Сърбия се пази от грешна посока

Сърбия се пази от грешна посока  | StandartNews.com

Сърбия изненадващо реши да изпрати войски на Тимок и Нишава, за да спират бежанците, или да си го кажем направо, нелегалните емигранти.

Струпването на войска край браздата обаче постави в доста неудобно положение България.
Разбира се, всяка суверенна държава решава кое е добро за нея и как да пази границите си. Вярно е също, че Белград си изпати доста от бежанския поток, който щурмува по суша Европа през Гърция. Оттам огромни тълпи се втурнаха към Македония и Сърбия. И това създаде куп проблеми на Белград с нейните западни съседки - Унгария и Хърватска, които възроптаха срещу заливащия ги поток мигранти.

Сегашният ход на сръбските власти спрямо България обаче определено хвърля сянка върху добрите отношения, създали се между нас и "брачата" след падането на режима на Милошевич. По-обидчивите ни сънародници даже приеха командированите сръбски войници като оскърбление, че

не сме в състояние сами да си пазим границите

Още повече че големият проблем за Белград е трафикът откъм Македония.
Иначе никой не оспорва рейдовете на родни каналджии от турската граница до Стрезимировци и Калотина, откъдето близкоизточните емигранти се прехвърлят, за да поемат пътя си към Мюнхен и Брюксел. Трафикът на бежанци се превърна в доходен бизнес, а мафията веднага се захвана с него въпреки всички усилия да бъде спрян.

Но все пак броят на мигрантите, които прескачат от България в Сърбия, е нищожен в сравнение с това, което става на сръбско-македонската граница.
Още повече, че България вече си спечели славата на страна, в която

мигрантите трудно могат да влязат и прекосят

на път за мечтания Запад.
Трагичният инцидент в Средец, при който рикошет уби афганистанец, както и широко тиражираните кадри с Динко и други родни доброволци, които търкалят овързани със "свински опашки" бегълци, също създадоха психоза, която уплаши кандидатите за нелегално влизане у нас.

Такива обаче продължават да се срещат, но чак пък това да налага пращането на сръбска войска на границата е пресилено. Още повече на фона на и без това крайно напрегнатото положение на Балканите, създало се след събитията в Турция, подобни военни демонстрации никак не съдействат за общата стабилност на региона. Не беше толкова трудно Белград да съгласува своите намерения със София. Съответните ведомства на двете държави можеха бързо да се споразумеят кой какъв сектор от общата граница да охранява, за да не се стигна до нежелателни инциденти - каквито почти винаги стават, когато на една граница се събрат повече от обичайното количество въоръжени сили.

Много по-разумно е сърбите да държат "македонския фронт", а ние "турския". Вече сме го правили веднъж през 1912 г.
Родните власти вече правят нужното в тази посока, изпращайки още 230 наши войници на границата с Турция. Завършването на прословутата ограда също ще намали риска от трафик на мигранти.

Стига Анкара да не реши да отприщи бента за няколко милиона бежанци, които сега са настанени в югоизточната ни съседка. Пред този потоп от бежанци спасение няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай