Терористи по неволя

Терористи по неволя | StandartNews.com

Не ни трябват ИДИЛ и "Ал Кайда", пуснахме си антракс сами

Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се, гласи знаменитата фраза на Остап Бендер. Делото на самоубийците е дело на самите самоубийци, доказва българският опит в това отношение. Целият свят живее днес под дамоклевия меч на едно евтино и смъртоносно оръжие - биологическото. Защото лесно може да го набавят и употребят всички ислямски и неислямски терористи по света, на които изобщо не им пука за Женевската конвенция. И сега всеки пакет без ясен подател, получен в държавна институция или посолство, предизвиква паника, почти равносилна на тази, която е предизвикал през 1938 г. Орсън Уелс, четейки по нюйоркското радио откъс от "Война на световете". Ами, ако вътре има смъртоносни бактерии? Я на антракс, я на сибирска язва, я на нещо друго, което е в състояние да превърне милионен град в декор от филм на ужасите.

Подобни фентъзи сценарии не важат за България. Нас биотерористите отдавна са ни зачеркнали от списъците си. Просто защото знаят, че сме

такива юнаци и непукисти, че един ден сами ще се изпотровим

Не става дума за самозвани гъбари, които всяко лято пълнят "Пирогов", защото не могат да различат печурка от мухоморка. Или за още по храбри авджии, които бързат да си хапнат месце от току-що застреляния глиган. Но наистина само в България министри и други висши държавни мъже смело вечерят в ресторант с телешки пържоли от тренжорна, заради чийто продукт още 22 кръчми и 2 хотела в морската ни столица са били затворени. А са били затворени, защото там е попаднала болна от антракс крава. И сега цяла Варна мина на таратор, пържени картофки и риба. За всеки случай, въпреки уверенията, че огнището на зараза е локализирано и обезвредено. Само дето в България има не едно, а цели 30 стационирани огнища на антракс, както призна министърът на земеделието г-жа Десислава Танева. За такава мрежа от терористични клетки "Ал Кайда" и ИДИЛ могат само да мечтаят. Министър Танева обясни още

как се колят и продават незаконно болни животни

А както се видя от конкретния случай, една крава може да изтрови цял град. Защото първо вирусите ще заразят месото на цялата кланица, то пък ще тръгне по ресторантите във вид на стотици порции. Става направо "синджир марка", както гласи позабравеният български коментар за такива случаи.

Синджир, който трудно може да бъде скъсан. Защото ветеринарните лекари не са полицаи, да да дебнат нощем кой коли тайно някакво животно. Както и да ходят подир походите на ловните дружинки, за да проверят дали отстреляното прасе няма трихинелоза. Контрата сега е в ресторантьорите. Които плащат за мърлявщината на транжорната и на инспекторите, изпуснали заразата. Защото антракс истерията не е прецедент. Редовно се тровим, особено лятото, и без да ни връхлитат епидемии, а от "невинно" безхаберие.

Ако не със синя пъпка, то с банички с боза

А най-важното - всичко това е можело да се предотврати, ако овреме е започнало разследване около болестта на пастира Румен Стоянов от село Млада гвардия и продажбата "под масата" на кравата с антракс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай