Темида като Франкенщайн

Темида като Франкенщайн | StandartNews.com

Оневиняването на Батко е поредният пирон в ковчега на съдебната власт

След 6-годишна съдебна епопея аферата "Батко и Братко" стигна до първата си присъда. Оправдателна. Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев с лекота бе оневинен от Софийския градски съд /СГС/.

Днес малцина си спомнят, но през 2008 г. сериозни трусове по държавните върхове предизвикаха разкритията, че той е сключил 8 строителни договора за 120 млн. лв. с братята си Бойко и Емил Георгиеви. В отговор Брюксел тутакси безапелационно ни спря предприсъединителните фондове ФАР, САПАРД и ИСПА. Тогавашният премиер Станишев бе принуден да тръгне към сериозни размествания и да назначи за ресорен вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева. Благодарение на нейните усилия част от фондовете бяха отпушени.
По-късно разследването срещу "Батко и Братко" се развяваше като знаме на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Прокурори и министри години наред се тупаха в гърдите,

че у нас вече няма недосегаеми

и че законът ще се стовари с цялата си сила срещу грешниците, независимо колко са тлъсти портфейлите им и дебели връзките им във властта. Ексшефът на пътния фонд бе заклеймен, а строгите законници дори наложиха запор върху негово имущество за 4,1 млн. лв.
Вчера обаче от съдебната зала Веселин Георгиев излезе невинен като архангел и след приключването на съдебните процедури той ще има свещеното право дори да съди държавата в Страсбург заради бавното правосъдие. Разбира се, преди това ще се произнесат още няколко съдебни инстанции.

От оправдателната присъда се налагат няколко извода. Ако съдиите са прави и Георгиев е невинен, това означава, че срещу неговото "честно име" през 2008 г. е била организирана мощна черна кампания, включително с участие на хора от тогавашното правителство. Пропагандата по дискредитирането му е продължена при следващите управления, включително и при двама главни прокурори. Ако пък подсъдимият с нещо е нарушил правилата, след като подчиненият му пътен фонд е дал поръчки за 120 млн. лв. на братята му, тогава е ясно, че или прокурорът не се е справил с грамотното формулиране на обвинителния акт, или пък съдът

по една или друга причина си е затворил очите

пред подкрепените с доказателства обвинения.
Резултатът от съдебната сага във всички случаи е обезкуражителен за българското общество и вероятно ще бъде посрещната изключително зле в Европейската комисия, нагърбила се с неблагодарната задача да осъществява надзор.
В контекста на обявената съдебна реформа решението по казуса "Батко и Братко" трябва да светне червената лампичка за управляващите. Въпросът е дали замяната на едни процедури с други при подбора във Висшия съдебен съвет /ВСС/, а дори и неговата тотална кадрова подмяна ще доведат до значим съдържателен ефект. Другият проблем е дали прокуратурата може и трябва да продължи да съществува в същия вид като държава в държавата, неподвластна на никого.

Съдебните реформи, провеждани в течение на целия преход, родиха Франкенщайн, който поругава всяка идея за справедливост и правова държава. Нещо повече, всяко поредно правителство се превръща в безпомощен заложник на съда и прокуратурата, и всичките му усилия за борба с престъпността се препъват в прага на независимото битие на прокуратурата и съда.

Браво, колеги, скоро ще ни тричат хората!

възкликна вчера членът на ВСС Камен Иванов по повод на проваления избор на шеф на Софийския апелативен съд. С неадекватните си следствия и присъди на фона на изчерпаното обществено търпение, жреците на Темида сами приближават часа, в който "народната любов" може да избухне по неприятен за институциите начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай