Смартфони или шестици

Смартфони или шестици | StandartNews.com

Лиляна Тръпчева,

детски психолог

Доколкото разбирам от публикациите, директорите на училищата са стигнали до решение да предприемат мерки за забрана на смартфоните, тъй като по време на час учениците сърфират в интернет, социалните мрежи, общуват помежду си чрез текстови съобщения, играят игри. Всичко това води, от една страна, до намаляване на концентрацията, а, от друга - учителите са принудени да отделят време и енергия за въдворяване на дисциплина. Една от функциите на директорите е да следят как протича учебният процес и ако той бива нарушаван с помощта на смартфоните, съвсем логично е да се потърсят начини и средства за осигуряване на адекватни условия за протичането му. Та нали и родителите изпращат децата си на училище, за да придобият знания и умения, които да им помогнат при избора на професия и реализацията в живота.

Тийнейджърските години са възраст, в която връстниците, тяхното мнение, мястото в групата са сред основните въпроси, които вълнуват младежите. Скъпите рекламирани продукти предизвикват интерес, желание в околните да се докоснат до тях. Истински това, от което ревнуват децата, е вниманието и уважението, което привличат съучениците им благодарение на вещите си. Мисля си, че тук е мястото на семейството, донякъде и на учителите - да подпомогнат изграждането на позитивна самооценка у подрастващите, която да се базира преди всичко на личните им качества, отколкото на материални придобивки. Въпрос на умения у възрастните е да подкрепят децата в намиране на тяхната ценност и уникалност.

Според директора на 51 СОУ по мобилните телефони си личат социалните разлики между децата, освен че те пречат на дисциплината в час. Мислите ли, че наистина у децата се пораждат такива комплекси и конкуренция заради социални неравенства? Социалните неравенства са част от заобикалящата ни действителност. Вярвам, че директорът е проявил съпричастност към онези деца, които тъжно и неуверено поглеждат към телефоните на съучениците си. Като че ли той се опитва да им даде равен старт, така че да имат възможността да откроят личните си качества и умения. Истината е, че винаги ще има самоуверени и горди деца и такива, които са затворени в себе си. Мисля, че с повече работа, поощрения на стойностните ценности, децата биха могли да се справят. Представете си момиче, което танцува красиво, момче което е добро в баскетбола, или друг, който общува леко заради английския. Достатъчно е тези деца да разпознаят достойнствата си, да могат да споделят радостта от преживяванията си и тогава имането или нямането на смартфон ще изпадне от методите за намиране на приятели. Но за да се получи това, е важно родителите да повярват в децата си и да видят техния потенциал. Трудно е, когато едно дете вижда как енергията на възрастния е съсредоточена върху изкарването на пари и купуването на вещи, да повярва в ценности, различни от тези. От друга страна, смартфоните придобиват и значението на доказателство за любов. Понякога родителите решават чрез скъпи подаръци да компенсират липсата на време или качествено общуване с детето. Това от своя страна също може да е повод за гордост и ревност - "ето колко много ме обичат нашите". Друг е въпросът доколко е автентично това преживяване. Санкции за неспазване на реда в училище трябва да има, така както има и в обществото. А дали да е забрана? Мисля, че би било интересно да се чуе мнението на децата. Въвличането им в процеса на взимане на решение ще намали съпротивите и повиши личната им отговорност към спазване на правилата. Последваща работа на учителите и директорите е зорко да следят за спазването им.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай