21:50 ч.

13.12.17

5 мин.

0

9

0

Църковното писмо от Македония крие политическа завера

от Ангел Карадаков |

Църковното писмо от Македония крие политическа завера

- Свидетели сме на исторически събития. Мечтата на мнозина българи – Македония да се обърне към България се сбъдва. И това не само политически, но и църковно. Македонската православна църква пожела Българската православна църква да й бъде „църква - майка". Появиха се обаче доста различни мнения по темата. Има ли проблем в обръщението на МПЦ?


- Пресилено е твърдението, че схизматичната МПЦ-Охридска архиепископия е пожелала БПЦ да ѝ бъде църква-майка. Първо, защото никъде документално не фигурира надлежна фактическа обосновка за това, и още повече, че статутът на това писмо е силно съмнителен. Второ, защото канонично БПЦ по своя Устав е правоприемница на Охридската архиепископия и няма как тя да стане един вид майка на себе си. За да бъде взето отношение по въпроса за т. нар. писмо, трябва да бъдат изяснени следните положения:
Легитимно и действително ли е писмото, след като от показаните тв кадри излиза, че е подписано единствено от архиепископа на т. нар. МПЦ-ОА Стефан? Еднолично ли е неговото решение?
Ако лицето Врабевски е съавтор на въпросното писмо, значи ли това, че той диктува дневния ред на „архиепископ" Стефан?
Защо липсват подписите на съборния синодален състав от т. нар. МПЦ-ОА върху показаното писмо?
Ако има други подписи, къде са положени те, колко са и в единодушие ли са?
Имало ли е заседание в пълен състав, на което да е одобрено въпросното писмо?
Кого представлява това писмо, след като не е било споделено с богомолния народ на Македония?
Защо членовете на Светия Синод научават основно за писмото не по надлежния ред, а от медиите?


- Може ли да се говори за някакви задкулисни игри и политически натиск във връзка с писмото ?


- Не е изяснено към момента в качеството си на какъв „бдеше" пред Светия Синод военният министър и вицепремиер и доколко това кореспондира с неговите права, задължения и компетенции. Евродепутатите Ангел Джамбазки от ВМРО и Андрей Ковачев от ГЕРБ призоваха пред медиите за промяна на църковния канон, щом ситуацията го налагала, а това също е скандално.
Нима това не е противоконституционна намеса в делата на БПЦ?
Интересно е предположението кой допусна и заблуди премиерът Бойко Борисов да отиде на територията на схизматичната МПЦ-ОА, където да трябва да целува ръце на нелегитимни духовници и за капак да провежда междудържавническа среща на същата територия.
Друго смущаващо положение е и фактът, че за реализирането на този зле режисиран сценарий с противоканонична цел, се оказаха съпричастни и някои синодални служители.
В последно време те демонстрираха нестихваща ангажираност и отношение по темата чрез ежедневни публикации в социалните мрежи, и дори в преки участия в българските медии.
Неизвестно как тези хора се оказват част от официални и неофициални срещи с представители от българска и македонска страна, датиращи отпреди появяването на писмото. Оказва се, че с редица свои действия те се представят като активни и неприкрити застъпници на концепцията на въпросното писмо.


Според теорията на конспирацията такива факти могат да послужат да бъде обяснено натрапчивото предположение, че тези синодални служители може и да са се съгласили с някаква роля на посредници и активни радетели за осъществяването на идеята на въпросното македонско писмо. В случая това поражда логичното питане дали такова положение не би могло да работи в полза на някаква „пара-църковна ултра-македонистична и про-евроатлантическа" идея за незабавно придобиване на автокефалност на схизматичната МПЦ-ОА, което да бъде катапулт за постигане на бъдещо членство в ЕС, това засега са само догадки.
Интересен би бил също отговорът на въпроса от какъв характер – частен или служебен – е демонстрираната ангажираност на тези синодални служители? Понеже такова изяснение би могло да помогне за това да бъде подреден пъзела на предполагаемата „македонската завера" и да стане ясно дали споменатите служители не са приели ролята на „апостоли" на някакво новозараждащо се „георелигиозно-революционно движение", което крие видими и невидими цели.


- Какви според вас трябва да се следващите стъпки от страна на родната ни църква ? Знаем, че бе определена комисия начело със Старозагорския митрополит Киприан.


- Може би, вместо трактати и упражнения на псевдоексперти по канонично право, се налага изясняването на гореспоменатите въпроси и положения, благодарение на които ще се разбере чия всъщност е „протегнатата ръка" към БПЦ. Тогава създадената от Светия Синод Комисия би могла да прецени дали да о(т)каже пълно съдействие по македонското писмо.


- Темата за Македония ще остане актуална и през идната 2018 г. Ще продължим ли да реагираме емоционално по горещата тема, според вас и до къде ще стигнем?


- Народът Божии в България и Македония е свързан духовно, културно, исторически. Насилственото разделение, на което е подложен този народ, за жалост беше препотвърдено от политическата грешка през 1992 г. за това няма как този въпрос да бъде решен едностранно и без сериозно преосмисляне и дори предефиниране на историческите факти.
Ако проблемите със статута на схизматичната МПЦ-ОА се окажат непреодолими, къде по-добър вариант е вместо един народ да принадлежи към две държави, да принадлежи към една Църква. Това би могло да стане чрез присъединяване на т. нар. МПЦ-ОА към диоцеза на БПЦ като 16 епархия, в която на службите да се поменава българският патриарх Неофит.
Ние, българите, страдаме и ни боли, за обичния наш братски народ в Македония, като им желаем истинно благоденствие, но в случая историята с това писмо и създадената около него ситуация, определено не очертава тенденцията за решението му, а напротив.
Затова през предстоящата година, уповавайки се на Божията премъдрост, на първо място да отправим молитвите си към Всеподателя този дългогодишен проблем да бъде решен възможно най-скоро и по най-добрия начин. За да може отново по тези земи да се върне благоденстващото братолюбие, когато заедно в един глас да се удостоим с радостта от истинния живот в Църквата, защото: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!" (Пс. 132:1).


*Василианна Мерхеб е политолог, взима активно участие в църковния живот на БПЦ


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:50 · 19.12.2017
Единственото нещо е сержант Цуци Цветанов да се захване с тоя проблем и къде с лошо и простотия, къде със заплахи и рекет да се опита да склони руския патриарх да се намеси и разреже този възел. Той може да вземе на помощ Бичко и Тончо – Бичко да се мазни пред руснака, а Тончо да извади стари документи от архива и да разтръби, че Русия и Путин са виновни за всичко. Включително и за мораториума върху лекарствата за тежки болести у нас и за Брексита. И за ракетата с атомен заряд на Ким Чен Ун...
Потребител · 16:47 · 19.12.2017
Не виждам как ББ си е представял да отърве македонската църква от сръбската схизма. Сръбският патриарх няма да снеме схизмата от македoнската църква , защото е упорит като магаре и единственият , който е в състояние да го убеди, е московският патриарх. Също той е в състояние да се противопостави успешно на Вселенския патриарх.Но Баце и Цуци Цъ си влошиха до предел отношенията с Русия: Баце нарече Русия наш основен враг, а Цуци категорично поиска да вземем всички мерки за отстраняване на влиянието на Русия върху България и Балканския п-в.
Потребител · 16:42 · 19.12.2017
ББ не трябваше да се ангажира с решаване на този проблем. Сръбският патриарх няма да снеме схизмата. ББ пък е на нож с Русия, обявявайки за за ОСНОВЕН ВРАГ НА БГ, което предполага, че руският патриарх, който е в състояние да се противопостави на Вселенския и да убеди сърбите, нищо чудно да си замълчи. Сърбите играят комбина с гърците и ако ние признаем автокефалност на МПЦ , можем и ние да изпаднем в схизма. ББ като забърка тази каша, да се оправя. Защо ББ не задели Цв.Цв., Бичко и Тончо Тодоров да решат този проблем?
Потребител · 13:27 · 16.12.2017
руска еврейка завършила църковно право или как да се ликвидира културата на древнаБЪЛГАРИЯ съхранена от охридската епископия която в момента е на територията на македония и то точно заради руснаците
Потребител · 17:27 · 14.12.2017
Тая сърбоманка еврейка ли е, арабка ли е, не я звам каква е тая фамилия Мерхеб, но да си трае най-добре, защото е гола вода!
Магдалина · 16:33 · 14.12.2017
Вижте, какво нас ни топли това, че Македонците ще ни нарекат Майка църква. Те искат да ги признаем за отделна такава. Още повече те са отправили първо въпроса си към Вселенския патриарх и той е каза: "ОК, но няма как да се казвате Македонска, защото Македния е област, която влиза и в гръцките предели." И за тези, които не са наясно Александър Македонски не е македонец, а си е чист грък, така че гърците имат съвсем оправдани претенции към това название.
Потребител · 22:25 · 13.12.2017
значи тая предлага македонците да хвалят нашия патриарх което не би било лошо от наша гледна точка но като се вземе впредвид и това как им раздаваме паспорти как карат коли с бг номера то да им внесем катаджии полицаи и пари да им печатаме защото и парите ни се радват на уважение там каката все пак пише платена статия и я гони едно чувство дето няма да ни донесе друго освен война поради намеса във вътрешните работи на съседна държава срещу което първо ще скочат гърци и турци
Потребител · 22:16 · 13.12.2017
разбира се че има политическо послание а то е да свържем съдбините си по здраво макар и в две държави ти история не си ли чела древния РИМ на колко народи е дал право да се самоопределят и въпреки всичко ги виждаме отново заедно в ЕС това май е същата политика
Потребител · 22:10 · 13.12.2017
каква грешка е имало 92г ма краварке че признахме македония та ти да не искаш война на балканите та ние сега в тази държава не можем да си оправим хората да мислим за още територия е и какво като мизия тракия добруджа и македония са българска земя дали сме им право сами да определят съдбините си а без църква не може какво не ти е ясно защо ние им помагаме а не руснаците или сърбите ли ами и те вече се досещат кой им е приятел нали руснаците ни разделиха а сърбите ги коткаха и променяха езика
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент