Смешни клетви за коалиции

Смешни клетви за коалиции | StandartNews.com

Всички вричания и отричания до 5 октомври не струват пукната пара

"Коалиция все ни свързва, коалиция ни дели. Малко странна е тази наша обич, нали?" Вечният естраден шлагер "Телефонна любов" с леко изменен текст не затихва през скучните дни на предизборната кампания. От микрофоните на политическите митинги свободно се леят клетви за вярност и обещания за опазване на девическата чест на партиите във всички възможни посоки.

Водещият дует в есенната песнопойка са ГЕРБ и Реформаторите. Дори човек, избягващ политическите сплетни, вече е наясно в следната закономерност - всеки понеделник партията на Бойко Борисов и десният блок свирят сбор за борба с червената опасност, във вторник си свирят серенади под балконите, в сряда се отдават на невъздържани ласки, в четвъртък изгарящите страсти се охлаждат,

в петък настава караница с чупене на чинии

в събота единият си изнася багажа на масата и остава злобно-сантиментална бележка на масата, в неделя и двете страни публично си късат ризите, че са прелъстени и изоставени. На следващата седмица сериалът се повтаря, но благодарение на Божията милост предизборната кампания трае само месец.

Другият натрапчив хор е на нежелаещите да управляват заедно с ДПС. Там държат "исо" абсолютно всички кандидати за народната любов. Лозунгът "Никога с ДПС!" изобилства с нюанси и оправдания в различните щабове. Напъните ДПС да бъде представено като нещо качествено различно спрямо политическите елити обаче не изглеждат убедителни.
Да незабравяме, че навремето друга партия - "Атака", изгради име и спечели стотици хиляди гласове, като обещаваше не само да отстрани ДПС, но дори да го забрани. Практически се получи така, че Волен Сидеров самоотвержено с цената на "златния си пръст" крепи цяла година управлението на БСП и ДПС. Оня ден и лидерът на ПЕС Сергей Станишев отсече във Фейсбук, че социалистическата партия категорично няма да участва в коалиция с Лютви Местан. Интересно как червените си представят догодина на местния вот да спечелят Шумен, Разград, Търговище, Велинград и още десетина общини без подкрепата на ДПС?

Последната мълва по темата касае т.нар. широка коалиция между ГЕРБ и БСП, в чието сватосване по неволя се включи и агенция Ройтерс. Отново последваха клетви и условия, предлагане на зестри и чеизи, отричане с цел да се вдигне цената.
Важно е да се помни, че разпределението на местата в 43-ия парламент ще стане ясно на 5 октомври вечерта и дотогава

всякакви оферти са леко прибързани

Най-вероятно някои от най-шумните трубадури "за" и "против" коалициите ще останат извън "бялата сграда" и мнението им ще касае единствено техните събутилници. Затова е препоръчително партийните величия да не се изхвърлят кой знае колко преди вота, за да не се наложи да си взимат думите обратно или пък да обясняват на клетите си избиратели защо са ги подвели.

Следващата власт, независимо в каква конфигурация ще дойде, ще стъпва върху напалена жарава. Дори само скокът на цената с тока с 10% е в състояние да провокира зимни бунтове, а социалната бомба цъка сред широки слоеве от населението по всеки проблем. Разплитането на възела около КТБ също притежава потенциал да взриви и най-широката управленска коалиция при най-малкото невнимание и стъпка накриво. Затова и бъдещите депутати от всички бои трябва изключително прецизно да мерят приказките и ходовете си. Състоянието на страната и без това е критично, за да можем да си позволим и клатушкащо се правителство, и разпадащ се парламент, каквито имахме доскоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай