бяха отменени отчасти с аргумента, че поощряват прилива на нови нелегални имигранти. В момента Европа осигурява безопасността единствено в радиус от 30 км от морските си граници чрез операция "Тритон". От миналата година броят на плаващите по морския маршрут към Италия и Малта се увеличи повече от четворно - от 40 на 170 хиляди. Главната причина е разкъсваната от гражданска война Либия, чиято територия е

разделена между няколко враждуващи клана

Наскоро и местният клон на Ислямска държава даде тържествено обещание, че скоро ще изпрати към Европа поне половин милион бежанци.

Другият маршрут през Средиземно море - източният от Турция през Гърция (тук попада и България), също бележи двоен ръст - през 2013 г. са пристигнали 25 хиляди, а през 2014-а - 5 хиляди души. Наскоро гръцките служби за сигурност съобщиха, че турските каналджии са в готовност да прехвърлят над половин милион души, повечето сирийски бежанци, на европейска територия. Напълно естествено, изнемогващите Италия и Гърция най-пронизително изпращат сигнали SOS към Брюксел и се оплакват, че са се превърнали в "затвори за бежанци". В пика на всяка имигрантска вълна двете страни призовават за сакралната европейска солидарност. Атина и Рим искат да им се помогне с повече кораби, самолети и хора за опазване на морските и сухоземните граници, финансови инжекции за бежанските центрове и най-вече богатите северозападни страни да поемат част от пришълците. Разбираемо, по-отдалечените от бежанската вълна членове на общността

се правят на разсеяни за техните грижи

и измиват ръцете си с по някоя и друга финансова инжекция.
Все още невъзстановени от икономическата криза, повечето западни страни изпитват на гърба си мощен ръст на антимигрантските настроения, а също и засилена заплаха от ислямски тероризъм и свързана с имигрантите разнообразна престъпност. Затова и поредната спешна среща на министрите на ЕС едва ли ще допринесе нещо съществено за облекчаване на проблема. Най-вероятно ще бъдат отпуснати минимални средства и ще набъбне присъствието в морето на европейската служба за охрана на границите "Фронтекс". Драмата обаче би трябвало да убеди българските власти, че трябва да се оправяме със собствени сили. След като гърците укрепиха границата си по река Марица, потокът започна да се отлива към нашата страна. През 2013 г. на българо-турската граница са заловени 16 736 души, докато м.г. те са се увеличили до 38 502 човека. Над 11 хиляди са поискали убежище в България за цялата 2014 г. и по всичко личи, че напливът напоследък се засилва - за първите три месеца на 2015 г. те са 3246 души. Последните правителства стигнаха до единствено вярното решение да се построи ограда по цялото протежение на границата с Турция и да се засили охраната по Черноморското крайбрежие. България няма възможност да приеме дори средноголям брой клетници, нито пък може да се вярва на "сълзите на Брюксел", проляти по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай