След пенсиите искаме да се вдигне и минималната заплата

До седмица Обединените патриоти ще предложим промяна на изборния кодекс по немски модел, казва Искрен Веселинов

След пенсиите искаме да се вдигне и минималната заплата | StandartNews.com

Искрен Веселинов e зам-председател на парламентарната група на „Обединени патриоти", зам.-шеф е и на ВМРО. Той оглави комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 45-ото Народно събрание.

- Г-н Веселинов, Обединените патриоти бяхте против проекта за изцяло мажоритарен вот на ГЕРБ, какъв е вашият вариант за промени на Изборния кодекс ?

- Работим упорито по наш вариант за изменение на Изборния кодекс. Той е все още на работна фаза, дори не е представен пред групата, само хората, които се занимаваме с проблематиката работим по него. Аз лично се надявам в рамките на седмица, до десет дни, да имаме вече конкретните текстове, които да можем да предложим в група. Става дума за т.нар. немска система, която е може би най-справедлива като баланс между търсенето на избор на личности и представителство на парламента, съобразно пропорционално гласуване. Тя е просто много силно мажоритарна система от гледна точка на възможност да се изберат личностите, но крайният резултат, това, което ще видим в парламента, е близък до пропорционалното гласуване. Половината от депутатите ще бъдат избирани на базата на персонално мажоритарно гласуване, другата половина - на базата на листите, които партиите са сформирали.

- Посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас предизвика бурни реакции в Скопие заради постигнатото съгласие през август да се подпише дълго отлагания договор за добросъседство между България и Македония. Необходим ли е този договор ?

- Необходимо е да има такъв договор, защото ние сме свидетели как по време на управлението на Никола Груевски бяха грубо погазвани добросъседските отношения, водеха се буквално гнусни кампании срещу България, които тихомълком бяха толерирани от доскорошната власт в Македония. Имаше драстични примери за фалшификация на историята и създаване на нещо много близко до тоталитарната държава, в което измислиците се лансираха като исторически истини и се посягаше върху културно-историческото наследство на България, от която Македония е била част в продължение на много, много векове. Да не говорим, че е била едно от огнищата на българщината, на Възраждането, в определени периоди, когато държавността е била съхранена там по време на Самуиловата държава и т.н. Така че това са неща, с които ние не можем да правим компромис, защото са част от българската национална идентичност и ако няма договор, който да регламентира, че Република Македония ще спре да финансира македонистки организации, оспорващи териториалната цялост на България, националното ни единство, какви съседи сме и какви европейци са те.

- От партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ обаче заклеймиха сегашния премиер Заев като предател.

- ВМРО-ДПМНЕ, която преди години събираше всички бугарачи, хората с българско самосъзнание в Македония, се превърна в една антибългарска организация под управлението на Груевски. Като основна опозиционна сила не е пропуснала възможността да атакува новия премиер за посещението му в София, но в края на краищата гледаме с надежда на този процес, който Заев започна с визитата си у нас. Ние бяхме първата държава, посетена от него след като стана премиер. България дава на кредит много доверие на Република Македония още от признаването й като независима държава и под нейното ново име. Нормално е тези кредити да бъдат върнати от властта в Скопие в един момент с добро отношение и с добросъседство.

- Парламентът прие на първо четене увеличение на минималната пенсия. Предвижда се от 1 юли тя да стане 180 лв., а от 1 октомври 200 лв. Доколко това е успех за Обединените патриоти като част от управляващата коалиция.

- Това е първата стъпка в реализирането на нашите идеи за повишаването на доходите изобщо, тъй като пенсиите се превърнаха в някакъв символ на тази теза. Но не говорим само за пенсиите. Ние имаме предвидени в споразумението за управление освен ръста на минималната пенсия и заявени намерения за индексация на старите пенсии през следващата години, реформа в т.нар. инвалидни пенсии, стесняване на възможността за злоупотреби при даването им. Имаме също предвиден сериозен ръст на минималната работна заплата, ръст на доходите в конкретни сфери като в образованието. ОП сложиха тази тема на масата още при съставянето на правителството и едно доста консервативно виждане по въпроса на фиска, каквото беше на ГЕРБ, претърпя известна корекция, за да се срещнем на тези тези.

- Защо не постигнахте заложените в програмата ви 300 лева минимална пенсия?

- Да, в нашата програма предложението беше за 300 лв., но това е намерило изражение, разбира се, в управленските приоритети като търсене на допълнителни възможности за увеличаване на минималната пенсия до достигането на прага на бедност. В бъдеще ние ще търсим възможност да стигнем до тази линия на бедност.

-  Откъде могат да бъдат намерени пари за това увеличение на пенсиите?

- На този етап е трудно да се каже. Започваме реформата в пенсионната система и запушване на течовете в нея, нещата едно по едно се случват.
Смятам, че още през следващата година ще имаме преизчисляване на старите пенсии на база на освободения ресурс. В зависимост от ресурса, който успеем да освободим и да съберем, в зависимост от ръста на икономиката и на вноските в осигурителната система, ще има възможности за ръст на останалите доходи. Има една предубедена и целенасочена пропаганда, срещу нас, която води левицата. Те години наред са управлявали без да дадат резултати, а сега очакват в рамките на два месеца от нас да изпълним поетите ангажименти. Нещо, което намирисва на тенденциозност.

- Но, в случая двукратното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще има отражение върху размерите на пенсиите едва на около 800 000 пенсионери?

- Това хич не е малко. Пенсионерите в България са около 2,2 млн. Говорим за преизчисляавне на пенсиите от следващата година. Отделно тези 800 000 са наистина най-нуждаещите се. Говорим за повишаване на възможностите за оцеляване с тези средства и очевидно първият финансов ресурс трябваше да бъде насочен към тях. Знаем, че това ще се използва за пропаганда за останалите пенсионери, как те са ощетени един вид, но ние не отнемаме от никого, ние даваме на най-бедните. Мисля, че това е принципът във всяко едно солидарно общество.

- Терорът продължава да е сред най-важните теми в ЕС заради неспиращите атентати. Какъв е изходът от тази ситуация ?

- Ние, Патриотите, предупреждаваме от десетилетия, че свръхлибералната утопия, която господстваше на Запад, ще роди своята уродлива антитеза в собствените си недра. И че това отношение към радикалния ислям, който на практика се превърна в една ревизионистка идеология, а не в религия, която се опитва да променя и да налага религиозни норми на поведение в съществуващия свят, ще доведе до сблъсък. На практика ние сме свидетели на една гражданска война в Западна Европа. Това не е внос на тероризъм, това е отгледан радикализъм в собствените общества и в тези гета, които си позволиха да създадат западноевропейските държави. Затова неведнъж Патриотите сме обяснявали, че интеграцията на всяко едно малцинство преминава през признаване на културата, ценностите, постиженията на мнозинството и това е начинът на интеграция. Да се финансира и да се стимулира различието заради самото различие и заради някаква погрешна представа кое добро и справедливо, води до разруха на обществата.

- От Обединените патриоти имахте предложение за промяна в Наказателния кодекс и за криминализиране на проповядването на радикален ислям. Докъде стигна този ваш проект ?

- Депозиран е в деловодството на Народното събрание, но все още не гледан. И в предишния парламент беше депозиран подобен текст, тогава мина на първо четене. Надяваме се на подкрепа в залата, за да се постигне единодушие в това отношение, защото радикалният ислям е изключително опасен феномен. Имаме готов проект за промяна на закона за вероизповеданията, предстои да се съгласува с различни институции, за да има един сериозен документ. Без излишно бързане вървим към един много добър текст, който да спре финансирането на вероизповеданията отвън, тяхната зависимост от чужди било държави, било фондации или организации, които налагат определени религиозни практики, опасни за националната сигурност и мислим, че в рамките на този сезон бихме могли да го внесем и дори да го разгледаме на първо четене в зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай