Църковното писмо от Македония крие политическа завера

Църковното писмо от Македония крие политическа завера | StandartNews.com

- Свидетели сме на исторически събития. Мечтата на мнозина българи – Македония да се обърне към България се сбъдва. И това не само политически, но и църковно. Македонската православна църква пожела Българската православна църква да й бъде „църква - майка". Появиха се обаче доста различни мнения по темата. Има ли проблем в обръщението на МПЦ?

- Пресилено е твърдението, че схизматичната МПЦ-Охридска архиепископия е пожелала БПЦ да ѝ бъде църква-майка. Първо, защото никъде документално не фигурира надлежна фактическа обосновка за това, и още повече, че статутът на това писмо е силно съмнителен. Второ, защото канонично БПЦ по своя Устав е правоприемница на Охридската архиепископия и няма как тя да стане един вид майка на себе си. За да бъде взето отношение по въпроса за т. нар. писмо, трябва да бъдат изяснени следните положения:
Легитимно и действително ли е писмото, след като от показаните тв кадри излиза, че е подписано единствено от архиепископа на т. нар. МПЦ-ОА Стефан? Еднолично ли е неговото решение?
Ако лицето Врабевски е съавтор на въпросното писмо, значи ли това, че той диктува дневния ред на „архиепископ" Стефан?
Защо липсват подписите на съборния синодален състав от т. нар. МПЦ-ОА върху показаното писмо?
Ако има други подписи, къде са положени те, колко са и в единодушие ли са?
Имало ли е заседание в пълен състав, на което да е одобрено въпросното писмо?
Кого представлява това писмо, след като не е било споделено с богомолния народ на Македония?
Защо членовете на Светия Синод научават основно за писмото не по надлежния ред, а от медиите?

- Може ли да се говори за някакви задкулисни игри и политически натиск във връзка с писмото ?

- Не е изяснено към момента в качеството си на какъв „бдеше" пред Светия Синод военният министър и вицепремиер и доколко това кореспондира с неговите права, задължения и компетенции. Евродепутатите Ангел Джамбазки от ВМРО и Андрей Ковачев от ГЕРБ призоваха пред медиите за промяна на църковния канон, щом ситуацията го налагала, а това също е скандално.
Нима това не е противоконституционна намеса в делата на БПЦ?
Интересно е предположението кой допусна и заблуди премиерът Бойко Борисов да отиде на територията на схизматичната МПЦ-ОА, където да трябва да целува ръце на нелегитимни духовници и за капак да провежда междудържавническа среща на същата територия.
Друго смущаващо положение е и фактът, че за реализирането на този зле режисиран сценарий с противоканонична цел, се оказаха съпричастни и някои синодални служители.
В последно време те демонстрираха нестихваща ангажираност и отношение по темата чрез ежедневни публикации в социалните мрежи, и дори в преки участия в българските медии.
Неизвестно как тези хора се оказват част от официални и неофициални срещи с представители от българска и македонска страна, датиращи отпреди появяването на писмото. Оказва се, че с редица свои действия те се представят като активни и неприкрити застъпници на концепцията на въпросното писмо.

Според теорията на конспирацията такива факти могат да послужат да бъде обяснено натрапчивото предположение, че тези синодални служители може и да са се съгласили с някаква роля на посредници и активни радетели за осъществяването на идеята на въпросното македонско писмо. В случая това поражда логичното питане дали такова положение не би могло да работи в полза на някаква „пара-църковна ултра-македонистична и про-евроатлантическа" идея за незабавно придобиване на автокефалност на схизматичната МПЦ-ОА, което да бъде катапулт за постигане на бъдещо членство в ЕС, това засега са само догадки.
Интересен би бил също отговорът на въпроса от какъв характер – частен или служебен – е демонстрираната ангажираност на тези синодални служители? Понеже такова изяснение би могло да помогне за това да бъде подреден пъзела на предполагаемата „македонската завера" и да стане ясно дали споменатите служители не са приели ролята на „апостоли" на някакво новозараждащо се „георелигиозно-революционно движение", което крие видими и невидими цели.

- Какви според вас трябва да се следващите стъпки от страна на родната ни църква ? Знаем, че бе определена комисия начело със Старозагорския митрополит Киприан.

- Може би, вместо трактати и упражнения на псевдоексперти по канонично право, се налага изясняването на гореспоменатите въпроси и положения, благодарение на които ще се разбере чия всъщност е „протегнатата ръка" към БПЦ. Тогава създадената от Светия Синод Комисия би могла да прецени дали да о(т)каже пълно съдействие по македонското писмо.

- Темата за Македония ще остане актуална и през идната 2018 г. Ще продължим ли да реагираме емоционално по горещата тема, според вас и до къде ще стигнем?

- Народът Божии в България и Македония е свързан духовно, културно, исторически. Насилственото разделение, на което е подложен този народ, за жалост беше препотвърдено от политическата грешка през 1992 г. за това няма как този въпрос да бъде решен едностранно и без сериозно преосмисляне и дори предефиниране на историческите факти.
Ако проблемите със статута на схизматичната МПЦ-ОА се окажат непреодолими, къде по-добър вариант е вместо един народ да принадлежи към две държави, да принадлежи към една Църква. Това би могло да стане чрез присъединяване на т. нар. МПЦ-ОА към диоцеза на БПЦ като 16 епархия, в която на службите да се поменава българският патриарх Неофит.
Ние, българите, страдаме и ни боли, за обичния наш братски народ в Македония, като им желаем истинно благоденствие, но в случая историята с това писмо и създадената около него ситуация, определено не очертава тенденцията за решението му, а напротив.
Затова през предстоящата година, уповавайки се на Божията премъдрост, на първо място да отправим молитвите си към Всеподателя този дългогодишен проблем да бъде решен възможно най-скоро и по най-добрия начин. За да може отново по тези земи да се върне благоденстващото братолюбие, когато заедно в един глас да се удостоим с радостта от истинния живот в Църквата, защото: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!" (Пс. 132:1).

*Василианна Мерхеб е политолог, взима активно участие в църковния живот на БПЦ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай