Танцуващият с вълци

Танцуващият с вълци | StandartNews.com

Въпреки другарския огън Сергей не допусна столетницата да се разцепи

За 13 години начело на БСП Станишев направи два кабинета и стана социалист №1 в Европа

Всеки решава сам кой вълк да нахрани, същото важи и за политическите сили. Това казва соцлидерът Сергей Станишев на делегатите на 47-ия конгрес на БСП през 2008 година, след като им припомня притча с индиански мотив. Станишев е премиер, България е вече член на ЕС, икономиката отбелязва растеж. Но в партията ври от вътрешнопартийни критики. А ето и поучителната история: "Стар индианец разказва на внука си: "В душите ни се борят два вълка - единият е на гнева, завистта, недоволството, а другият - на радостта, мира, любовта, щастието и надеждата. Внукът попитал:"Кой вълк побеждава?". А дядото отговорил: "Този, когото нахраниш"". Кой вълк хранеше 13 години от председателския кабинет на "Позитано" Станишев? Ако се съди по позицията му на върха на ПЕС - явно е бил щедър към втория.

Наблюдатели отчитат успеха на Сергей като изключително признание за БСП. Други са склонни да гледат на поста на Станишев като на лична кариера. Но фактът, че българин, председател на БСП стана президент на ПЕС, е най-значимото събитие в новата история на столетницата. И аплодирано от София до Брюксел.

Европейският поход на Сергей започна още в първите му години на лидер на БСП. Като международник на "Позитано" Станишев работи няколко години за изкарването на БСП от тоталната изолация. Но през декември 2001 година е посочен от Георги Първанов за свой наследник. Никой от червените функционери от това време не е подозирал, че Станишев ще остане 13 години на върха на партията. Да не говорим, че конгресният двубой с Първанов през 2012 година щеше да звучи като политическо фентъзи в първите месеци на новия председател Станишев. Но в същия жанр би попаднала тогава и хипотезата за "БСП член на ПЕС".

Само три години след като поема кормилото на столетницата, Сергей кани на традиционния събор на Бузлуджа президента на Социалистическия интернационал Антониу Гутериш. Визитата е лична заслуга на Станишев. И показва, че БСП стопява ледовете с левите партии по света. Гутериш поздравява червените на български език: "Здравейте, другари! Успехът на левицата ще бъде успех на социалистите по целия свят!". Станишев е рамо до рамо със социалист номер 1. Апаратът гледа недоверчиво на другарската прегръдка между момчето от международния отдел и внушителния Гутериш. И очаква от Станишев да се върне обратно в кабинета на международниците след 6 месеца или след 1 година.

Е, след няколко месеца председателят на БСП събира своите на извънредно заседание. Но за да им съобщи новината, че БСП вече има пълноправно място в редиците на Социалистическия интернационал. Следват поредица от дипломатически совалки. И през 2005 година Станишев постига и членството на БСП в Партията на европейските социалисти. И Гутериш и още няколко знакови социалисти от европейската сцена започват да помагат в кампанията на страната ни за членство в ЕС.

На 25 юни 2005 година у нас се провеждат парламентарните избори, а през август 2005 година Сергей е вече е министър-председател.

На 1 януари 2007 година членството ни в ЕС е факт. А новината е предхождана от убеждаване на всичките 25 парламента в държавите членки. И от спорове и отстояване на националните ни позиции в Германия, Швеция, Франция, Англия. "Отхвърлихме за кратко време титанична работа", признава след време Сергей. И си спомня как по време на пресконференции западните журналисти са го питали дали министрите у нас ходят с бронежилетки.
Решава се да приеме предизвикателството и да се изправи на най-голямата пресконференция в Брюксел в присъствието на представителите на над 70 световни медии. Следват над 20 интервюта в рамките на 24 часа. Медийният маратон дава резултат. След още 2 години обаче Станишев е подложен на нова канонада от въпроси. Вътрешнопартиен обстрел преследва лидера на социалистите заради загубата на изборите през 2009 година. Станишев е готов да хвърли оставка. Но се изправя пред делегатите на конгреса с изповед: "През последните седмици по мой адрес прозвучаха тежки обвинения, че съм лъжесоциалист, момченце, зайче, извадено от ръкава на президента (Георги Първанов, б.а.), че съм кукла на конци, която е ръководена едновременно от Ахмед Доган, от "Дондуков" 2, от анонимните съветници, че не съм и биткаджия". И продължава: "Не можах да надприказвам Бойко Борисов, но честно казано, не мисля, че се е родил такъв. Това е моята изповед пред вас. Вие решавайте дали имам основание да бъда лидер на партията оттук насетне. Независимо какъв ще бъде вашият избор, аз никога няма да престана да работя за БСП". И на 18 октомври 2009 година Станишев остава лидер на БСП.

Но приятелския огън не секва. Затова и на пленума от 5 юли тази година Сергей запита червените: "Може ли да се самоизяждаме отвътре непрестанно и да печелим битки? Та имаше ли една, поне една кампания, в която всички да сме заедно? В която да не се охулваме взаимно? Как да се биеш с политическите опоненти, когато постоянно трябва да пазиш гърба си от своите?!". След това се зарече, че няма да сяда нито на първия, нито на последния ред. Но ще продължи да работи за единството и укрепването на левицата. "Смятам, че позицията ми на президент на партията на европейските социалисти ми дава достатъчно авторитет и основания за това", каза с твърд тон Станишев.
И даде старт на лидерската надпревара в БСП. Само след ден - на 27 юли, социалистите ще гласуват за нов председател на столетницата.

"Има опасност да изпуснем духа на личните амбиции, сметки и вражди от бутилката", предупреди актива Станишев. И призова към отговорност социалистите. А речта си завърши с "Да живее България!".

На 27 ноември 2011 година произнася същата фраза. Тогава Сергей е аплодиран на крака в сърцето на Брюксел от всички леви лидери в Европа. Станишев е избран за президент на ПЕС с пълно мнозинство. "Това са аплодисментите за България и за БСП", казва соцлидерът. Очаквано, през септември 2012 година Станишев е преизбран от върха на ПЕС за пълен президентски мандат. Очаква се и през 2015 година Сергей да направи кампания за лидер на европейските социалисти.

А след извънредното заседание на 48-мия конгрес на партията на 27 юли Станишев ще поздрави новия председател на БСП. И вероятно ще има разговор на четири очи с него. 13 години са твърде много време и силно се съмнявам, че Станишев помни в детайли първите си дни в кабинета на лидера на БСП. Със сигурност обаче ще запечата в съзнанието си думите на легендарния Стефан Данаилов от неделя. Любимецът на поколения българи Ламбо ще се изправи пред делегатите, за да вдигне на крака залата с реч. Данаилов няма да спести критиките, но ще бъде щедър и на признанието към Сергей. А то е, че след 13 години на поста председател на БСП Станишев постигна най-високия връх за партията - българин стана президент на ПЕС. И това е най-знаковото признание за лидера на родните социалисти. Затова и в НДК Ламбо ще прегърне отново Станишев. За да му каже пред всички отново, че е неговото "мъжко момче".

Като озверяла глутница сме

Из речта на Сергей Станишев пред Националния съвет на БСП на 5 юли 2014 г.

Гледам какво се случва между нас по медиите в последните седмици и искам да ви задам въпроса, с който Ламбо откри този парламент: "Какво ви става, бе, хора?". Искам да благодаря на десетките хиляди наши членове и симпатизанти, които, въпреки помията, която се излива, запазват вярата в нашите идеи и партията. Искам да запитам най-активните и гръмогласните от нас, които се опиват от собствената си оригиналност, дали се замислят, как изглеждаме в очите на тези хора?

Нима омразата стана по-силна от каузата? Нима загубихме умението да разговаряме нормално - и политически, и човешки? Знаете ли как изглеждаме отстрани - като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си?

Мнозина се спотайват и чакат постове

Из словото пред 48-ия конгрес на БСП от 16 февруари 2013 г.

Днес БСП се бори за България. Не може да се борим за депутатски места на малцина и на това да бъде подчинена политиката и кампанията на партията. Този път личностите трябва да водят БСП напред, да теглят.
Ще бъда откровен докрай. В БСП има мнозина, които и от години водят битката с нашия опонент, и други все по активно се включват и виждат необходимостта от нея. Но мнозина другари все още се спотайват, изчакват и междувременно си разпределят постове. Но който разпределя постове сега, трябва да знае, че няма да ги получи, ако с това се занимава!

Когато през 1940 г. Чърчил се обръща към британските граждани с призив да го подкрепят в намерението му да воюва, а не да се договаря с Хитлер, той казва: "Нямам какво да предложа друго, освен кръв, тежък труд, сълзи и пот". Сълзи вече има, насилието и кръвта трябва да бъдат избегнати на всяка цена. Време е да се захващаме за работа и с труд и пот да направим нещо смислено за хората и за страната! Да дадем надежда!
Когато Чърчил е казал това, Англия е била единствената велика сила, единствената страна, изправила се срещу Хитлер. Днес БСП е единствената партия, която се противопоставя последователно, не конюнктурно, не със завои, и категорично срещу ГЕРБ. Ние сме последният рубеж, последната защитна линия. Зад нас е България!

Влязохме в спиралата "скандал след скандал"

Из речта пред 47-мия Конгрес на БСП на 18 октомври 2009 г.

Има ли някой в тази зала, който иска от конгреса да излезе основното послание, че тук сме се събрали едни хора, една клика, която се ръфа с ожесточение, пръска злоба и прилича повече на банда негодници, отколкото на съмишленици, които искат да изправят партията си на крака. Кой тук иска това? Кой иска да създадем мит в обществото, че БСП е партия морално и кадрово неспособна да се справя с проблемите на хората.

Влязохме в спиралата "скандал след скандал", всяка седмица в публичното пространство се лансираха "разкрития" за злоупотреби с власт и държавни средства.

В ръководството на партията започна да се нагнетява мнителност и взаимна подозрителност. Такава е обстановката и в момента.

Коя е моята грешка: през 2007 година предложих Изпълнителното бюро да се разпусне и да се свика извънредно заседание на конгреса. Конгресът прати силно послание за промяна, но не получи адекватно продължение след приключването му. Моя е отговорността, че след конгреса не направих очакваните от партията и обществото персонални промени в Изпълнителното бюро и допринесох за създаването на усещане, че партията само говори, а не прави нищо.

Вдигнах летвата високо

Пред заседание на 47-мия конгрес на БСП от 22 ноември 2008 г.

Когато в края на 2001 г. поех лидерството на БСП, едва ли съм бил този лидер, който сте очаквали да бъда - не бях готов, бях дори смутен, бях за повечето хора непознат. Когато станах министър-председател с вашата подкрепа, не знаех колко високо трябва да е летвата. Сега знам и имам увереност да я вдигна много високо.
Независимо от това вие бяхте и сте моя гръб през всичките тези години и ми дадохте възможност да се науча, да получа самочувствие, да стоя без страх пред вас, да имам силата да водя тежки битки с нашите опоненти. Вие ме назначихте да свърша една обществена работа и аз мисля, че се справих, навярно съвсем не идеално и при никое положение - безгрешно.

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

Ще доминира на европейската сцена

Денис Макшейн, британски министър по европейските въпроси (2002-2005) пред The Globalist, май 2014 г.

Сергей Станишев е името, което ще чувате все по-силно в Европейския съюз. 47-годишният лидер на ПЕС ще бъде един от ключовите политически фактори в Европа след изборите на 25 май. Станишев е говорещ меко, дълбокомислен и аналитичен политик в рязък контраст с необмисления, креслив стил на по-голямата част от политическата класа в югоизточната част на ЕС. Политиците, които вземат решенията в големите столици, скоро ще трябва да опознаят отблизо Станишев. Той се оказа особено ефективен председател на ПЕС. Станишев постигна голям удар, когато убеди италианската Демократическа партия да се присъедини към ПЕС. Сега Сергей Станишев има номерата на мобилните телефони и правото да посещава новото поколение политически лидери на ЕС. Това са хората, които вероятно ще доминират все повече в европейската политика в следващия политически цикъл.

Интригите не могат да му отнемат успеха

Александър Симов, журналист, председател на новосъздаденото Обединение на русофилите в БСП

Сергей Станишев е много по-сложен образ, отколкото се опитват да го представят медиите и враговете му днес. Разбира се, в историята на човечеството едва ли са съществували безгрешни политици и Станишев съвсем не е лишен от грешки. Най-голямата от тях е, че той се опита да персонализира двубоя ГЕРБ срещу БСП до битка между двамата лидери. На тази територия десните партии са по-силни, защото те така или иначе нямат особено богат набор от идеи, но левицата не може да понесе такова свеждане на партията единствено и само до нейния лидер. Същевременно обаче Станишев оцеля 13 години на начело на БСП. И това съвсем не се дължи само на апаратни умения, но и на политически усет и нюх. Той е един от много малкото български политици, който е абсолютно наясно какво са случва на европейското политическо поле и заради това в позициите по външната политика винаги е точен, ясен, разбираем и полезен. Трагедията му като политик е, че той се опита да прави политика на консенсуса в страна, която е отровена от омраза и в която бабаитската показност се лансира като модел за лидерство. Това съвсем не означава, че скоро някой ще може да повтори икономическите резултати на Станишев като премиер. Това е нещото, което клюките, интригите и лъжите не могат да му отнемат. Могат да се опитват да го принизят, но подобен икономически растеж ще остане незапомнен в историята на България. Но няма смисъл от много похвали, защото историята не се нуждае от жития на светци, а от реални оценки. Всяко лидерство има своят срок на годност и полезност. Доброто в тази ситуация е, че Станишев разбра кога трябва да се оттегли без да превръща действията си в паническо бягство или проявление на закъснял реваншизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай