Сценарий за нова световна суперкриза

Сценарий за нова световна суперкриза | StandartNews.com

Улични безредици, масова паника, национализация и обществени вълнения, каквито светът не е виждал през последните 50 г. Така описва бъдещето водещият аналитик на банка JP Morgan (САЩ) Марко Коланович.
По случай 10-годишнината от началото на световната финансова криза от 2008 г. Коланович пусна специален анализ, от който следва, че световните финансови пазари сега са уязвими от нова криза в още по-голяма степен, отколкото преди десетилетие, пише РИА Новости.
Ако се реализира най-негативният от представените сценарии, кризата ще бъде толкова всеобхватна, че за спасението на икономиката централните банки ще трябва да извършат операции по национализация на най-пострадалите компании, изкупувайки техните акции на пазара.
Прогнозата на Марко Коланович привлече вниманието, защото той е с репутация на човек, който не е склонен към излишен песимизъм, но точно предсказа предишните проблематични епизоди на световния пазар.
Още повече, че сред водещите аналитици на банка JP Morgan, която управлява активи за 2,7 трилиона долара и се счита за "семейната банка" на Рокфелер, случайни хора не попадат. Самият Коланович има репутацията на
"математик-ясновидец", който изчислява движенията на пазарите така, както астрономите изчисляват движението на планетите.
Аргументите на Коланович, който е кандидат на физическите науки, се свеждат до няколко тези, свързани с уязвимостта на структурата на финансовите пазари. За тези 10 г., които изминаха след кризата през 2008 г., рязко се увеличи количеството борсови операции и финансови решения, които се вземат от автоматизирани компютърни системи. Тези решения се вземат без участието на човека, буквално за части от секундата. Според Aite Group, която цитира списание The Economist от 2014 г., около 65% от обема на сделките на американския фондов пазар се извършват по компютърни алгоритми, а не от хора. Коланович вече е описал няколко мини кризи /например февруари тази година, когато американският пазар без видими причини губеше по няколко процента на ден/, които бяха наречени "стадно поведение" на компютърните програми, търкалящи трилиони долари.
Работата е там, че почти във всички подобни програми е заложена инструкция, която на човешки език може да се преведе така: "Ако се случва нещо непонятно или непривично, продавай всичко точно сега".
В резултат се получава верижна реакция - от някакъв външен шок започва паника на едни компютри, които започват разпродажби на своите акции на най-достъпната цена, след това се прихващат други компютри, които също започват разпродажби - и така до пълното сриване на пазара.
В миналото такива ситуации са били причинявани от хора, които излизали на пазара, за да купят внезапно поевтинели акции. Но през последното десетилетие почти всички са уволнени за недобросъвестност. Още повече, че те струват значително повече от компютрите, на които не трябва да се плаща заплата, не ползват отпуски и не се правят пенсионни вноски.
Тази верижна реакция е наречена от Коланович "Велика криза на ликвидността". Той предполага, че като радикална мярка на борба,

печатарските машини на централните банки отново ще бъдат използвани

- с непредсказуеми социални и икономически последици.
Може да се предположи, че такава криза ще бъде много краткотрайна и в края на краищата хората ще въведат ред на пазара, в резултат на което всичко ще се възстанови. Но така ще се случи само ако външният шок, който задейства първоначалната верижна реакция, е кратковременен. Но ако шокът се окаже системен, то пазарът вече няма да бъде управляем чрез конвенционални методи.
В този контекст да погледнем към още един пророк на кризата - главния икономист на рейтинговата агенция Moody's Марк Занди. По повод "юбилея" на кризата от 2008 г., той също публикува анализ с вероятен сценарий за шока, който може да доведе до повторение на световната финансова криза.
Марк Занди твърди, че предишния път кризата започна на пазара на недвижими имоти и след това се прехвърли към целия финансов сектор и икономиката като цяло. А този път епицентърът и началната точка на верижната реакция по-скоро ще станат кредитираните американски компании. Монетарната и регулаторната политика на САЩ за последните 10 г. е довела до това, че

вместо ипотечен балон, се появи балон на кредитиране на нестабилни компании

които с по-строга парична политика не трябва да имат лесен достъп до заемни средства.
Потенциално токсичните дългове на кредитираните американски компании са около 2,7 трилиона долара и бързо растат. Значителна част от дълговете са с плаващи лихви и при по-нататъшно повишаване на лихвите от ФЕД, тези компании и техните кредитори ще паднат като домино.
Икономистът на Moody's подчертава, че още е рано да се твърди, че именно тези токсични дългове ще доведат до колапс, но сравняването на ситуацията с предверието на кризата от 2008-2009 г. навежда на недобри мисли.
Moody's вече привлича вниманието на своите клиенти към това, че в Америка се задават безпрецедентни "корпоративни дефолти", което ще доведе до сериозни отрицателни последици за икономиката като цяло. Не е трудно да се предположи, че като силен външен шок, който ще предизвика паника на фондовия пазар, такова "цунами по подразбиране" се вписва идеално.
Поради това, че съвременната световна икономика е високо интегрирана, от поредната криза в САЩ ще пострадат, както и миналия път, даже страни, които нямат никакво отношение към генезиса. Такава е природата на глобализацията. Но, за разлика от 2008 г., в случай на поредна криза в много страни задължително ще възникне желание за обръщане на глобализацията, а ако е възможно - изолиране на Вашингтон на американския континент и избавяне на целия останал свят от неговото безспорно токсично политическо и икономическо влияние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай