След Brexit злато и акции са най-добрите инвестиции

След Brexit злато и акции са най-добрите инвестиции | StandartNews.com

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг"

Резултатът от референдума за Brexit променя Европа и икономическата среда, така че второто полугодие на 2016 г. ще бъде несигурно и ще държи инвеститорите нащрек. Brexit ще тежи на Европа и ще забави икономиката на континента, което ще се отрази и на България. Очакват се краткосрочни корекции при американските акции и ценните метали, които ще дадат възможност за инвестиции на по-ниски ценови нива. Проблематично е състоянието на големите банки в Европа, особено в Италия и предупреждението е да се избягват банкови акции. Но движенията на борсите ще създадат добри възможности за инвестиции в злато или акции на златодобивни компании, както в петролни. Инвестицията в индекси или акции на големи водещи компании в сектори като търговията, комуналните услуги и големите фармацевтични компании ще продължат да са атрактивни. На Българска фондова борса интересът към акциите с дивиденти ще нараства устойчиво на фона на ниските лихви по депозитите.

България има потенциал за бърз растеж, но забавянето в ЕС и Турция ще се отрази на износа. Глобалната конюнктура създава трудности за българската икономика. Предстоящото икономическо влошаване в ЕС и Турция ще затрудни българския износ през следващите 12 месеца. Потреблението допринася съществено за ръста на БВП през последната година. Вътрешното търсене обаче няма потенциал да ускори повече икономическия растеж. Заетостта и доходите постепенно се подобряват, но с много ниски темпове. Тези тенденции предпоставят България да бъде сред най-бързо растящите икономики в ЕС. Но без инвестиции в модернизация на производството, в развитие на човешките ресурси и в ефективност, такъв модел на растеж няма да е устойчив дългосрочно. Засега може да очакваме максимални стойности на растежа на БВП в рамките на 2-3%.
Интересът към дивидентните акции на Българска фондова борса остава устойчив. Компаниите на БФБ с най-добри и най-стабилни резултати вече имат история на плащане на дивиденти, които при текущите им цени носят средно 4% доход. На БФБ има няколко компании, които все още не плащат дивидент, но реализират добри печалби. Покупките на акциите им ще бъде добра инвестиция с хоризонт до три години в очакване на решение за дивиденти. Вниманието на инвеститорите през втората половина на годината ще е насочено към увеличението на капитала на Арко Фонд за недвижими имоти АДСИЦ и София Комерс – Заложни къщи, както и към публичното предлагане на Алтерко Холдинг.
Курсът евро/долар ще се задържи около равнището от 1,10 (1,78 лв. за долар) до края на годината. Има основателни причини да се очаква леко поевтиняване на еврото като подходящи нива за покупки на единната валута са 1,05 долара. Но ръстът остава ограничен до равнището от 1,16 EUR/USD.
Цената на златото се повиши значително през тази година. За 6 месеца благородният метал е поскъпнал с 24%. Пазарът на злато е обърнал посоката си и през следващите години ще продължава да расте. Но в краткосрочен план ръстът създава предпоставки за кратка корекция до края на годината. Спад до равнището от 1200 долара за тройунция трябва да се разглежда като възможност за покупки на суровината и особено на акции на компании от сектора като дългосрочна инвестиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай