Шамар за Меркел заради бежанците

Шамар за Меркел заради бежанците | StandartNews.com

Резултатите от изборите за Ландтаг в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт не са изненада за никого. Те онагледяват сътресенията в обществото, предизвикани от политиката на отворените граници на Ангела Меркел. Положителното в този вот бе високата избирателна активност: сега към урните се отправиха много повече граждани, отколкото преди пет години. Само че за ужас на утвърдените партии много избиратели гласуваха за деснопопулистката "Алтернатива за Германия", чиято цел е незабавното прекратяване на приемането на бежанци. В Саксония-Анхалт тя спечели дори 24% от гласовете. Никоя друга германска крайнодясна партия не е постигала толкова висок резултат на провинциални избори. Но дори и в западната провинция Баден-Вюртемберг, където икономическото положение е много добро и безработицата е сравнително ниска, тази партия спечели от раз 15% от гласовете на избирателите. И тук мнозина виждат в лицето на бежанците конкуренти на пазара за жилища и се притесняват от растяща престъпност и засилване на влиянието на исляма.

Резултатите от изборите са най-вече удар срещу канцлерката, която задава насоката в миграционната политика. За първи път от 1952 година християндемократите на Меркел не са най-силната партия в бастиона Баден-Вюртемберг. ХДС загуби гласове и в другите две федерални провинции. А това, че партията не отбеляза още по-лоши резултати, колкото и да е парадоксално, вероятно се дължи на остро критикуваното от Меркел затваряне на т.нар. балкански маршрут от Австрия и страните от Западните Балкани. Защото 70% от германските избиратели признават, че са по-спокойни, след като в Германия вече не пристигат толкова много бежанци. С този свой вот избирателите поставиха конкретна молба към правителството в Берлин. А именно: да не допусне ново нарастване на броя на бежанците.

Четири дни преди началото на преговорите с Турция в Брюксел натискът върху Меркел се засилва. Не само в родната й Германия, но и отвън. Австрийският канцлер Вернер Файман например заяви в едно свое интервю, че канцлерката трябва да спре "бежанското надбягване" чрез въвеждане на горни граници за прием на бежанци. Въпреки подобни изказвания и резултатите от провинциалните избори в неделя, е изключено тя да подаде оставка или да бъде свалена от власт. От една страна в Бундестага няма мнозинство срещу Меркел. А от друга - като изключим бежанската тема, мнозинството германци са доволни от работата й.

Факт е, че бежанската криза разтърсва партийната система в Германия. Не само ХДС, а и втората голяма народна партия - ГСДП - продължава да губи избиратели. Мнозинството германци казват, че просто не могат да разберат за какво се застъпват социалдемократите, включително и по отношение на бежанската криза.

Отминаха времената, когато ХДС и ГСДП винаги можеха да си избират по-малък коалиционен партньор за съставяне на правителство. Ето че тенденцията, която в останалата част на Европа открай време е нещо нормално, набира скорост и в Германия. Броят на твърдите избиратели на една партия намалява, парламентите и правителствата стават все по-пъстри, а съставянето на правителство - все по-трудно. В Баден-Вюртемберг например дори не е възможна и т.нар. голяма коалиция между ХДС и ГСДП. А такова нещо не се беше случвало в нито една федерална провинция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай