Тръмп не бива да пренебрегва България

Премиерът Борисов провежда мащабни реформи, но президентът Радев гледа към Кремъл

Тръмп не бива да пренебрегва България | StandartNews.com

Скорошните събития в Турция и Русия повишиха стратегическата важност на България за САЩ, НАТО и ЕС. През изминалото лято НАТО проведе мащабни военни учения в страната, в които участваха над 25 000 войници от 20 страни-съюзници. И въпреки увеличаващото се военно сътрудничество през изминалите години, сегашната политическа динамика в страната заплашва да подкопае връзките на България с военния алианс и да осигури на Кремъл нова опора в бившия съветски сателит.

Сегашната политическа обстановка в страната се дължи на икономическите и политическите предизвикателства, пред които тя е изправена. Въпреки, че страната преминава през мащабни промени - както в политиката, така и в икономиката - от 1990 година насам, България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. В момента БВП възлиза само на 152 млрд. долара (всъщност според публикуваните данни бюджетът за 2018 г. е 109,817 млрд. лева- б. р.).

Средният доход на глава от населението възлиза на едва 456 долара месечно. Това дори не е и половината от средното за ЕС. Безработицата е почти 11%, което е доста над средното за ЕС, което е под 10%. (Според последните данни тя е 5,9%, което ни нарежда на 11-то място сред всички членове на Европейския съюз -б.р.).
За да може икономиката на страната да расте, тя трябва да реши три големи икономически въпроса.

Първо – да диверсифицира икономиката си.

Второ - България трябва да повиши производителността на труда.

И трето – България трябва да реши демографския си проблем, който в момента се наблюдава из целия Европейски съюз.

Що се отнася до политиката, България ще трябва да работи за стабилност и приемственост. Българският преход от комунистическа диктатура към демокрация трябва да доведе до желаните резултати – по-етично, всеобхващащо и прозрачно управление. При това, толерансът към повтарянето на грешките от миналото в управлението е намалял. Тоест, тези промени трябва да доведат до приемането на личните свободи и зачитането на основните човешки права. И в двете насоки, България изостава зад останалите членки на ЕС.

Според последното социологическо проучване, обнародвано от Брюксел относно удовлетворението от живота, България се нарежда на дъното. Българите средно са дали 4.8 точки по 10-балната скала за щастие – доста голяма разлика спрямо вторите най-нещастни в ЕС, португалците, които са оценили качеството си на живот с 6.2 точки.
Основната причина за сегашния флирт с Русия може да се намери в първоначалните високи очаквания, по-специално спрямо САЩ и Западна Европа. След като тези очаквания не станаха реалност, мнозинството от българите изгубиха доверие в демокрацията на Запада. За да се добави и психологически удар по екзистенциалната травма, българите са убедени, че промените в страната им не текат в правилната посока.

Настоящият премиер Бойко Методиев Борисов, който пое властта за първи път през юли 2009 година, кара трети мандат. Той е единственият политик в историята на модерна България, който печели избори четири поредни пъти. Той основа своята политическа партия ГЕРБ, докато все още бе кмет на София. По време на първия му мандат той заложи на политики за модернизиране на остарялата инфраструктура на България и борба с корупцията. Неговото първо правителство одобри амбициозни реформи в енергийния сектор, включително разширяването на проучванията и развитието на източниците на възобновяема енергия. Също така, чрез специални полицейски звена, правителството на Борисов агресивно започна да се бори с организираната престъпност и да затвърждава силата на закона. В крайна сметка той модернизира правителството, елиминирайки редица министерства и агенции.

Вторият и третият мандат на Борисов обаче бяха опорочени от опозицията в бившата „силно комунистическа страна" и носталгията на българите по държава, която се очакваше да им осигурява всичко от люлка до гроб. С преизбирането си за още един мандат през май тази година, Борисов се впусна в нови реформи, имащи за цел да сближат страната с по-успелите страни в ЕС. Три месеца след поемането на властта новото правителство на Борисов обнародва своята програма за управление за следващите четири години. Програмата предвижда мащабни реформи в политиката, икономиката, правосъдието, социалната сфера, отбраната, енергетиката и туризма. Премиерът Бойко Борисов е най-популярният политик в страната и се смята за „човек на народа", но въпреки това той си има и своите критици.

Румен Радев, новоизбраният социалистически президент на страната, настоява, че премиерът е направил груба стратегическа грешка, отдалечавайки се от Русия през изминалите години, и активно се стреми да подсили връзките си с Кремъл. Сега не е времето за колебание или за забавяне на действията. Обръщайки поглед към България, ръководството й и реформите й, президентът Тръмп може да наложи американските интереси в региона, включващи Черно море и южния фланг на НАТО. Независимо от това, че САЩ и България не са били близки през ХХ век, когато в региона доминираше Съветският съюз, страната подкрепи НАТО още преди да стане член на алианса. Бъдещото пренебрегване на България може да доведе до още политическа нестабилност, икономическа стагнация, безредие и анархия, а дори и до гражданска война.

Затова президентът Тръмп и неговата администрация трябва да контрират руските амбиции и турското двуличие в Черно море, Средиземно море и Близкия изток.

*Авторът на статията д-р Миклош К. Радвани е вицепрезидент на американската неправителствена организация Frontiers of Freedom (Граници на свободата). Бяга от комунистическия режим в Унгария в пика на Студената война.
Експерт по геополитика, национална сигурност и международни отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай