05:55 ч.

08.12.14

4 мин.

12743

15

0

Светът пред нова ера заради срива на петрола

от Владимир Малчев |

Светът пред нова ера заради срива на петрола

Себестойността на барела варира от $10 до $70, има вероятност пазарната да се задържи на $60


Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД


Сривът в цената на петрола променя света.


Само за няколко месеца петролът поевтиня с около 40% - спад, какъвто не сме виждали от срива на глобалната финансова система през 2008 г. Тогава отново за няколко месеца цените паднаха от 147 до 37 долара за барел. Причините са забавянето на глобалната икономика, свръхпредлагането на суровината заради шистовата революция в Северна Америка. Много вероятни са и ценови войни между основните производители. Силното развитие на нови енергийни източници и тенденциите в отделни отрасли от икономиката като автомобилостроенето, в посока, разминаваща се с традиционните горива, са също сред факторите за поевтиняването. А защо не като причина да не се търси и използването на цената на петрола като средство в геополитическите игри?


По-голямата част от специалистите са на мнение, че ниската цена на петрола не е краткотрайно явление, каквото беше през 2008 г., а начало на нова ера за черното злато, през която то трайно ще остане значително по-евтино от $90-100.


Как се отрази до момента ниската цена на петрола? Като че ли най-бърз и видим е ефектът върху Русия. Руската икономика навлиза в рецесия, инфлацията расте с пълна сила, рублата се срива неудържимо, като от средата на годината е поевтиняла с 37% спрямо долара. Международните резерви на Руската централна банка се топят бързо в безуспешни опити да се удържи курсът на рублата. Петролът и природният газ, който Русия продава предимно по дългосрочни договори на цена, базирана основно върху цената на петрола, съставляват около 70% от износа на Русия и формират около 40% от федералния й бюджет. Заедно със санкциите и изолацията на Русия от голяма част от останалия свят евтиният петрол допринася за значителен отлив на капитали от Русия. Руските газови и петролни гиганти започват да изпитват недостиг на финансов ресурс за инвестиции, нямат и достъп до западните технологии, което застрашава както обема, така и себестойността на добива. Именно това е и най-важната причина Русия да се откаже засега от "Южен поток".


Русия пропусна последното десетилетие на високи цени на природните ресурси, в които икономиката й се развиваше бурно, за да намали зависимостта си от този сектор. Мексико например научи урока си от спада на цената на петрола в началото на 80-те години на миналия век, заради който страната изпадна в дългова криза. Развивайки много други отрасли на икономиката, днес само 13% от износа на Мексико се дължи на петрола при 38% през 1990 г. Освен това правителството има доста консервативен подход, като в бюджетния си план за 2015 г. залага цена на петрола от $79, докато руският бюджетен план стъпва върху цена от $100, поради което ще трябва да бъде сериозно ревизиран.
От казаното дотук може да се направи изводът, че ако петролът остане на тези цени достатъчно дълго или поевтинее още, Русия ще бъде принудена да се промени - икономически, а вероятно това не може да мине и без политически промени.


В още по-сложно положение от Русия са страни, които също имат, меко казано, спорен статут в международните отношения. Венецуела, която изнася почти единствено петрол (90% от износа), се нуждае от цена от $120, за да балансира бюджета си. По-рано през годината бунтове сред населението срещу комунистическото антипазарно управление бяха потушени с кръв и скоро може да избухнат отново. Вечно разкъсваната от вътрешни кървави конфликти Нигерия също се нуждае от цена на барел от $120. Иран, който вече е във военен конфликт с т.нар. Ислямска държава, балансира бюджета си при цена от $136. Много вероятно е Иран да стане доста по-сговорчив за ядрената си програма с единствена цел да отпуши износа си при сваляне на санкциите от ЕС и САЩ.


"Ислямска държава" на свой ред се издържа в голяма степен от продажба на петрол от контролираните от нея кладенци, т.е. нейната сила и устойчивост също е много зависима от цената на суровината.


За страни като Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и ОАЕ засега се счита, че могат да се справят при текущите цени на петрола. Нещо повече, според мнозина анализатори някои от тези страни са частично отговорни за ситуацията с цената на петрола, тъй като опитват да поставят на изпитание все по-силната конкуренция на компаниите от САЩ и Канада, които добиват петрол и газ от шистови скални формации.


И тук стигаме до ключовия въпрос - при каква цена на петрола евентуалната ценова война няма да е от полза за никой от участниците или при каква цена добивът на петрол ще стане нерентабилен за достатъчно голяма част от производителите, така че предлагането да започне да намалява и да се задействат пазарните сили, които да повишат цената, за да намерят баланс между търсене и предлагане? Безспорно най-евтин е добивът на петрол в Саудитска Арабия - под $10 за барел. На около $30-40 се оценява себестойността във Венецуела и Нигерия. Себестойността на добива от петролните пясъци в Канада варива в широки граници - $50 до $100, най-голямото находище на шистов петрол в Северна Дакота - $42. В Русия барел петрол от основните находища на сушата се добива между $40 и $60. В Бразилия добивът вече става неизгоден, тъй като е най-скъп сред големите страни производителки - над $70, тъй като се добива в трудни условия при голяма дълбочина в океана. От тези данни може да се заключи, че често споменаваните напоследък цени от $40 на барел са възможни, но не могат да останат трайно на пазара, докато средни цени от около $60 за по-дълъг период от време от порядъка дори на няколко години са много вероятни.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

ШкембеЧорбаАналитикс · 16:27 · 14.12.2014
Абе, автора (Милчев ли там кво...), думата "ера" означава хилядолетия или поне столетия. От 15 дена има полит-спекула на марионетните режими в арабския разпарчетосан диктатурен ОПЕК, а ти вече влезе в "нова ера". Аз влезнАх на майка ти в старата ера, о ти елитен анал-лизаторе икономически. МУахахахахахахха.
jasentcho · 20:06 · 13.12.2014
Чудна работа, само допреди две години това : http://news.old.expert.bg/n405622 си беше съвсем нормална форма на плашене на населението. Какво стана изведнъж, просто не разбрах...
обонго · 16:45 · 10.12.2014
:-)) Да бе пред нова ера сме, за две седмици.... хаххахахахахаххаха петрола се бил сринал хахахахахахахах, ресурс чието потребление непрекъснато се увеличава и чийто добив не е безкраен.... хахахаххахахаха

Нова Ера
притеснен любител · 11:54 · 09.12.2014
Ах мръсни соросоиди и непеошчици толкова сте прозрачни. За чий Х_й ми е
европейския интерес след като е погазен българския? Аз не живея просто в
Европа, аз живея в България.А нашите жадни за власт изроди весело пеят припвева ТИТАНИК на път към ОТВЪДНОТО!!!
Потребител · 12:17 · 09.12.2014
@ притеснен любител Тъпако, тъпако прости кухоглавецо! Българският интерес за ЮП е погазен от твоите червени приятелчета.Защо? Защото те кандисаха руснаците да ни пробутат ЮП срещу 64 млн. дивиденти годишно и цена на газта за България 406 щ.дол./1000м3.Ако не си осведомен защото си тъп и неграмотен обади се на твоят приятел Румен Овчаров и го питай.И ако не беше Брюксел щяхте да ни наденете руският газов хомот за 50г. напред.Добре, че Русия в момента се дави икономически и Путин ще, не ще ,се отказа от ЮП , защото "паре нема" .
Потребител · 14:55 · 09.12.2014
@Потребител Писна ми от ния малоумни руски подлоги които се възползват от свободата на Интернет в България нещо за което не могат да се похвалят в русия там интернета се наблюдава от джуджето
Потребител · 08:58 · 09.12.2014
От цялата тази дандания Путин остана с пръст в устата.ЮП е политически проект и България няма полза от него.Целта беше да се срине Украйна а ние да се набутаме в нещо което ще ни вкара в руската кошара срещу Брюксел.Сега с газовите си авантюри и дългосрочни договори Путин ще види зор с Китай и Турция.Просто защото цената на газта е привързана към цената на нефта а той се срива.От друга страна Китай и Турция никога няма да застанат срущу САЩ и Брюксел и да защитават интересите на Русия.Путин е слаб политик и държавник с на политически удавник.
Потребител · 06:56 · 09.12.2014
САЩ внасяъ 9.9 милиона барела петрол на ден и още 3 милиона други енергоносители, и изнася от май 2014 , и изнася общо 10% от рафинираните си продукти които се консумират през месец септември, друг износ няма, не се иснася не рафиниран петрол освен съсвсем малко за канада, а и много производител сега ще фалират, заедно със тях и банки които са им дали заеми
Потребител · 21:10 · 08.12.2014
Това го написах и преди тази новина но ми се изсмяха:
1. Путлера инвестира милиардите в бомбички, вместо в образование и наука.
2. Пропусна да развие високотехнолочната икономика на Русия, в стремежа си да стане господар на бившите соц републики. А руснаците са интелигентни, нямаше да им се опрат технологиите.
3. Впусна се в диво приятелство с Китай и Турция, чиито икономики са нестаблни и зависими.
4. Отвърна се от сериозни и платежоспособни партньори като ЕС и САЩ.
Потребител · 21:10 · 08.12.2014
@Потребител КГБ агента осра пезажа като за световното. Много жалко за хубавата страна и хубавите хора. Но Русия ще го преживее и ще си намери пътя.
Потребител · 16:43 · 08.12.2014
Заради цените на бензина в Европа се сърдете на Евро педерунгелите.Тук в САШ петролът е с много ниски данъци,а там ви го дават с 300% данъци,затова е и скъп. Това е,плащате за безумията на политиците без дори да разберете.Вземете си държавата от мръсните им крадливи ръчички и тогава ще се оправите.
Потребител · 15:33 · 08.12.2014
Велика Америка може да ги фалира тези диваци. За какви се мислят тези петролни производители ? Имали си петрол и ще рекетират света да кара 80 к.с. колички и да живеят като бейове щото имали петрол. Велика Америка ще им покаже да внимават с надценяването на бензина
Потребител · 11:06 · 08.12.2014
Какво излезе,че близо 30 години ,най големите вампири в света са ни смукали кръвта и сега чакам да се появи някой рубладжия и да почне да се хвали с царството на злото или да почне да венцеслави др.ря Путин.И да не ми плюят по “американските агресори“,защото благодарение на тези “агресори“ можем да си караме колите на нормални цени,както го правят в самите САЩ.И като допълнение,америка е разкрила и притежава газ и петрол които се равняват с обема на 25 персийски залива.Така,че Путин да стяга колана и мешката.
Потребител · 11:51 · 08.12.2014
@Потребител И да научи руснаците да бачкат, вместо да се наливат с водка и одеколон.
Потребител · 16:30 · 14.12.2014
@Потребител Срах на майка ти в путката. Олекна ми. Спермолизец негърски.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент