Ще се върне доверието в икономиката ни

Ще се върне доверието в икономиката ни | StandartNews.com

С намаляването на бюджетните дефицити ще избягаме от гръцкия сценарий

Георги Ангелов, икономист

Решението на парламента за ратификация на дълга няма някакво особено отражение върху икономиката, тъй като става въпрос за средства, които главно ще отидат за изплащане на стари задължения.

И това е по-скоро техническо решение, а не както се твърди - поемане на нов дълг. Нито ще се промени нещо, нито ще доведе до по-голяма тежест, а напротив. Тъй като лихвените проценти сега и през следващите години се очаква да са по-ниски, отколкото досега, съответно новите емисии на дълг ще са с по-ниска лихва, което ще доведе до по-малко разходи на бюджета и оттам до по-нисък бюджетен дефицит. Превръщането на старите дългове в нови емисии ще облекчи работата на правителството, което е обещало да намали бюджетния дефицит и да намалява разходите. От тази гледна точка тежестта ще е по-ниска и това е основният ефект от гласуването. Нов момент е, че министърът на финансите Владислав Горанов обеща да положи усилия и да намали бюджетните дефицити, така че да не се налага да издава всичките 8 млрд. евро дълг, а да спести около 2 млрд. евро. Това е положително развитие, което означава, че ще има повече реформи и дългът, който се издава, ще е по-нисък от планирания. Партиите от управляващото мнозинство и опозицията всъщност подкрепят по-бързо намаление на дефицита. Това означава, че България ще избегне дългова спирала. През следващите години дългът ще започне да намалява. Това ще подобри доверието в българската икономика и по-бързо ще си върнем кредитния рейтинг, който бе намаляван два пъти през 2014 г. именно заради безконтролните дефицити и постоянно растящите дългове. Частният сектор и икономиката ни ще имат полза, тъй като ще има повече инвестиции, по-лесен достъп до финансиране и по-ниски лихви.

Позитивно е, че се разви такъв дебат и всички партии се обединиха под една или друга степен, че не искат да има големи дефицити и голямо задлъжняване. Оттам нататък ще е по-лесно прокарването на съответните реформи. Имаме консенсус около това, че България не трябва да прилича на Гърция и други проблемни страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай