Санкциите на ЕС - необходими, ефективни и навременни

Санкциите на ЕС - необходими, ефективни и навременни | StandartNews.com

Дейвид Лидингтън, британски министър за Европа

Материалът е специално предоставен на в. "Стандарт" от британското посолство в София

Тази седмица Европейският съюз наложи нови санкции на Русия. Решението идва след месеци на дестабилизация на Украйна от страна на Русия и на политически и дипломатически усилия за възстановяване на мира и стабилността.
Предприемането на тази стъпка не беше лесно за ЕС. Но общото ни решение е, че не можем да стоим безучастно, докато президентът Путин погазва международните закони и правата на суверенна съседна държава. Не можем да пренебрегнем жертвите и разрушенията, до които доведоха действията на Русия на континента, на който живеем всички ние.
Санкциите са изключително важна част от отговора на ЕС. И не защото имахме избор, а защото вярваме, че те са необходими, ефективни и навременни. Нека се спрем на всяка една.

Мерките са необходими по една проста причина: действията на Русия в Украйна са неприемливи. Русия отказва да признае независимостта и суверeнитета на Украйна и анексира украинска територия под дулото на оръжие - първо Крим, а после изпрати и войски в някои части на Източна Украйна.

Това не е празно твърдение. Това е факт. Знаем, че хиляди руски войници и десетки танкове действат в Украйна. Чух разкази на очевидци; разполагам със сигурни разузнавателни данни и следя журналистическите репортажи.
Знаем от

историята на Европа

какво може да се случи, когато една независима нация бъде заплашвана и дестабилизирана с военна сила. Както министър-председателят Дейвид Камерън и канцлерът на Германия Ангела Меркел заявиха миналата седмица, нарушаването на международните закони от страна на Русия не може да бъде оставено без последствия.
На второ място, санкциите са ефективни. Няма съмнение, че се отразяват на икономиката на Русия, която се сви през първото тримесечие на тази година и ръстът й е около 0%; предвижданията са за достигане на двуцифрена инфлация. Нито един долар, евро или швейцарски франк не е отпуснат на руски компании през юли. Еврооблигациите, емитирани от руски компании от началото на 2014 г. се сринаха с невероятните 93%. Рублата достигна рекордно ниски нива спрямо щатския долар. Изтичането на капитали ще достигне

около 80 млрд. долара

тази година.
Не само санкциите са болезнени - решението на самата Русия да наложи ограничение на вноса на храни доведе до над 30% увеличение на цените на определени стоки, а в някои крайни случаи и до 60%, което създаде нов черен пазар за стоки внос от Беларус. Икономическият ефект от конфликта се усеща от всяко обикновено руско семейство.
Трето, санкциите са навременни. Миналата седмица беше обявено прекратяване на огъня, но искаме Русия и така наречените сепаратисти, които тя подкрепя, да изпълняват ангажиментите си.
В подобни обстоятелства правилното решение беше да наложим санкции, докато текат разговори за изготвяне на мирен план. Винаги

можем да решим да отменим

мерките в бъдещ момент. За това, обаче, е необходима фундаментална промяна на курса от страна на Москва.
Топката е в полето на Русия. Тя може да изтегли войските и бойната си техника, да спре въоръжаването на сепаратистите, да остави Украйна да проведе демократични избори през октомври и да зачете суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Русия е голяма сила и трябва да изпълнява международните си отговорности. Другият вариант е продължаваща намеса в Украйна, което би означавало още насилие, ненужни жертви и страдание в региона.
Изборът е в ръцете на руските управляващи. Искрено се надявам, че

ще избегнат ненужната ескалация

на икономически мерки и също толкова ненужната изолация на собствения си народ.
Както заявих пред украинския министър на външните работи Павло Климкин по време на срещата на НАТО миналата седмица, народът на Украйна заслужава подкрепата на световната общност в този критичен за него момент. Всички ние също заслужаваме споделено бъдеще на просперитет и стабилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай