Съдът за длъжници, или кръговете на Ада

Съдът за длъжници, или кръговете на Ада | StandartNews.com

Х е пенсионер в малко градче, един от хората с обидно ниски доходи, които са редовни потребители на фирмите за бързи кредити "до заплата". В неговия случай - по-скоро до пенсия. Тоест всеки път, когато на везните на потребителската му кошница натежи въпросът какво да си купи - неизбежните лекарства или хляб и кисело мляко.

Макар и с леки забавяния и пазарлъци с кредиторите на Х, кредитната линия си върви. Докато един ден той просто не си получава пенсията. В банката научава, че върху нея е наложен запор от частен съдебен изпълнител, който живее не в малкото му градче, а съвсем логично - в столицата. Така Х се оказва един от десетките длъжници, заради които в момента Европейската комисия ни проверява и дори може да започне наказателна процедура срещу страната ни. Един от десетките герои на Кафка, попаднали в месомелачката на съда за длъжници "по бързата процедура".

Ако Х няма близки в столицата, той трябва да пропътува стотици километри със своите 80% инвалидност, за да му обяснят за какво става дума и евентуално да му вдигнат запора и да се споразумеят с него какви вноски трябва да плаща ежемесечно. Както и да му обяснят точната причина, поради която неговото задължение от стотина лева внезапно е станало десеторно повече.

Тъй като Х има деца в столицата, точка първа му е спестена - те отиват при съдебния изпълнител и установяват, че фирмата за бързи кредити го е дала на съд, без въобще да си направи труда да го уведоми. Заради забавени 40 лева от поредната вноска компанията е решила, че "рецидивите" на пенсионера с 200 лева доход са станали твърде много и го е пуснала в "месомелачката" - сиреч е завела дело срещу него. Така към дължимия остатък от 100 лева кредит на Х са прибавени адвокатските хонорари по делото, таксата на съдебния изпълнител и още някакви неизвестни лихви за просрочие, отбелязани в "ситния шрифт", и дългът му вече е набъбнал на близо 1000 лева. Ако иска да обжалва - трябва да заведе дело.

От фирмата отказват да проявят разбиране - вярно, че закъснялата вноска не била кой знае каква, но пък точно в момента те водели масова кампания срещу закъснелите си длъжници и Х се е оказал просто една от бурмичките в тази машина. Х няма сили, нерви и здраве да води дела срещу кредитора си - а и надали ще спечели. Това много добре го знаят и съдебните изпълнители, и фирмата за бързи кредити, която рекламира заеми уж без скрити лихви и оскъпявания. Не знам дали го знае държавата, която оставя такива като Х в положението на вечни длъжници, плащащи луди пари по кредити, които не са вземали, и в същото време оставя източени милиони без съдебни последици.

Преди време част от депутатите се загрижиха за незаконните печалби на фирмите за бързи кредити и промениха закона, така че уж да въведат регулация. Фирмите, естествено, моментално се адаптираха към същия този закон. В момента някои от тях предлагат заеми с напълно поносими лихви - но докато не ги изтеглиш. Едва когато погледнеш уточнението под таблицата с вноските става ясно, че ти трябва да си изпълнил "точно и коректно всички условия по договора". Ако нещо те усъмни и попиташ какви, аджеба, са тези условия, оказва се, че сред тях влиза и изискването да предоставиш двама или трима поръчители, или пък банкова гаранция. Ако това не стане, лихвата тутакси пораства до неопределени висоти, така че ти се иска по-добре да не си кандидатствал за подобен заем.

Защото е близо до ума, че хора, които имат възможност да предоставят гаранции, по-скоро ще изтеглят кредит от банка. Онези, които се обръщат към фирми за бързи кредити, по-често са отчаяни хора, които нямат друг начин да се сдобият с търсените пари, нито пък са запознати с уловките, които вече отдавна не се наричат лихви, а "такса еди-какво си". Не знаят и че няколко просрочия ще ги запратят в деветия кръг на ада и могат да се окажат в положението на осъдени, без дори да подозират това. За всички, които ще кажат "Ами да са плащали изрядно", все пак е редно да кажем, че дори и некоректните длъжници имат права - и сред тях влиза правото никой да не може да те задължи да платиш 10 или 20 пъти по-скъпо заради факта, че държавата ти е подхвърлила обидно ниска пенсия например. Или че липсата на финансова култура не трябва да се санкционира с многократно завишени суми, които вече приличат повече на изнудване, а не на плащане на дълг.

Десетки хора в момента са принудени да плащат баснословни суми върху дребни кредити и никой дори не помисля за регулация на тази несправедливост. За да се стигне дотам Европа да ни каже, че начинът, по който съдим длъжници, трябва да бъде променен. И дори санкциониран. Защото в момента той е по-страшен и от Дантевия "Ад". Особено за хората, които не познават достатъчно добре законите, нямат средства, за да водят дела и да потърсят справедливост, и чисто и просто са обречени да плащат суми, които нито са теглили някога, нито пък са в състояние да изкарат. Или да загубят пенсиите и заплатите, а в някои случаи и домовете си. Дори и правозащитните ни организации сякаш почти не се интересуват от този проблем, засегнатите от който съвсем не са малко. Просто техният глас няма тежест - както гласовете на повечето обречени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай