Съдебният финт отваря пътя към велик парламент

Съдебният финт отваря  пътя към велик парламент | StandartNews.com

ГЕРБ и РБ могат да съберат мнозинство за промяна на основния закон

Многострадалната ни съдебна реформа все повече напомня за "Гордиевия възел". Според преданието Гордий, царят на Фригия, поставил колесницата си в храма на Зевс. Жреците обявили, че който успее да се справи със сложния възел, с който бил вързан яремът, е предопределен да властва над цяла Азия. През 334 г. пр. Хр. в храма влязъл Александър Македонски и с един удар на меча си разсякъл гордиевия възел. В България конците на съдебния възел се сплитат и разплитат от почти всички управници вече 15 години, в резултат на което системата взе да произвежда все повече скандали и все по-малко резултати.

През последните месеци зацикли и анонсираната от сегашното правителство реформа. Цакането със различни проекти за изменение на Закона за съдебната власт, объркването около предложеното правомощие на главния прокурор да блокира търговски сделки и разнобоят в работните групи показа, че офанзивата на управляващите е стигнала до задънена улица. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов и съдебният министър Христо Иванов пробиха нов път чрез инициатива за промени в конституцията. Централните от тях са: разделянето на Висшия съдебен съвет /ВСС/ на две камари - прокурорско-следователска и съдийска, намаляване на мандата му и създаване на възможност главният прокурор да се отчита пред Народното събрание. Борисов и Иванов обявиха, че започват веднага консултации с парламентарните сили за постигане на съгласие.

"След като се реши, че ще има промени в Конституцията, трябва да се уточни и кой ще ги извърши - Велико или Обикновено Народно събрание", отбеляза конституционният съдия Георги Марков пред бТВ. Според него фаталното решение номер 3 от 2003 г. на Конституционния съд /КС/

категорично обезсмисля всички начинания

на обикновените депутати. Съгласно решението само ВНС може да извършва промени във формата на държавно управление, сред които са органите на съдебната власт, техните правомощия, съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начинът на формиране и техният мандат. С това постановление преди конституционните съдии сринаха надеждите на НДСВ /подкрепени от СДС/ да издърпат килимчето под краката на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Най-радикалният замисъл на тогавашната реформа целеше да извади главния прокурор от съдебната власт и да го инсталира в изпълнителната. Впоследствие въз основа на фамозното решение номер 3 КС отряза приетото от депутати задължение на обвинител номер 1 да се отчита пред парламента. По-късно по същата логика бяха отменени и нововъведенията в Конституцията, даващи право да бъдат отстранявани чрез процедура по импийчмънт главният прокурор и шефовете на двете върховни съдилища. "Нищо радикално не може да се случи без Велико НС", категоричен е Марков. Хипотезата, предполагаща велик парламент, засега

звучи твърде невероятно в ушите

на започналите мандата си депутати, но е възможно да има по-далечен прицел. Особено в случай че настоящите депутати извършат промени и те не бъдат признати от старейшините в КС.

Засега обаче усилията на управляващите са съсредоточени в събиране на конституционно мнозинство в рамките на 43-тия парламент. Разпределението на местата обаче затруднява силно царския път за поправки в основния закон от три четвърти от депутатите в рамките на тримесечен срок. По-лесният и по-бавен начин е промените да се гласуват с две трети от депутатите в рамките на пет месеца. Елементарните сметки показват, че със сравнително леки преговори могат да се осигурят гласовете на 4-те групи от мнозинството - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ разполагат общо със 136 места. Заедно с 14-те плаващи души от БДЦ бройката им нараства до 150. Следователно, за достигане на прага от 160 депутати управляващите трябва да се сприятелят с една от двете опозиционни сили - БСП /39 гласа/ или ДПС /38/. Партията на Лютви Местан даде да се разбере, че застава зад съдебната реформа и дори е склонна да се пипне и Конституцията, но първо трябва да се видят конкретните предложения. В БСП засега са отрицателно настроени и подозират, че с въртележката на ВСС управляващите искат да овладеят нови позиции в съдебната власт. Михаил Миков възрази също, че разделянето на ВСС на две камари ще направи още по затворени отделните части на съдебната система. Въпреки критиките си лидерът на БСП даде нишан, че е склонен към преговори по същество. Всъщност преди да се агитира опозицията, Борисов и компания трябва да бетонират собственото си мнозинство, което също е под въпрос. Лидерът на АБВ Георги Първанов посочи очевидното неудобство, че отиването към ремонт на конституцията ще забави значително реформите и е необходимо да се търсят по-бързи решения. Интересното е, че един от засегнатите от промените - Сотир Цацаров, напълно ги одобрява. Главният прокурор заяви, че не вижда "нищо лошо" в идеята да бъде изслушван веднъж годишно от депутатите. Подобна възможност за годишен отчет обаче и сега съществува в Закона за съдебната власт, единствената разлика ще бъде в задължителният й занапред характер. Желаното нововъведение обаче е твърде далеч от първоначалната концепция за парламентарен контрол над държавното обвинение. Най-тънкият момент в предлаганата реформа е не толкова дали ще се съберат достатъчно депутати, а дали приетите текстове няма да бъдат посечени от Конституционния съд. Ако се намери кой да сезира КС, реформата като нищо ще бъде върната в изходна точка. При този сценарий не е изключено кампанията за радикална съдебна реформа да се превърне след време в авариен изход за днешната власт. В условията на продължителна ерозия на доверието, засилващи се търкания между коалиционните партньори за политики и постове, нищо чудно ГЕРБ и РФ в един момент да заиграят "ва банк" и да се опитат да предизвикат предсрочни избори за велик парламент с грандиозната мисия за писане на нова Конституция или драстично прекрояване на старата. Единствено ВНС може да се превърне в меча, с който да бъде разсечен "гордиевият възел" на съдебната реформа.

Предложенията

- Избиране на нов ВСС с по-кратък мандат, но повече правомощия, който да осигурява ефективен дисциплинарен контрол върху прокурори и съдии. - Разделяне на ВСС на две колегии и упълномощаване на самите магистрати - съдии, прокурори и следователи - да избират свои представители в открит и демократичен процес.
- Съдийската колегия ще се състои от шестима съдии, избрани от съдии, и петима юристи от парламентарната квота. В прокуроро-следователската камара ще има шест души, избрани от парламента и петима магистрати - четирима прокурори и един следовател.
- Мандатът на ВСС да бъде намален от пет на "две-три" години, гласуванията в Съвета да са публични и да има инспекторат, пред който магистратите да са ефективно отговорни
- Въвеждане на възможност за съдържателно обсъждане на отчета на Главния прокурор в НС.

Две трети от депутатите може да свикат ВНС

Предложения за промени в конституцията могат да правят една четвърт от депутатите или президентът. Текстовете се разглеждат от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след внасянето им. За да бъдат приети, е необходимо мнозинство от три четвърти /180 гласа/, като това става на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти от гласовете на депутатите, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане. Това става не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца от гласуването. При новото гласуване предложението се счита за прието, ако за него са гласували две трети от всички депутати - над 160. Велико народно събрание се свиква с гласовете на две трети от депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай