Темида, милостивата

Темида, милостивата | StandartNews.com

Справедливостта да възтържествува - това ще е истинската съдебна реформа

Докато политиците се прегръщат в "исторически компромиси" за съдебната реформа, съдът намали присъдата на Чеци, а прокуратурата прекрати разследването срещу кмета на Несебър за строителството върху дюните. Човекът, убил невинния Паоло от Стара Загора, бе осъден на 6 години ефективен затвор за причиняването на детска смърт, но обжалва и нищо чудно дори да спечели. Особено като се има предвид, че първоначално присъдата му бе 3,4 години - вероятно защото отнемането на детски живот не се смята за чак пък толкова голяма щета.
Това са все исторически компромиси - с правосъдието, съвестта и морала не само на магистратите, които водят тези дела. А с Темида като цяло. Както са исторически компромис братя Галеви и осъденият за убийство в дискотека "Соло" Илиян Тодоров, успели да изчезнат от държавата със скоростта на светлината, още преди да им бъдат прочетени присъдите.
Всъщност,

историческият компромис вече е с представата ни за правда

защото онова, заради което би трябвало да се проведе съдебната реформа, е именно възможността правосъдието да възтържествува. Не в лицето на един-единствен корумпиран магистрат, който ще лежи в затвора и благата вест за това обходи медиите и социалните мрежи като вестта за ходенето на Исус по водата. Хората, които правят всички видове реформи в тази сфера, удобно забравят, че съдът и прокуратурата съществуват именно заради това - в крайна сметка хората да останат със съзнанието, че има някаква правда, има механизъм за нейното установяване и за въздаването на справедливост, и той работи. Без такъв механизъм държава просто не съществува. Ако тя не може да гарантира спазването на правата ти и възмездието за тяхното нарушаване, какъв е смисълът да я има? В този ред на мисли - спомняте ли си Яна? Момичето, търсенето на чиито убийци започна след протест на приятелите й в социалните мрежи, че никой не издирва извергите? Първоначално зад решетките бе вкаран друг.

Впоследствие неговото задържане се оказа грешка - и след цяла кампания срещу него, предназначена за измиване на ръцете заради фалстарта на разследването, той бе пуснат и бе задържан Чеци. Вчера Софийският апелативен съд излезе с постановлението за намаляване доживотната присъда на Чеци на 19 години с прелюбопитната формулировка, че престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, но не "с особена жестокост". Тук можем да си играем на "открийте разликите" в двата начина на формулиране, макар че ще се позатрудним с намирането им. Както и ще се позатрудним с намирането на разликите при онзи случай, когато на две инстанции обвиняем бе осъден и след това помилван с почти едни и същи мотиви на съда.
Въпросът вече е в това, че в общественото съзнание не остава усещането за справедливост на съдебната система, което пък създава усещане за обреченост на реформите в нея. Тръгващите на битки с Темида

сякаш влизат в "Процесът" на Кафка

само че подплатен финансово. Потърпевши за "дреболия" от сорта тежка контузия при катастрофа с пиян шофьор, се отказват да водят дела и подписват споразумения, защото не издържат да гледат гаврата с мъката си всеки път, когато погледнат в очите на подсъдимия. На която и да било инстанция. Като десетките жертви на шофьора, убил малкия Петьо от Панагюрище, които така и не посмели да заведат дела срещу човека, който ги е сгазил точно толкова брутално, колкото всеки ден е газил закона. Това е справедливостта в България на всички равнища - платиш ли, можеш да газиш. Имаш ли пари да се откупиш, ти се полага една по-особена справедливост. Такава, при която като във видеоигра минаваш на по-високото ниво на Темида, където правилата са по-различни. Впрочем ние сме свикнали да живеем с Темида на две нива, или може би дори на повече. Тя е част от един изначален исторически компромис, че сме се родили между 41 и 44 градуса географска ширина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай