Софийският блян на Реформаторите

Софийският блян на Реформаторите | StandartNews.com

Битката в столицата с 1,5 млрд лв. бюджет може да скара Блока с ГЕРБ

За част от Реформаторския блок спомените за "синя София" от зората на демокрацията кореспондират с народния израз "Да удариш кьоравото". Кметската десетилетка на Стефан Софиянски, които мнозина жители на столицата помнят като "Обира на века", премина под знака на предаването на общинската икономика в частни ръце, а всъщност разпределяне на тлъстите хапки между отговорни сини другари чрез концесии и приватизации. Дълго време шопският център осигуряваше финансовия 
И сега "софийската баница" с бюджет от 1,5 млрд. лв. продължава да се явява като примамлив блян в реформаторските сънища. Наяве обаче Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов си дават сметка, че Йорданка Фандъкова е непоклатима на поста си. Една социологическа агенция измери космически рейтинг на сегашния градоначалник - 64%. Без да бъдем максималисти, е ясно на фона на закъснението на останалите играчи, че Фандъкова ще спечели с лекота вота, а единствената потенциална "ябълка на раздора" между управляващите партии е въпросът дали ГЕРБ ще запази мнозинството си в 61-членния Столичния общински съвет, или трябва да зависи от тъмносините гласове. Наскоро близки до реформаторите медии изстреляха няколко кьорфишека по адрес на софийската кметица, но впоследствие решиха да не дърпат лъва за опашката и да подриват стабилността на управлението. Все пак ГЕРБ отпуснаха цели 7 министерства на младшите си партньори и биха простили им всичко, освен да посегнат на баницата. Затова и реформаторите ще се опитат да ходят на въже на предстоящия местен вот - хем да не се конфронтират остро с партията на Бойко Борисов, хем да издигнат силен кандидат-кмет и листа, които да им донесат полагащите им се сто хиляди гласа.

ГЕРБ вече заяви, че ще играе със собствени партийни листи и кандидатури в абсолютно всички общини в страната. Цветан Цветанов дори обяви техните номинации в Шуменска област. По този начин от страна на ГЕРБ преговори с реформаторите, Патриотичния фронт и други желаещи ще са възможни едва след първия тур.
Оставени сами на себе си в Блока бавно узряват за идеята

да се явят под обща търговска марка

навсякъде. "България на гражданите" вече предложи на съюзниците РБ да вземе единна регистрация в ЦИК, за да не може и технически някоя от партиите да своеволничи и да се яви сама под реформаторска опаковка в някоя община. Намерението на Меглена Кунева е логично и правилно за коалиция, която мисли да просъществува отвъд управленския мандат и не само догодина да излъчи общ кандидат за президент, но и да върви към окрупняване в единен партиен субект. На практика обаче съчетаването на динамиката на местната политика с националните интереси на лидерите на РБ ще бъде изключително трудно.

Самата Кунева откри наддаването за столицата с номинацията на Соломон Паси. Естествено кандидатурата на бившия външен министър бе посрещната хладно от тъмносините им колеги, но с тази стъпка ДБГ успя да изземе стратегическата инициатива и да диктува темпото на преговорите. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов лаконично посочи, че Паси е неподходящ за поста. "Партията с най-голяма тежест в София е ДСБ - нейната тежест е по-голяма от общия сбор на другите. Затова ДСБ трябва да издигне кандидат-кмет и той да бъде подкрепен от другите", допълни бившият шеф на контраразузнаването.

Изглежда, семейство Паси се усети, че неговото име е само начален залог в дълъг алъш-вериш и изглежда ще бъде изтъргувано скоростно, затова

съпругата му Гергана оттегли номинацията във "Фейсбук"

"В нашето семейство такива решения са възможни само, ако "семейният съвет" ги подкрепи. Нещо, което едва ли ще се случи... Въпреки цялото ни уважение към Меги Кунева и структурата на ДБГ, която реши да прояви въображение и "out-of-party box" мислене", написа в профила си в социалната мрежа Гергана Паси.

Имайки предвид горчивия опит на десницата по излъчването на общи кандидати, може да се очаква преговорите да се проточат месеци и в ефира да прехвърчат по няколко имена на ден, които веднага след това биват отричани и забравяни. Накрая с фатално закъснение може би единството на Блока ще се запази и ще бъде установен синият претендент на софийските избори.

Първата и най-логична фигура беше здравният министър д-р Петър Москов, чиито рейтинг хвръкна във висините /49%/ покрай бичуването на недъзите на здравната система и обявените засега само намерения за реформи. Москов веднага оттегли номинацията си. Възможно е освен да се чувства посветен на призванието си да подобри здравеопазването, министърът и да усеща, че с влизане в надпреварата може да предизвика

буря в самото сърце на кабинета

ако на вота се явят най-рейтинговият министър на РБ срещу звездната кметица на ГЕРБ. Вторият възможен състезател от ДСБ е Вили Лилков - дългогодишен общински съветник и напоследък депутат. Той обаче тутакси бе низвергнат от Куневата партия с аргумента, че не бил достатъчно популярен сред софиянци.

В следващите дни вероятно ще се пуснат в обръщение и други имена като това на синия кандидат-кмет от 2011 г. и зам.-председател на СОС - Прошко Прошков, който днес краси редиците на ДБГ. Със сигурност обаче и на него някоя от партиите ще намери за какво да му върже кусур.

Не по-малко болезнена за десните е и темата с общата съветническа листа в София. Благодарение на 7-процентната преференция избирателите ще могат да свободно разбъркват местата на кандидат-съветниците, като единствено водач е застрахован при рокадите. РБ вече изживя тежка драма на евровота, когато гласоподавателите изстреляха в Брюксел Светослав Малинов от ДСБ, водачът на листата Меглена Кунева остана с празни ръце.

Вероятно лидерските преговори в Реформаторския блок ще потръгнат, когато на масата се сложи картата на цяла България и се види с какви ресурси и възможности разполагат град по град. Найден Зеленогорски вчера заяви пред "Медиапул", че целта на РБ е да спечелят 40-50 общини, докато в момента те управляват 30. Когато се преговаря в национален план, е по-лесно партньорите да се наложат някъде, а другаде да отстъпят, и в крайна сметка да се постигне съгласие.
При този подход биха могли да се избегнат скандалите и интригите, на които реформаторите са всепризнати майстори. Проблемът е доколко местните ръководства на десните партии ще бъдат във възторг, когато петима лидери нейде в центъра на София редят пасиансите от Видин до Свиленград.

НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ

Втора сила са с 97 000 гласа

Някогашната синя крепост винаги е играла първостепенна роля във възхода и падението на родната десница. До 2005 г. София бе управлявана последователно от двама кадри на СДС - Александър Янчулев и Стефан Софиянски. В този период сините се укрепиха на ключовите места в общинските администрация и икономика. При разпада на СДС Софиянски основа собствена партия - ССД. На изборите през 2003 г. той дори надви тогавашния син лидер Надежда Нейнски. Впоследствие ресурсите му стигнаха да вкара ССД в коалиция с ВМРО и ЗНС в парламента, преди скоропостижно да изчезне от сцената. 4 г. по-късно скараните СДС и ДСБ успяха да излъчат общ кандидат за кмет - Мартин Заимов, който взе 67 602 гласа или 17,81%. Вотът бе спечелен още на първия тур от Бойко Борисов. През 2011 г. десният претендент Прошко Прошков пък събра 53 472 бюлетини /11,53%/. На парламентарния вот м.г. Реформаторският блок се утвърди като втора сила в столицата с 97 хиляди гласа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай